Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam
Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je Slovenija po merilu načrtovanih vlaganj v digitalizacijo uvrščena najvišje.
Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih računov
Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve najboljše za kakovost življenja v mestih

Rektorjeve nagrade: Prva mesta pobrali farmacevti, strojniki in gradbeniki

Čas branja: 2 min
21.03.2016  14:19
Člani ljubljanske fakultete za farmacijo so zasedli drugo in tretje mesto letošnjega natečaja za Rektorjeve nagrade. Poglejte, kaj delajo zmagovalci in kdo s svojo rešitvijo lajša življenja obolelih za Alzheimerjevo boleznijo.
Rektorjeve nagrade: Prva mesta pobrali farmacevti, strojniki in gradbeniki

Obveščaj me o novih člankih:  

Namen natečaja je, da spodbudi inovativne posameznike, da svoje inovacije komercializirajo - bodisi v obliki lastnega podjetja bodisi v kakšni drugi obliki (npr. v obliki patenta). V letošnjem letu se je na tekmovanje prijavilo 22 projektnih skupin, katerih člani prihajajo s 15 članic Univerze v Ljubljani.

Rektorjeve nagrade organizirata Univerza v Ljubljani in Ljubljanski univerzitetni inkubator.

Zmagovalci: Piezoelektrično deformabilno zrcalo

rn1.1458565804.jpg.n.600px.jpg

Ekipa, katere člani prihajajo s fakultet za strojništvo, gradbeništvo in geodezijo ter socialno delo, je razvila in izdelala tanko upogljivo zrcalo, ki ima na zadnji strani piezoelektrične aktuatorje. Obliko zrcala lahko s pomočjo krmiljenja napetosti na aktuatorjih poljubno spreminjamo. Zrcalo omogoča dvoosni nagib in sočasno ostrenje slike, odlikuje pa ga izredno hitro delovanje in velika natančnost.

To omogoča trirazsežno vodenje laserskih žarkov, uporabno pri laserskih mikroobdelavah, optičnih pincetah, laserski litografiji in 3D printanju. »Natančnost vodenja žarka smo demonstrirali z izrisom slike na območju velikosti debeline človeškega lasu,« pojasnjuje članki ekipe, ki jo sestavljajo Jaka Pribošek, Marko Pribošek, Teja Kozel in Jan Pribošek.

Raba zrcala je po njihovih besedah mogoča tudi v slikovnih aplikacijah, denimo za potrebe hitrega ostrenja slike pri optični kontroli industrijskih izdelkov, ali za optično stabilizacijo slike z namenom odprave neželjenih vibracij.

S pomočjo vpeljave inovativne tehnologije izdelave jim je uspelo proizvodne stroške znižati na desetino cene konkurenčnih sistemov na trgu. To odpira dostop aplikacijam, kjer raba te tehnologije dosedaj ni bila ekonomsko upravičena.

»Naša vizija je zapolniti vrzel nizkocenovnih deformabilnih zrcal, se povezati s slovenskimi proizvajalci optičnih in laserskih sistemov ter s produktom prispevati h konkurečnosti slovenskega gospodarstva,« še dodajajo.

2. mesto: Zaviralci butirilholinesteraze za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

rn2.1458565822.jpg.w.600px.jpg

Alzehimerjeva bolezen (AB) predstavlja hudo bolezen, za katero na svetu trpi okoli 40 milijonovljudi, število bolnikov pa se bo v naslednjih letih še povečalo. Zaradi izgube spomina, motenj v koncentraciji in sprememb v vedenju predstavlja hudo breme za bolnike, njihove svojce in nenazadnje tudi celotno družbo. Nova zdravila, ki bi učinkovito lajšala simptome ali celo pozdravila to bolezen so zaradi tega nujno potrebna.

V okviru znanstveno-raziskovalnega dela na Fakulteti za farmacijo in v sodelovanju s partnerji iz tujine (Francija, Poljska) ter domačimi strokovnjaki (Medicinska fakulteta UL) so Stanislav Gobec, Urban Košak, Boris Brus, Damijan Knez odkrili potencialne nove zdravilne učinkovine, ki izjemno učinkovito zavirajo delovanje encima butirilholin-esteraza (BChE), ki je udeležen pri AB.

Te učinkovine po njihovih besedah izkazujejo možnost zdravljenja tudi v kasnejših fazah bolezni, kjer obstoječa zdravila niso več učinkovita. Učinkovite so na mišjem modelu AB, hkrati pa imajo tudi manjšo možnost za neželene stranske učinke kot sedanja zdravila.

»Naše učinkovine bi podaljšale življenje bolnikov z AB in tudi izboljšale kakovost njihovega življenja. Poleg tekočih raziskav želimo na fakulteti in v sodelovanju z obstoječimi in novimi akademskimi ali industrijskimi mednarodnimi partnerji izvesti še dodatne raziskave, s katerimi bi te spojine pripeljali do kliničnih raziskav na bolnikih z AB,« razlagajo.

3. mesto: SupraLac

rn3.1458565835.jpg.s.600px.jpg

Tudi tretje mesto je pripadlo študentom z ljubljanske farmacevtske fakultete. Dejan Lamešić, Zoran Lavrič, Ilija Ilić in Odon Planinšek so razvili sferični delec laktoze, ki se lahko uporabi kot pomožna snov za izdelavo trdnih farmacevtskih oblik. Omogoča enostavno in industrijsko uporabljivo izdelavo sferičnih aglomeratov laktoze v procesu sferične kristalizacije.

Sferični aglomerati laktoze imajo izboljšane fizikalno-kemijske in mehanske lastnosti ter omogočajo izdelavo tablet s povišano natezno trdnostjo v primerjavi z ostalimi komercialno dostopnimi tipi laktoz, kar zmanjšuje tveganje za pojav defektov na tableti.

Zaradi svoje unikatne strukture tudi zmanjšujejo ali preprečujejo pojav segregacije (razslojevanje) zdravilne učinkovine v zmeseh s praški, kar zagotavlja ustrezno enakomernost vsebnosti zdravilne učinkovine v trdni farmacevtski obliki. »S tem omogočajo lažje procesiranje in bolj ekonomično izdelavo trdne farmacevtske oblike,« razlagajo v ekipi.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.