So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Vse, kar morate letos vedeti o državnem denarju za start-upe

Čas branja: 3 min
24.03.2016  13:37
Skupaj bo za inovativna mlada podjetja na voljo slabih pet milijonov. Prihaja tudi novost: financiranje za start-upe s področja predelave lesa v obliki subvencij.
Vse, kar morate letos vedeti o državnem denarju za start-upe

Obveščaj me o novih člankih:  

Za start-upe je letos skupno na voljo slabih pet milijonov evrov s strani Slovenskega podjetniškega sklada (SPS). Razpise boste na strani sklada za zdaj iskali še zaman, naj pa bi bili objavljeni v naslednjih tednih.

Mlada inovativna podjetja bodo denar - podobno kot lani - medtem lahko koristila v okviru treh različnih mehanizmov:

  • P2 (zagonska subvencija v višini 54 tisoč evrov, skupaj 2,16 milijona evrov + 1,4 milijona spodbud za podjetja v problemskih regijah),

  • SK75 (konvertibilno posojilo v višini 75 tisoč evrov, skupaj 1,5 milijona evrov) in

  • SK200 (javna lastniška investicija v višini 200 tisoč evrov, skupaj 1 milijon evrov).

Produkt P2: Za razvoj prvega prototipa

Kaj vse ponujajo mehanizmi SPS?

Produkt P2 je namenjen razvoju minimalno sprejemljivega produkta, s katerimi podjetje rešuje problem, ki ga je zaznalo na trgu. Gre za tako imenovano fazo »problem-solution fit«. V tej razvojni fazi lahko podjetja pridobijo spodbude za zagon inovativnih podjetij P2 v višini do 54 tisoč evrov na podjetje.

Skupaj bo razpoložljivih 2,16 milijona evrov. Podjetje subvencijo prejme v več tranšah; tako bo letos skupaj podprtih 40 novih podjetij in še 40 takih, ki so del denarja že prejela v prejšnjih letih. Zadnji rok za prijavo v predselekcijske postopke je 5. april 2016.

Dodajmo, predselekcijski postopek za P2 subvencije bo tudi letos povezan s tekmovanjem Start:up Slovenije. Več informacij boste dobili na spletni straneh Iniciative start:up Slovenija.

SK75 in SK200

Mehanizem SK75 je po drugi strani namenjen nadaljevanju razvojnih aktivnosti podjetja, kot so testiranje hipotez na pilotnih trgih, prve tržne raziskave in navezovanje stikov s potencialnimi kupci. Načrtovano število podprtih podjetij za letos: 20.

Razpis SK200 pa je namenjen pripravi podjetja na globalno rast. V tej fazi naj bi podjetje že ustvarjalo prve prihodke s prodajo svojega produkta in potrebuje dodaten kapital za rast in širitev na globalnem trgu. Načrtovano število podprtih podjetij za letos: 5.

Razpisa za SK75 in SK200 bosta tudi letos dva. Rok za prijavo na pomladni razpis je do 25. maja. Razpisi bodo na strani SPS objavljeni v naslednjih dnevih.

Rok za prijavo v predselekcijske postopke za oba razpisa je 12. april. Dodajmo, da sodelovanje v teh postopkih ni obvezno, je pa - tako pravijo v SPS in Iniciativi Start:Slovenija - dobrodošlo.

Mehka podpora

Pri vseh treh produktih pa so podjetja deležna tudi svetovanja, administrativne podpore in izobraževalnih delavnic ter povezovanja z zasebnimi investitorji.

Posamezno inovativno podjetje je lahko v prvih dveh fazah razvoja z omenjenimi tremi mehanizmi v obdobju štirih let podprto s 329 tisoč evrov denarja, ki prihaja iz državnih in evropskih virov financiranja.

Spodbude za problemska območja

Tudi letos SPS nadaljuje z zagonskimi spodbudami na problemskih območjih, ki so namenjene tamkajšnjim start-upom. Ta območja so Pomurje, Pokolpje, Zasavje in Maribor z okolico. Skupaj je tega denarja na voljo 1,4 milijona evrov, okoli 80 podjetij bo tako lahko pridobilo do 20 tisoč evrov začetnega kapitala v obliki subvencije.

tomanic-vidovic-maja06-be.1382904913.jpg.c.960px.jpg
Direktorica SPS Maja Tomanič Vidovič trdi, da je stopnja preživetja podprtih start-upov z mehanizmi SK75 in SK200 88-odstotna

Spodbuda lesarstvu

Bo pa sklad letos prvič ponudil zagonske spodbude, za katere verjame, da bo okrepil področje predelave lesa. SPS namerava razpisati skupno okoli 0,5 milijona evrov finančnih spodbud, kar naj bi zadostovalo za okoli 13 podjetjem iz panoge. Posamezno podjetje bo lahko pridobilo do 40 tisoč evrov v obliki subvencije. Za boljšo predstavo: denar bo namenjen ekipam, kot so tiste, ki so se z lesenimi izdelki predstavile na Kickstarterju, kot je denimo Trobla.

Do 2023 za start-upe 50 milijonov evrov

»Do leta 2023 bo za start-upe namenjenih več kot 50 milijonov evrov v različnih oblikah,« je na tiskovni konferenci, ki je potekala pred začetkom Foruma 100% start:up (s tem dogodkom se uradno začenjajo letošnje aktivnosti za podporo start-upom), povedala Sabina Koleša, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo, konkurenčnosti in tehnologijo na MGRT.

"88-odstotna stopnja preživetja"

Direktorica sklada Maja Tomanič Vidovič je ob tem povedala, da so z rezultati mehanizmov SK75 in SK200 zelo zadovoljni, da se podjetja kontrolirajo, mentorji pa jih usmerjajo na prvo pot. »Stopnja preživetja start-upov je 88-odstotna,« je povedala. Podrobnejšo analizo rezultatov bodo predstavili v okviru mednarodne podjetniške konference Podim, ki bo potekala 11 in 12. maja v Mariboru.

"Ustvarjenih 1000 delovnih mest

Z vsemi spodbudami v desetih letih, odkar SPS finančno podpira inovativna podjetja, je bilo po besedah direktorice ustvarjenih tisoč delovnih mest, podprto podjetje pa v povprečju ustvarja osem milijonov evrov prihodkov na leto. Naj ob tem dodamo, da je v to vključeno tudi financiranje s tveganim kapitalom.

Domačega tveganega kapitala ni več

Šlo je za javno-zasebno partnerstvo, v katerem je bila država prek SPS 49-odstotna solastnica. Skupaj je bilo v tem času za start-upe počrpanih okoli 43 milijonov evrov (tako državnega oziroma evropskega denarja kot privatnega). Lanskega avgusta se je petletni program financiranja slovenskih družb tveganega kapitala sicer končal.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...