So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Boris Šolar: »Včasih smo delali bolj za dušo kot denar. Danes je vse čisto drugače.«

Čas branja: 3 min
11.02.2016  11:57
Kranjsko podjetje Četrta pot, ki jo vodi Boris Šolar, je iz slovenskega tehnološkega pionirja v 25 letih zraslo v enega pomembnejših svetovnih razvijalcev kadrovskih sistemov. Skrivnost uspeha: zdrava rast in veliko učenja.
Boris Šolar: »Včasih smo delali bolj za dušo kot denar. Danes je vse čisto drugače.«
Boris Šolar o podjetništvu pred 25 leti: "To so bili časi, ko je bilo v našem poslu še nekaj romantike. Takrat si še vse lahko naredil sam in z znanjem in novostmi navdušil trg. Informacij s sveta je bilo malo in sodelovanje s kupci in uporabniki je bilo bistveno bolj osebno, kot je to danes. Bilo je čutiti spoštovanje v obeh smereh."

Obveščaj me o novih člankih:  
Četrta pot dodaj
Boris Šolar dodaj
Iskra dodaj
Samo Vehovec dodaj
Tilen Treven dodaj

Pred 25 leti je kranjsko podjetje Četrta pot kot eno prvih zasebnih podjetij utiralo slovensko pot v tržno gospodarstvo in svobodno podjetniško iniciativo.

»To so bili divji časi, od nekorektnosti poslovnih partnerjev do izgube celih trgov,« se spominja Boris Šolar, ki je leta 1990 zapustil Iskro in ustanovil Četrto pot, danes enega največjih razvijalcev informacijskih sistemov za plačilni promet in informacijske podpore kadrovskih procesov v Sloveniji.

Pred osamosvojitvijo se je kar lepo živelo

Pravi sicer, da je bil odhod od polne Iskrine mize med kolegi in prijatelji sprejet kot čista neumnost. »A sedaj boš pa delal kot nor 20 ur na dan za morda 500 nemških mark,« jih je pogostokrat slišal. V letih pred osamosvojitvijo se je po besedah Šolarja namreč kar lepo živelo.

»Vsi so bili zaposleni in poleg tega še kaj delali popoldan. Bil je 'šverc' z Avstrijo in Italijo, pa črni devizni trg. Za vsakega se je kaj našlo, če si le hotel. Če drugega ne, pa pisanje čekov in mahinacije z inflacijo in markami,« našteva.

Težki začetki

Kljub temu pa je Šolar vseeno poskušal izkoristiti politične spremembe in s kolegom, s katerim sta se kasneje sicer razšla, ustanovil podjetje. Tako rekoč iz nič, tudi denarja ni bilo veliko, zato pa toliko več dela. Spominja se, kako je ponoči risal načrte, potem pa dva dni sestavljal vezje za računalniški procesor.

»To so bili časi, ko je bilo v našem poslu še nekaj romantike. Takrat si še vse lahko naredil sam in z znanjem in novostmi navdušil trg. Informacij s sveta je bilo malo in sodelovanje s kupci in uporabniki je bilo bistveno bolj osebno, kot je to danes. Bilo je čutiti spoštovanje v obeh smereh. Sodelovali smo, odkrivali nova področja in pogosto delali bolj za dušo kot za denar. Danes je vse čisto drugače,« nostalgično razlaga Šolar.

Podjetjem pomagajo varčevati

Kaj Četrta pot pravzaprav počne? Razvijajo tehnologijo, ki podjetjem pomaga pri upravljanju zaposlenih in organizaciji časa ter virov, s čimer lahko podjetja privarčujejo. »Naše sisteme podjetja uporabljajo za obračun plač, načrtovanje delovnega časa in prisotnosti, nekatera za naročilo in plačilo malic, vodenje projektov, upravljanje poslovnih podatkov in drugo,« našteva Šolar.

Med kupci so tako manjša kot večja podjetja - od bank, zdravstvenih in šolskih institucij, ministrstev do trgovskih in proizvodnih podjetjih. Naša programska oprema omogoča podjetjem vodenje in spremljanje zaposlenega od zaposlitve do upokojitve. Od planiranja delovnega časa, spremljanje prek meseca do obračuna plače in potnih stroškov.

»Naredimo vse, le denarja za plače ne damo mi,« medtem pojasnjuje Samo Vehovec, direktor področja Poslovnih rešitev, enote, kjer Četrta pot razvija informacijski sistem za ravnanje z zaposlenimi Kadris 4, ki poleg upravljanja z zaposlenimi nadzira tudi odpiranje vrat in zapornic, uporabo avtomata za kavo ali alarmov.

Zakaj "četrta" pot

Rahlo skrivnostno ime podjetja Četrta pot izhaja iz srečanja generalnega direktorja z modrecem v Sarajevu: »Modrec, ki sem ga srečal, je dal namig, da obstaja več poti - pot razuma, pot čustev in božja pot. A, ko pridejo težave, se ni dovolj zanašati le na Boga. Pot, ki združuje vse tri poti je prava pot, četrta pot. Tako smo dobili ime in vizijo podjetja.«

Dobri inženirji so redkost

Četrta pot danes zaposluje več kot 80 ljudi, od tega je praktično pol podjetja razvojnih inženirjev. Šolar sicer meni, da je danes pošten izziv dobiti dobrega inženirja. »Zdi se, da se je trg dela na področju ITK prilagodil dejanskim razmeram v gospodarstvu. V podjetju smo to pametno in strateško izkoristili ter v zadnjih štirih letih zaposlovali do pet novih res dobrih inženirjev na leto.«

Imajo pa ti odlični inženirji po besedah prekaljenega podjetnika eno lepotno napako. »Dragi in zahtevni so. No, to pa seveda po drugi strani pomeni tudi konkurenčno prednost. Vsak si jih ne more privoščiti,« še pravi.

cetrta-pot.1455188054.jpg.n.960px.jpg
Vodstvo Četrte poti (od leve): Tilen Treven, Samo Vehovec, Boris Šolar, Tomaž Frelih, Nataša Kovačič in Borut Murko

Terminali Četrte poti tudi v Las Vegasu

Kranjsko podjetje večino svojih izdelkov proda na slovenskem trgu, kjer nimajo večje konkurence, še vedno veliko, okrog 30 odstotkov pa danes tudi izvozijo. Leta 2014 so imeli 3,7 milijona evrov prihodkov, lani jih je bilo po besedah Šolarja še več - rekordnih šest milijonov.

Veliko sodelujejo tudi s partnerji po vsem svetu - že 20 let s svetovnim tehnološkim velikanom in enim največjih izdelovalcev polprevodnikov NXP Semiconductors. » V NXP-ju dobro poznajo naše sposobnosti in izkušnje, zato so nas tudi prosili, da prilagodimo multifunkcijski terminal za demonstracijo njihovih tehnologij,« razlaga Tomaž Frelih, direktor področja Sistemi. NXP se je na ta način predstavil na letošnjem sejmu zabavne elektronike CES, ki poteka v Las Vegasu in na katerem se zbere smetana večjih in manjših tehnoloških podjetij.

Mimogrede, Četrta pot je kot prvo podjetje na svetu uvedla mobilne terminale na avtobusih. »Leta 1998 smo opremili avtobuse Alpetourja mobilnimi terminali in lastno programsko opremo za mobilno plačevanje vozovnic,« dodaja Tomaž Frelih.

Tehnologija potrebuje svoj čas

Kranjsko podjetje je eden od slovenskih pionirjev na tehnološkem področju. »Vsaka novost potrebuje določen čas, da se uveljavi na trgu. Če je dovolj enostavna za uporabo in ima jasne prednosti za končne uporabnike, potem se seveda hitreje uveljavi,« pravi Frelih.

Brezkontaktne kartice so po njegovih besedah tak primer, kjer je uporaba tako enostavna, da so se "prijele" tako rekoč prvi trenutek, ko so jih pokazali uporabnikom. »Da se je iz tega razvil mednarodni standard je pa trajalo okoli deset let, bančne kartice na bazi te iste tehnologije pa se uveljavljajo šele v zadnjih letih, v Sloveniji pa šele od lanskega leta.«

Nasvet mladim podjetnikom

»Nič nasvetov, izkušenj in opozoril, kar bi nagnalo strah v kosti. Kdor misli iti v podjetništvo, naj to stori čimprej. Jaz sem čakal predolgo,« na srce polaga direktor podjetja Četrta pot Boriš Šolar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...