(Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?
Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre za ceno napredka. Pa vendar naj bi umetna inteligenca po napovedih PwC ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila.
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?
Zakaj veliko digitalnih transformacij ne prinaša pričakovanih rezultatov? Zakaj veliko digitalnih transformacij ne prinaša pričakovanih rezultatov? Digitalizacija prinaša prednosti novim tehnološko usmerjenim podjetjem in jemlje konkurenčno prednost linearno oziroma industrijsko usmerjenim starodobnikom
Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano? Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano? Da bi omogočili pridelavo lokalne hrane v urbanem okolju in zmanjšali odvisnost oskrbe s hrano od uvoza in podnebnih sprememb, je Nizozemsko podjetje splavilo plavajočo kmetijo

Slovenska aplikacija, ki jo uporabljajo revmatologi po vsem svetu

Čas branja: 3 min
29.02.2016  11:28
Brazilija, Argentina, Kolumbija, Venezuela, Indija, Malezija, Indonezija... To so le nekatere izmed držav, v katerih je največ uporabnikov slovenske mobilne aplikacije za revmatologe - RheumaHelper. Ta je bil letošnji zmagovalni projekt natečaja Dobra praksa, ki ga je organizirala revija Medicina danes.
Slovenska aplikacija, ki jo uporabljajo revmatologi po vsem svetu
Vodja prodaje pri podjetju Mediately Blaž Gantar (levo) in direktor podjetja Blaž Triglav. Kot pravi Triglav, za aplikacijo RheumaHelper v prihajajočem letu načrtujejo predvsem razširitev nabora meril in kalkulatorjev po predlogih uporabnikov.

Obveščaj me o novih člankih:  

Komisijo je prepričalo, da se je aplikacija »prijela« in jo zdravniki radi uporabljajo ter da obstajajo podatki, kako se je izboljšalo klinično delo revmatologa, kakšne klinične rezultate je prinesla aplikacija in koliko časa je bilo prihranjenega z njeno uporabo.

Strokovna komisija je v obrazložitvi za nagrado, ki jo podelila Medicina danes, še zapisala, da sta aplikacija in način njenega nastanka velika spodbuda k oblikovanju podobnih orodij tudi za druge specialnosti. V Sloveniji jo po podatkih proizvajalca, podjetja Mediately, uporablja 70 odstotkov vseh revmatologov.

Tim in podpora

Aplikacija Rheu­maHelper je nastala po tem, ko so leta 2010 začele veljati nove smernice v zvezi z ocenjevanjem aktivnosti revmatoidnega artritisa. Merila so bila v nasprotju s predhodnimi prvič ovrednotena številčno. Tako se je pojavila potreba po orodju, ki bi poenostavilo računanje aktivnosti bolezni. Revmatolog Žiga Rotar je takrat zasnoval namizno aplikacijo za Windows, nato pa je ekipa podjetja Mediately v sodelovanju z njim in revmatologom dr. Matijo Tomšičem leta 2012 izdelala še mobilno aplikacijo.

Podpora in financiranje

4.500

revmatologov iz več kot 100 držav po vsem svetu redno uporablja aplikacijo RheumaHelper. Do danes je bila naložena na več kot 15 tisoč telefonov.

Uradni sponzor aplikacije je v Sloveniji biofarmacevtska družba AbbVie. Ta je med drugim proizvajalec zdravljenju revmatskih obolenj namenjenega biološkega zdravila adalimumab. Kot pravi direktorica Maja Vauda, v AbbVieju vloge in poslanstva inovativnega proizvajalca zdravil ne vidijo omejenega le na zdravilo, »temveč na celostno izboljšanje standardov in kakovosti obravnave bolnikov z revmatskimi obolenji v Sloveniji«. Tako so danes ponosni, da podpirajo aplikacijo, ki je presegla slovenski prostor in je uporabljana širše po svetu.

»Slovenski strokovnjaki - tako razvijalci aplikacije kot revmatologi - tako dobivajo mednarodno priznanje za svoje delo in dokazujejo, da so med najboljšimi,« meni Maja Vauda. RheumaHelper je na Hrvaškem podprl Pfizer in zahvaljujoč njihovi promociji, aplikacijo uporablja 40 odstotkov tamkajšnjih revmatologov, navajajo v Mediatelyju. Glede na statistiko je sicer med 4.500 aktivnimi uporabniki največ zdravnikov v Južni Ameriki, sledita Azija in Evropa.

Širitev

Število uporabnikov narašča predvsem z ustnimi priporočili med strokovnjaki. Spletni portal Health­line je aplikacijo lani uvrstil med najboljše mobilne aplikacije na področju revmatologije. Lani je Britansko združenje revmatologov (British Society of Rheumatology) aplikacijo promoviralo na svoji jesenski konferenci.

Tudi slovenski revmatologi so bili z aplikacijo večkrat seznanjeni na srečanjih sekcije slovenskih revmatologov. Kot pravi eden izmed rednih uporabnikov, specialist interne medicine iz Splošne bolnišnice Celje Dean Sinožič, aplikacijo uporablja, ker omogoča hitro adaptacijo oziroma zamenjavo terapije pri bolnikih z neurejeno boleznijo. Dobro je sprejeta tudi pri delovnem procesu, med samim kliničnim pregledom bolnikov.

»Bolnikom smo na začetku pojasnjevali, zakaj uporabljamo telefon in da tako določamo aktivnost njihove bolezni ter z aplikacijo lažje ocenjujemo uspešnost zdravljenja,« pravi Sinožič.

O podjetju Mediately

Mediately je mlado, a relativno stabilno podjetje s šestimi zaposlenimi. Njihov glavni produkt, ki ga nenehno razvijajo, je aplikacija Register zdravil. To je priročno orodje za zdravnike, pomaga jim pri preverjanju lastnosti zdravil, njihovem odmerjanju in predpisovanju. Poleg uradnih podatkov o zdravilih, ki so v aplikacijo vneseni iz Centralne baze zdravil in dokumentov Evropske agencije za zdravila (EMA), so v aplikacijo postopoma dodajani kalkulatorji za lažje izračunavanje specifičnih zdravil. Trenutno sta izdelana kalkulator za ocene dejavnikov tveganja globoke venske tromboze in kalkulator za odmerjanje zdravila Inspra, namenjenega zmanjševanju tveganja za srčno-žilno umrljivost in obolevnost pri odraslih bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem. Poleg Slovenije so z Registrom zdravil aktivni še na Hrvaškem, v Srbiji in na Češkem.

Financiranje

Glavni vir prihodkov podjetja je farmacevtska industrija, pred kratkim so postali globalno odobren Pfizerjev prodajalec, kar v praksi pomeni, da ob širitvi na tuje trge lažje začnejo sodelovati s Pfizerjevimi enotami.

Zaradi sodelovanja s farmacijo je v ZDA na podobno podjetje, kot je Mediately, letelo kup očitkov o vpraš­ljivi verodostojnosti. Kot zagotavlja direktor podjetja Blaž Triglav, na več načinov skrbijo, da farmacija ne bi vplivala na pristranskost njihove aplikacije, saj so vanjo vključena vsa zdravila s seznama uradno registriranih zdravil posamezne države. Torej specifični proizvajalci niso v prednosti. Oglasna sporočila so ustrezno označena.

V razvoju tudi aplikacija za bolnike

Ob hitrem razvoju personalizirane medicine in povečanju števila pobud za plačne modele zdravljenja, osnovane na uspešnosti zdravila, je med farmacevtskimi družbami vse več zanimanja za digitalne rešitve, pa naj gre za merilnike, diagnostične naprave ali druga orodja, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja in uravnavanju kroničnih bolezni.

Biofarmacevtska družba AbbVie je poleg RheumaHelperja podprla tudi razvoj aplikacij RA Helper in SpA Helper, ki sta namenjeni bolnikom z revmatoidnim artritisom in spondiloartritisi. Ti se za zdaj med bolniki še nista razširili. Zato se v Mediatelyju aktivno posvetujejo z Društvom revmatikov Slovenije.

»Nanje smo se obrnili za nasvet, kako lahko čim bolje rešiti njihove vsakodnevne težave pri spremljanju bolezni, ki jih s prvo verzijo aplikacije nismo uspešno zajeli. Podobno kot pri naših aplikacijah za zdravnike je povratna informacija uporabnikov tista osnova, na kateri bomo gradili in izboljševali izdelke,« pravi direktor Mediatelyja Blaž Triglav.

Tjaša Zajc je nekdanja novinarka s področja zdrav­stva, ki trenutno v podjetju za razvoj tehnologij v zdravstvu Iryo skrbi za mednarodna strateška partnerstva.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila?

Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre...

Posel 2030
Zdravje
Zdravje Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja?

Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem,...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta

Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?