So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako preveriti, ali kandidat na pogovoru za službo laže

Čas branja: 3 min
29.02.2016  09:41
Pri preverjanju referenc ne gre za lov na čarovnice, le za preverjanje resničnosti informacij
Kako preveriti, ali kandidat na pogovoru za službo laže

Obveščaj me o novih člankih:  

Laži, pretiravanje in pretirano olepševanje vaših znanj, veščin in kompetenc v življenjepisu vas lahko drago stane. Delodajalci bodo pač ugotovili, da ne obvladate petih programskih jezikov, čeprav ste to napisali. Nekatere bodo delodajalci odkrili šele, ko bodo zasedli delovno mesto in pokazali, da navedenih veščin ne obvladajo. Drugi pa bodo to preverili vnaprej pri vaših nekdanjih delodajalcih.

Preverjanje referenc v Sloveniji še ni ustaljena praksa, priznavajo kadrovniki. A preverja jih čedalje več podjetij. To je tudi prav, pravi Laura Smrekar, partnerka v kadrovskem podjetju Competo.

Na pogovoru vsega ne morete preveriti

»Kandidati lahko že v življenjepisu nekatere stvari napihnejo oziroma jih zapišejo tako, da jih lahko delodajalec interpretira tako ali drugače. Tu in tam morda res kdo navede tudi neresnične podatke, a tega je na srečo zelo malo. Pogovor oziroma intervju je priložnost, ko lahko marsikatero stvar, ki jo kandidat zapiše v življenjepis, z različnih zornih kotov preverimo. Vsega pa žal ni mogoče preveriti,« pravi Smrekarjeva. Razlog za to je tudi pomanjkanje samokritike pri kandidatih ali preveč splošno opisovanje znanj, izkušenj. In preverjanje referenc je ena izmed metod, kako lahko podjetja preverijo vaša znanja, izkušnje, kompetence. »Ravno pred kratkim je delodajalec potožil, da je vzel v službo računalniško povsem nepismeno osebo, četudi je ta v življenjepisu in na pogovoru predstavila popolnoma drugačno zgodbo,« primer neskladja življenjepisa in realnosti opisuje Smrekarjeva.

Če kandidat »pade« pri referencah, mu to povejte

»Reference sem začela preverjati, ker sem opazila veliko napihovanja v življenjepisih,« pravi strokovnjakinja za kadre. »Denimo 22-letnega programerja, ki naj bi obvladal pet programskih jezikov, potem pa pogorel na praktičnih testih. Ali nekoga, ki se predstavlja z desetletnimi izkušnjami v digitalnem trženju, pa bodočega delodajalca prepričuje, da se na Facebooku ne da ciljati ljudi po spolu ali starosti,« našteva sogovornica, ki sicer ne želi biti imenovana.

Ista sogovornica hkrati priznava, da preverjanje referenc v Sloveniji ostaja občutljivo področje in je še daleč od stalne prakse podjetij. Zato so tista podjetja, ki reference že preverjajo, pri tem nekoliko bolj diskretna. A vseeno, če preverjanje referenc pokaže neujemanje s trditvami, je dobro kandidatu to povedati, še pravi sogovornica.

Ne, o kandidatu ne smete vprašati, kogarkoli želite

smrekar-laura2-br.1456678964.jpg.n.960px.jpg
Reference se lahko preverjajo izključno pri osebah, ki jih kandidat sam poimensko navede kot osebe, pri katerih lahko preverimo referenco (ali v življenjepisu ali na pogovoru za službo). Drugi načini so, pravno gledano, nelegalni in jih ne smemo uporabljati.

Laura Smrekar, Competo Foto: Barbara Reya

Načinov, kako preveriti reference kandidata, je več. A pri tem Laura Smrekar opozarja, da lahko delodajalci reference preverjate izključno pri osebah, ki jih kandidat sam poimensko navede kot osebe, pri katerih lahko preverimo reference (ali v življenjepisu ali na pogovoru za službo). »Drugi načini so, pravno gledano, nelegalni in jih ne smemo uporabljati,« opozarja Smrekarjeva.

Kaj pa referenčni stik vprašati? Osredotočite se na položaj, na katerem je delal kandidat, in delovne naloge, ki jih je opravljal, pravi strokovnjakinja za kadre in dodaja, da se sama izogiba vprašanjem o tem, katere so močne točke kandidata in kaj bi lahko kandidat še izboljšal. Se pa med vprašanji znajde tudi kakšno o mehkih veščinah, delovnih navadah, sposobnostih za timsko delo in podobno. Izmed več možnih referenc pa sogovornica navadno izbere podjetja, kjer je kandidat delal nazadnje ali najdlje.

Če ste tri poletja delali v podjetju, to ne šteje kot tri leta

Pri preverjanju referenc ne gre za lov na čarovnice ali načrtno iskanje napak kandidatov, pravijo sogovornice. Gre le za zmanjševanje tveganj za podjetja. Torej preverjanje, ali je vse, kar ste v življenjepis zapisali, tudi res. Denimo, da vaša tri leta izkušenj niso v resnici le tri poletja dela v nekem podjetju, pravi strokovnjakinja za kadre, s katero smo govorili. »Nikomur ne želimo posegati v zasebnost ali ga spraviti v slab položaj. Želimo le zagotoviti, da dobimo najboljše kandidate,« še dodaja sogovornica.

Referenca je še vedno subjektivna ocena

Neposredna informacija nekoga, ki je delal s kandidatom, je še kako koristna, meni Urška Stanovnik, specialistka za HR v oddelku upravljanja človeških virov za Slovenijo, Bosno in Hercegovino ter Rusijo v Atlantic Grupi. Kot pravi, se ne glede na življenjepis in pogovor namreč kandidat najbolje pokaže skozi delo in zato so tudi reference koristne. »Vendarle pa smo pri tem zelo previdni, saj gre za subjektivno oceno in mnenje,« pojasnjuje Stanovnikova.

Do zdaj še niso imeli kandidata, kjer se navedena referenca nikakor ne bi skladala z dejanskim stanjem, pravi sogovornica iz Atlantic Grupe. Zgodi se, da kandidati kakšno trditev napihnejo, ne dogaja pa se, da bi lagali. »Denimo napišejo, da obvladajo delo v Excelu, ko jih vprašamo, katere funkcije uporabljajo, ali jim damo praktično nalogo, pa se pokaže, da so z opisom 'obvladam' pretiravali,« še pravi Stanovnikova.

Tudi družabna omrežja štejejo

»Dejansko velikokrat preverimo informacije, ki jih kandidati zapišejo v življenjepis,« pravi Nataša Kovačič iz podjetja Četrta pot. Reference največkrat preverjajo pri nekdanjih delodajalcih, včasih pa za mnenje o kandidatu vprašajo tudi svoje zaposlene, seveda, če ti kandidata poznajo.

Eno izmed podjetij, ki referenc ne preverja, je Danfoss Trata, primera, da bi se kdo izkazal za čisto drugačnega, kot je zapisal v življenjepisu, še niso imeli. »Včasih pa pobrskamo po njihovih profilih na LinkedInu ali Facebooku,« pojasnjuje Maja Gašper, specialistka za zaposlovanje talentov v Danfossu. Za družabna omrežja namreč velja, da so dober vir za reference in priporočila. Dogaja se namreč, da posamezniki za prosto delovno mesto priporočijo nekoga, ki ga poznajo, in podobno, kadrovniki pa potem o njem pobrskajo na spletu (več o koristih LinkedIna pri gradnji kariere si preberite na povezavi: [topjob.finance.si]).Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...