So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Zaživela platforma, na kateri lahko vsak Slovenec postane investitor

Čas branja: 1 min
14.03.2016  11:59
Prva slovenska platforma za množično investiranje Conda je že vzpostavljena, prvi projekti pa se bodo na platformi predstavili še v tem mesecu.
Zaživela platforma, na kateri lahko vsak Slovenec postane investitor
Ekipa platforme za množično investiranje Conda. Foto: Nejc Puš.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Conda, ki predstavlja vezni člen med projekti in investitorji, je namenjena podjetjem, ki že poslujejo ter iščejo investicijo za rast in širitev na druge trge.

Prva širitev na Balkan

Gre za prvo širitev uveljavljene vseevropske platforme na Balkan. Conda se je namreč prijela že v v Avstriji, Nemčiji in Švici, kjer trenutno združuje že 5200 investitorjev, številka pa se povečuje. V marcu se bo odprla tudi na Slovaškem in v Liechtensteinu, predvidena pa je tudi nadaljnja širitev na jug in na zahod, je pravi ustanovitelj Conde Paul Pöltner.

Doslej so zbrali 8,57 milijona evrov kapitala, s katerimi so uspešno podprli 44 projektov. S temi številkami Conda dosega 85-odstotno uspešnost vključenih projektov.

Kaj je množično investiranje

"Na platformi se predstavijo projekti, ki iščejo investicije. Na drugi strani pa se na platformo registrirajo investitorji, ki iščejo tovrstne projekte," pravi Rok Starič iz Conde Slovenija. Investitorji v zameno vsako leto prejemajo obresti, na koncu pa dobijo tudi bonus od rasti podjetja.

Pravnik in vodja kampanj Blaž Jamšek medtem opozarja na razliko med množičnim financiranjem in množičnim investiranjem, ki ju pogosto zamenjujejo. "Množično investiranje je namreč posebna vrsta množičnega financiranja, pri čemer investitor sodeluje pri že ustanovljenem podjetju in profitira od uspeha podjetja," je pojasnil Jamšek.

Investitor namreč prejme vsakoletne 4,5-odstotne obresti, po zaključku pogodbenega razmerja pa vračilo investicije in bonus od uspešne rasti podjetja.

Pri tem po njegovih besedah ločimo dve vrsti množičnega investiranja - to sta lastniško oz. deležniško na eni strani ter posojilo na drugi. Conda se od ostalih tovrstnih platform razlikuje v tem, da gre za mešanico lastniškega in posojilnega množičnega investiranja, je pojasnil Jamšek.

Varovalke

Pomembno varovalo za investitorje je sam izbirni postopek projektov, ki je dolg, je izpostavil Starič. Podjetje, zainteresirano za pridobitev investicije, predloži projekt, ki ga Condini strokovnjaki prej skrbno preučijo, da ugotovijo njegovo pravno in finančno stabilnost, poslovno in marketinško strategijo ter kompetentnost vodstva podjetja. "To je konkurenčna prednost platforme, ki ji omogoča doseganje 85-odstotne uspešnosti predstavljenih projektov."

Prvi projekti

Prvi dve podjetji, ki se bosta s svojima projektoma v teh dneh predstavila na platformi, sta spletna platforma za trgovanje s terjatvami Borza terjatev ter podjetje Sweet speed iz Koroške, ki izdeluje čokoladne praline s "skrivnostno" formulo za poživitev in dvig energije.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...