So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Iz kartona izdelal hrbtenici prijazno mizo in jo postavil na Kickstarter

Čas branja: 2 min
04.04.2016  08:10
Sašo Kastelic za Switch Stance na platformi za množično financiranje zbira najmanj 4.300 dolarjev.
Iz kartona izdelal hrbtenici prijazno mizo in jo postavil na Kickstarter

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Sedeče delo je strup za zdravje. Prisilna drža (v kombinaciji z mankom gibanja) nateguje in krči hrbtne mišice in povzroča takšne in drugačne bolečine. Posledice so lahko doživljenjske.

Vse več »pisarniških« podjetij medtem uvaja tako imenovane visoke mize (standing desk), ki omogočajo hitro menjavo položajev, iz sedečega v stoječ in nazaj. Tovrstne mize sicer niso ravno poceni, stanejo lahko tudi več kot tisoč evrov.

pisarna.1459717712.jpg.w.960px.jpg

Kartonasta rešitev

Sašo Kastelic pa pravi, da ima boljšo in predvsem cenejšo idejo. Razvil je »Switch Stance« (povezava na Kickstarter kampanjo), prenosno rešitev, izdelano iz kartona, ki jo lahko v treh potezah sestavimo v preprosto visoko mizo. »Zadeva je zasnovna tako, da omogoča dva načina dela. Kartonasto mizo lahko uporabljamo v stoječem položaju, lahko pa enostavno zložimo zgornji del in Switch Stance postane podstavek za ekran oziroma prenosnik - ta je med sedečim delom tako v idealni višini,« razlaga Kastelic.

Višine posameznih položajev ni mogoče regulirati. Po besedah sogovornika naj bi rešitev sicer ustrezala večini uporabnikov, ne glede na njihovo višino. »Res je, da pri zelo visokih ali zelo nizkih osebah položaj rok ne bo povsem idealen, ampak bistvo menjave položajev iz sedečega v stoječega je še vedno doseženo.«

Kastelic dodaja, da njegova visoka miza ni izdelana iz navadnega kartona, temveč iz neobarvanega kartona, ki je po njegovih besedah trd in ima veliko nosilnost. »Tudi vse nosilne površine so postavljene tako, da zagotavljajo maksimalno nosilnost in praktično enako stabilnost, kot jo zagotavljajo lesene mize,« pravi.

20160306-Pisarna-4-Kopija

V iskanju 4.300 dolarjev

Kastelic na Kickstarterju od danes naprej zbira prva prednaročila. Da bo kampanja uspešna, mora pridobiti vsaj 4.300 dolarjev. Z denarjem bi rad pokril del stroškov razvoja orodij za masovno proizvodnjo ter izdelal prvo, manjšo serijo izdelkov.

Cena za prvih sto najhitrejših podpornikov je 22 dolarjev, redna Kickstarter cena pa 25 dolarjev. »Računam, da bomo lahko prvih sto kosov poslali slovenskim kupcem. Cena v maloprodaji bo gotovo višja, vendar so točne cene odvisne od uspeha Kickstarter kampanje,« razlaga Kastelic.

20160306-Pisarna-31

Konkurenca obstaja, a »ima pomanjkljivost«

Kaj pa konkurenca? »Ko sem začel izdelek razvijati, na trgu ni nisem našel neposredne konkurence. Stoječih miz je sicer na trgu ogromno, tudi različne nadgradnje za običajne mize se najdejo, ampak so vse po vrsti izdelane iz lesa ali plastike kar pomeni, da so bistveno dražje in težje,« odgovarja sogovornik.

V času testiranja prototipov pa je na trg prišla tudi prva prava konkurenca v obliki kartonastih visokih miz. Kastelic sicer trdi, da ima Switch Stance nekaj bistvenih prednosti. »Omogoča dva načina dela, saj se izdelek lahko v nekaj sekundah spremeni v podstavek, ki ekran ali prenosni računalnik postavi v linijo naših oči. Poleg tega Switch Stance tudi zloži v bistveno manjši paket, ki ga lahko enostavno nesemo v roki ali damo v nahrbtnik,« navaja Kastelic, ki je svojo rešitev opremil še z nekaj dodanimi funkcionalnostmi, kot so reža za telefon, odprtin za kable napajalnika ali tipkovnice ter možnost izbire lastne grafike.

Sogovornik želi kartonasto visoko mizo prodajati po vsem svetu. Pričakuje, da bodo večino kupcev našli med start-up podjetij, ki »želijo svojim zaposlenim omogočiti kvalitetno delovno okolje, ampak ne želijo zapraviti gore denarja za novo pohištvo«.

20160306-Pisarna-19


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...