So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Nicole Vasquez vam pomaga uspeti v Chicagu

Čas branja: 3 min
11.03.2016  14:06
Mlada Američanka, ki v Chicagu vodi coworking prostor, pravi, da je njeno mesto odlična alternativa »zasičeni Silicijevi dolini«.
Nicole Vasquez vam pomaga uspeti v Chicagu
Nicole Vasquez je poznavalka čikaškega start-up ekosistema.

Z Vasquezovo, 30-letnico, ustanoviteljico in vodjo čikaškega coworking prostora The Shift, smo se pogovarjali ob robu dvodnevne konference Innovation & Enterpreneurship Summit v organizaciji World Chicaga in CEED Slovenije, na kateri si čikaški in slovenski podjetniški strokovnjaki izmenjujejo izkušnje in znanja, kako graditi inovativno in podjetno gospodarstvo.

WorldChicago je mednarodna neprofitna organizacija, ki ji je ameriško ministrstvo za zunanje zadeve dodelilo sredstva za izvajanje izobraževanj na temo tehnologije in podjetništva. V ta namen organizirajo mednarodne programe, ki so namenjeni tudi Slovencev. Običajno gre za enomesečne programe pri gostujočih čikaških start-upih, javnih vladnih agencijah, univerzitetnih oddelkih ali neprofitnih organizacijah.

Prijave za jesenski program so že odprte in so možne do 15. aprila. Vsi stroški programa so kriti.

Namen projekta je zgraditi močne dolgoročne odnose, razviti sodelujoče projekte, ki spodbujajo tehnološki in podjetniški ekosistem ter ustvarjati nove mednarodne poslovne povezave med Chicagom in Slovenijo.

Od ena do deset, kako primeren je Chicago za podjetniško iniciativo?

Rekla bi, da osem. Imamo veliko dobrih podpornih programov, seveda pa prostor za izboljšave še vedno obstaja. Poleg vsebine, ki jo organizirajo in vodijo mestne organizacije, so zelo aktivni tudi posamezniki, kar ekosistemu daje »bottom-up« strukturo.

Dober prijatelj je, denimo, začel s Coffee & Conversation dogodki, na katerih se vsak mesec srečujejo podjetniki. Skupina je iz prvotnih dveh članov zrasla na okoli sto. Tovrstni dogodki so zelo pomembni, saj omogočajo, da se ljudje povezujejo in izmenjuje znanje. Še ena zanimiva iniciativa je Ms Hack, ki ženskam z nasveti pomaga delati posel na tehnološkem področju. Tovrstne skupine so ustvarile močno mrežo podjetnikov v Chicagu.

Kaj pa pospeševalniki, inkubatorji in ostali podobni podporni programi?

V Chicagu je nastal največji coworking prostor v ZDA, 1871, poimenovan po letnici popolne prenove mesta, ki je zgorelo v velikem požaru. Tam sem začela tudi sama, življenje v tistih prostorih pa me je tako navdušilo, da sem tudi sama odprla coworking prostor. 1871 je Chicago dvignil stopničko višje na področjih podjetništva in inovacij, saj velja za meko talentov iz ZDA in drugod.

nicole11.1457700298.jpg.o.480px.jpg
Chicago je zelo raznoliko, živahno, zagnano mesto. Nekaj podobnega sem začutila tudi tukaj v Sloveniji.

Veliko je sicer tudi inkubatorjev in pospeševalnikov, ki so jih posamezniki na noge postavili v zadnjih letih, kot so Startup Institute, Impact Engine in Hatch Valley. Nekateri so osredotočeni na določen segment; Impact Engine, denimo, zanima socialno podjetništvo.

Imate tudi velike, slavne pospeševalnike?

Imamo. Y Combinator redno prihaja v Chicago. Ena pomembnejših iniciativ, ki se je začela v mestu, in se sedaj širi po svetu je TechNori, platforma, na kateri lahko podjetniki predstavijo svoje idejo investitorjem in medijem. Zadeva je izredno priljubljena in je Chicago postavila na ameriški podjetniški zemljevid, podobo kar je Y Combinator naredil za Silicijevo dolino.

Kakšne pa so možnosti financiranja?

Obstajajo skladi tveganega kapitala, pa tudi angelski investitorji, eden takih so Hydepark vlagatelji. Priljubljeno je tudi tako imenovano peer-to-peer financiranja, tudi sama sem tako našla vlagatelje. Počutim se bolj udobno, če jih svoje financerje poznam tudi osebno.

Ali je podporno okolje običajno temelji na privatni ali javni pobudi?

Zelo odvisno. 1871, denimo, je privatna organizacija, a veliko sodelujejo tudi z javnimi institucijami. Ena večjih prednosti, ki jih imajo, je ta, da so financirani s privatnimi denarjem, zaradi česar lahko naredijo več. A ker so tako veliki, imajo tudi pogajalsko moč z mestom oziroma zvezno državo.

Zakaj je Chicago drugačen od ostalih ameriških mest?

Enostaven odgovor bi bil, da je Silicijeva dolina postala preveč zasičena. Samo poskušajte tam dobiti sobo oziroma stanovanje po vsaj približno dostopni ceni. V Chicagu je to še vedno možno. Mesto je tudi zelo raznoliko, živahno, zagnano. Nekaj podobnega sem začutila tudi tukaj v Sloveniji.

Zame osebno je najlepši del Chicaga prav njegova raznolikost. Vsaka četrt ima svoj karakter, kulturo, lokale. Najprej si v hipsterskem svetu, v naslednji ulici se vse vrti okoli podjetništva, sledijo kitajska, korejska, italijanska četrt, na koncu pa študentsko naselje. V enem mestu je prisoten praktično ves svet.

Mesto je tudi, presenetljivo za nekatere, zelo čisto, vsaj v primerjavi z ostalimi metropolami. Pravijo, da imamo prebivalci mentaliteto srednjega zahoda, kar pomeni, da smo topli in gostoljubni - kot Slovenci.

Milijarde investicij v start-upe

Kot zanimivost dodajmo, da so bili čikaški start-upi, podobno kot slovenski, lani izjemno uspešni pri zbiranju investicijskega denarja. Zbrali so kar 1,7 milijarde dolarjev in ustvarili 8,2 milijarde v prodajah oziroma IPO. Več na spletni povezavi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...