So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

(video) Tako se gradi nov Applov sedež, vreden pet milijard dolarjev

Čas branja: 2 min
04.04.2016  14:44
Kampus številka dve, ki ga ameriški tehnološki velikan gradi v kalifornijskem Cupertinu, bo odprt predvidoma leta 2017 in bo lahko gostil 13 tisoč zaposlenih. Nekatere številke o objektu, ki se ga bo menda s prostim očesom videlo tudi iz vesolja, so res impresivne.
(video) Tako se gradi nov Applov sedež, vreden pet milijard dolarjev

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Matthew Roberts dodaj
Steve Jobs dodaj
Apple dodaj
Tim Cook dodaj
Google dodaj

Applov kampus številka dve, ki bo predvidoma z letom 2017 postal sedež najbolj vrednega podjetja na svetu, že dobiva prve prave obrise. Zadnji posnetek, ogledate si ga lahko spodaj, je z dronom posnel Matthew Roberts.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Rekordno velika okna

Glavni del objekta, ki ga je zaradi futuristične oblike Steve Jobs označil za vesoljsko ladjo, postavljen pa bo dober kilometer stran od dosedanjega Applovega centra v Cupertinu, bo obsegal 260 tisoč kvadratnih metrov površin. V obseg bo meril 1,5 kilometra, na obeh straneh pa bo obdan z okni. Po podatkih Appla bodo pri gradnji uporabili več kot tri tisoč steklenih, ukrivljenih plošč, nekatere so po velikosti celo največje na svetu.

Apple je ob zadnji predstavitvi iPhona SE namignil, da bo kampus odprt v začetku leta 2017. Vanj se bo vselilo 13 tisoč ljudi, ki bodo obdani s sedem tisoč drevesi, na voljo pa bodo imeli tudi parkirišče za 11 tisoč vozil, jedilnico za dva tisoč zaposlenih in avditorij, ki bo lahko gostil tisoč ljudi.

apple-campus-2-10.1459773008.jpg.s.960px.jpg

Od telovadnice do parkov

Severno od glavne zgradbe se vzporedno gradi tudi slabih deset tisoč kvadratnih metrov velik rekreacijski center, ki ga bo lahko koristilo več kot 20 tisoč Applovih zaposlenih - tudi tistih iz širše okolice. Center naj bi stal okoli 70 milijonov dolarjev.

Kar 80 odstotkov okolice bodo zavzemale zelene površine. Izbrana bodo taka drevesa, ki niso preveč občutljiva na podnebne spremembe. Veliko bo tudi sadnega drevja, predvsem jablan, češenj, marelic, pa tudi oljk.

Objekt naj bi bil po trditvah Appla v celotni gnan na obnovljive vire energije, predvsem sončno energijo in biogoriva. V ta namen bodo na strehah postavili za okoli 65 tisoč kvadratnih metrov solarnih panelov. Zaradi ugodnega podnebja severne Kalifornije in tehnološko naprednega ventilacijskega sistema kampusa 75 odstotkov časa - tako Apple - ne bo potrebno ogrevati oziroma klimatsko hladiti.

future-apple-cupertino-campus-2.1459773249.jpg.n.960px.jpg

Projekt dražji od prvih načrtov

Prvi človek tehnološkega velikan Tim Cook pravi, da se bo končna cena kampusa gibala okoli pet milijard dolarjev. Cena je od leta 2011 krepko narasla; pri Applu so takrat upali, da bodo zadevo lahko dokončali s slabimi tremi milijardami.

Pobudnik Steve Jobs

Ideja modernega kampusa je pred desetimi leti sicer nastala pri Steve Jobsu. Nekaj časa se o njej - vsaj javno - ni govorilo, leta 2011 pa je Jobs bolj konkretne načrte prvič predstavil pred mestnim svetom Cupertina. Takrat je celo dejal, da bo kampus postal »najboljša pisarniška zgradba na svetu, ki jo bodo prišli občudovati študenti arhitekture«.

Kritiki po drugi strani dvomijo o učinkovitosti in praktičnosti objekta, še bolj nejevoljni pa so bili delničarji Appla. Ti so se leta 2013 (takrat je delnica Apple sicer padala) pritoževali, da je gradnja povsem predraga in neupravičena.

Denarja kot pečka

Apple sicer velja za najbogatejše podjetje na svetu. V lanskem fiskalnem letu so Američani beležili rekordnih 234 milijard dolarjev prihodkov, kar je 28 odstotkov več kot leto poprej (za ilustracijo, slovenski BDP znaša okoli 35 milijard evrov).

Podjetje je glede na tržno kapitalizacijo trenutno vredno 606 milijard dolarjev (Google oziroma Alphabet 527 milijarde dolarjev), velikan pa poseduje tudi več kot 200 milijard dolarjev v obliki "denarnih" rezerv, večino (93 odstotkov) sicer v tujini in v obliki dolgoročnih obveznic.

apple-campus.1459773282.jpeg.w.960px.jpg


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...