So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Mladi farmacevti razvili spojine, ki bi lahko olajšale življenje milijonom

Čas branja: 2 min
31.03.2016  11:42
Za prebojno inovacijo zdravljenja Alzheimerjeve bolezni je ekipa mladih farmacevtov ljubljanske fakultete prejela Rektorjevo nagrado. A pot do bolnikov je še dolga in draga.
Mladi farmacevti razvili spojine, ki bi lahko olajšale življenje milijonom
Ekipa z nagrajeno naj-inovacijo za odkritje učinkovine za zaviranje Alzheimerjeve bolezni tudi v kasnejših fazah bolezni, kjer obstoječa zdravila niso več učinkovita. Foto: Željko Stevanić.

Obveščaj me o novih člankih:  

Alzheimerjeva bolezen (AB) je huda bolezen in najpogostejši vzrok demence, ki na še nepopolnoma pojasnjen način povzroča spremembe v možganih. Po vsem svetu za njo trpi okoli 40 milijonov ljudi, obolelih pa je vse več. Zaradi izgube spomina, motenj v koncentraciji in sprememb v vedenju AB predstavlja hudo breme za bolnike, njihove svojce in nenazadnje celotno družbo.

Kljub intenzivnemu iskanju zdravila, ki bi preprečilo ali ustavilo napredovanje bolezni, še ni. Obstajajo samo nekateri načini, ki lajšajo simptome, a delujejo na kratek rok in imajo neželene stranske učinke.

Ekipa strokovnjakov z ljubljanske Fakultete za farmacije je skupaj s partnerji s Poljske in Francije medtem naredila zelo pomemben korak na področju zdravljenja te zahrbtne bolezni. Za svojo prebojno inovacijo so prejeli tudi drugo nagrado na natečaju za Rektorjevo nagrado.

Kako deluje

Najprej pojasnimo: pri alzheimerjevi bolezni v možganih pride do upada spojine, ki kemično skrbi za prenašanje signalov med celicami. To je živčni prenašalec acetilholin.

Mladi znanstveniki so medtem odkrili potencialne nove zdravilne spojine oziroma učinkovine, ki »izjemno učinkovito« zavirajo delovanje encima butirilholin-esteraza, s čimer se je koncentracija acetilholina ponovno povečala.

Prvi poskusi uspešni

Da učinkovine prehajajo v možgane in niso toksične za celice, so že dokazali na predkliničnih poskusih na podganah in miših. »Najpomembnejše pa je, da naše spojine izboljšajo spomin in sposobnost učenja miši z motnjami kognitivnih funkcij, ki so podobne tistim pri AB in pri tem ne povzročajo neželenih stranskih učinkov,« razlaga Stanislav Gobec, magister in profesor farmacije ter član ožje ekipe, ki jo sestavljajo še Damijan Knez, Boris Brus in Urban Košak.

Z razvojem potencialno revolucionarnih učinkovin se ekipa 30 domačih in tujih raziskovalcev ukvarja od leta 2011. Dosedanje stroške Gobec ocenjuje na okoli pol milijona evrov.

Vložili patent

Predklinični del razvoja, ki med drugim obsega računalniške simulacije, sinteze velikega števila spojin, biokemične testov in poskuse na živalih, je ekipa zaključila. Pred nekaj dnevi so vložili mednarodno patentno prijavo, izbirajo pa tudi primerno znanstveno publikacijo, v kateri bi odkritje objavili.

Da zdravilo pride na trg, trajajo leta

In medtem ko predklinčni del običajno traja od tri do šest let ter lahko stane tudi do 300 milijonov dolarjev, pa se težji del poti do trga in pravih bolnikov pravzaprav šele začenja. »Klinični razvoj učinkovin, pri kateri se zares dokaže varnost in učinkovitost zdravila, je namreč daljši in bistveno dražji. Traja od šest do osem let in lahko stane vse do 1,2 milijarde dolarjev. Če bi kakšno farmacevtsko podjetje danes kupilo naš patent, bi bile lahko naše učinkovine na trgu čez približno deset let,« dodaja profesor.

Četudi bi imeli na voljo dovolj denarja, pa sogovornik priznava, da bi jim primanjkovalo tudi znanja, zato je patent že naprodaj. »Cena licenciranja patenta je seveda stvar pogajanj s potencialnim kupcem. Cene se načeloma gibljejo od nekaj sto tisoč evrov pa do nekaj deset milijonov evrov,« še dodaja Stanislav Gobec.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...