So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Mladi Slovenci, ki so se s tehnologijo spravili nad revščino

Čas branja: 2 min
02.03.2016  16:43
StoryLink je spletna dobrodelna platforma, ki povezuje dobre ljudi in družine v stiski. Doslej so avtorji rešitve pomagali več kot 20 družinam; sprejeti pa so bili tudi v zagrebški inkubator idej z družbenim učinkom.
Mladi Slovenci, ki so se s tehnologijo spravili nad revščino
Pobudnica za nastanek platforme StoryLink Nasti Šušnjara.

Obveščaj me o novih člankih:  

V Sloveniji je leta 2014 pod pragom revščine živelo 14,5 odstotka prebivalcev ali približno 290 tisoč oseb.

Ob žalosti statistiki in še bolj tragičnih zgodbah marsikaterega Slovenca stisne pri srcu, številni pomagajo po svojih močeh (dokaz), skupina mladih deklet in fantov pa je stopila še korak naprej. Razvili so namreč spletno dobrodelno platformo, ki povezuje družine v stiskah z donatorji in spletnimi trgovinami ter na ta način omogoča dostavo nujnih življenjskih potrebščin na dom, hkrati pa ščiti identiteto družine.

Račune lahko vidijo vsi

Ekipa Storylinka, ki jo vodi Nasti Šušnjara, pri svojem delu stavi na konkretnost, dobrodelnost in predvsem transparentnost. Ko ljudje prek platforme za družino zberejo denar za točno določene potrebščine, ekipa izdelke nakupi v spletnih trgovinah, jih dostavi na domove, račune pa objavi na spletu.

Družine, ki so upravičene do pomoči, sicer predlagajo partnerji oziroma humanitarne organizacije. V Sloveniji je to Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje.

Doslej pomagali 21 družinam

Po besedah Šušnjare delujejo neprofitno, celotni znesek posamezne donacije pa gre v celoti za nakup artiklov. To so najpogosteje prehrambeni izdelki, oblačila, izdelki za osebno nego in higieno, šolske potrebščine in igrače.

Povprečen znesek donacije je okoli enajst evrov. V zgolj nekaj mesecih delovanja so s paketi hrane in oblačil pomagali 21 družinam, pet pa jih trenutno sredstva še zbira. Povprečna vrednost materialne pomoči, ki jo prejeme družina, je sicer dobrih sto evrov.

Šušnjara poudarja, da veliko pozornosti namenjajo anonimnosti družin. Na platformi tako objavijo zgolj zgodbo iskalcev pomoči z izmišljenimi imeni in pobarvanko ali risbo otroka.

Financiranje s sponzorji

Lastno delovanje medtem financirajo s prispevki podjetij, obenem pa donatorjem omogočajo, da tudi sami namenijo »kakšen evro ali dva« za operativne stroške. Sogovornica še dodaja, da Storylink prevzame tudi stroške transakcij. Trenutno je nakazilo denarja na platformi možno zgolj prek PayPala, bo pa že v naslednjih tednih zaživela tudi integracija kreditnih kartic.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Pomanjkljivosti, ki jih reši splet

Ideja, ki s tehnologijo podpira humanitarno akcijo, je svoje prve zametke dobila lansko poletje. »Doma smo pogostokrat pripravljali pakete za družine v stiskah in jih vozili k organizacijam. A vseeno nismo bili prepričani, kaj je tisto, kar družine res potrebujejo. Ker veliko kupujem prek interneta, sem pomislila, da bi lahko podobno izkušnjo preselili na področje dobrodelnosti,« razlaga Šušnjara.

Pravi, da je najprej poiskala programerja, Jana Mrharja, s katerim sta se zakopala v delo. Kmalu so se pridružili še drugi, danes ekipa šteje 15 članov. »Do decembra smo naredili prvi delujoči prototip, odzivi pa so bili zelo dobri,« dodaja sogovornica.

V Zagreb po znanje in (mogoče) tudi denar

Potencial rešitve je medtem prepoznal zagrebški Impact Hub, ki je Storylink skupaj s še desetimi ekipami povabil v trimesečni program »inkubiranja« oziroma pomoči pri razvoju. »Ob koncu programa bodo najboljše ekipe dobile priložnost predstavitve na Demo dnevu in se bodo lahko potegovale za pridobitev začetnega kapitala v vrednosti 22.500 evrov,« še pravi Šušnjara, ki ne skriva mednarodnih ambicij.

»Težave pri širitvi v tujino pa niso tehnične, ampak pravno formalne. V vsakem primeru pa upam, da se nam bo prav v Zagrebu ponudila priložnost za nova partnerstva. Prvi odzivi so že zdaj zelo pozitivni«Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...