So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Zasavski Dewesoft pripravlja Katapult za start-upe

Čas branja: 2 min
28.01.2016  13:39
Inkubator, ki bo v Trbovljah zaživel v naslednjih tednih, bo namenjen tehnološkim podjetjem s fizičnimi izdelki. Ustanovitelji si želijo, da bo s Katapultom v Zasavju nastalo (in ostalo) več visokokakovostnih delovnih mest.
Zasavski Dewesoft pripravlja Katapult za start-upe
Andrej Orožen (levo) in Jure Knez sta Dewesoft ustanovila pred 15 leti. Danes ima v podjetju 50 zaposlenih, prodajna podjetja pa tudi v Avstriji, Nemčiji, ZDA in Singapurju. Največ prodaja avtomobilski in letalski industriji, njihove aplikacije uporablja tudi Nasa pri raziskovanju vesolja.

Obveščaj me o novih člankih:  

Zasavsko podjetje Dewesoft, slovenska podjetniška gazela, ki se ukvarja z razvojem visokotehnoloških merilnih sistemov, bo v prostorih bivše Iskre postavilo podjetniški inkubator.

Dobro tretjino prostorov celotnega objekta (1800 kvadratnih metrov), ki se nahaja v neposredni bližini Dewesofta, je podjetje, ki ga sicer vodita Jure Knez in Andrej Orožen, kupilo od NLB.

Podpora na več nivojih

Inkubator z imenom Katapult bo zaživel v nekaj mesecih, vodil pa ga bo domačin Jernej Pangeršič, ki je kot prvi Slovenec podjetniške veščine pilil na priznani ameriški univerzi Watson.

»V inkubatorju bomo do pospeška na trgu pomagali tako start-upom kot že bolj uveljavljenim podjetjem,« razlaga. To med drugim vključuje pomoč pri administraciji, najemu prostorov, vzpostavitvi proizvodnje in usposabljanju. »Podjetja imajo veliko praktična znanja, ki ga v šolah običajno ne nudijo - na primer, delo s CMC stroji,« navaja kot primer.

Poleg tega nastajajoči podjetniški center po besedah Pangeršiča predstavlja tudi odlično priložnost za povezovanje med podjetji na področju nabave in logistike. »Skupaj lahko bistveno znižamo cene tovrstnih storitev,« dodaja.

dewesoft-kat.1453984551.png.n.960px.png
Nekdanji prostori Iskre, ki jih bodo v prihodnjih mesecih napolnila inovativna podjetja iz Zasavja in širše

Kaj je Dewesoft

Trboveljski Dewesoft razvija in prodaja merilne sisteme, od programske opreme do ogrodja. Njihov trenutno največji hit med merilnimi instrumenti se imenuje krypton. Lani so prodali več kot štiri tisoč merilnih kanalov krypton. Gre za merilne module, ki omogočajo distribuiran zajem podatkov, nov način prenosa podatkov, delujejo pa tudi v ekstremnih razmerah. Zdaj delajo pri projektu, s katerim želijo merilno opremo toliko zmanjšati, da bi se lahko vgrajevala v senzorje, s tem bi bila meritev »res poenostavljena do skrajnosti. Lani so prihodke povečali za petino, na skoraj 14 milijonov evrov. Podobno rast pričakujejo tudi letos.

Katapult pri izbiri svojih »varovancev« ni omejen, ne na Zasavje ne Slovenijo. »Ciljamo sicer na tehnološka podjetja, ki nekaj proizvajajo. Glede na to, s čim se Dewesoft ukvarja, jim bomo tako tudi najlažje pomagali,« razlaga sogovornik.

Pomoč Chipolu

Dewesoft je pri razvoju in vstopu na trg mladim podjetjem v preteklosti že priskočil na pomoč. Chipolo, denimo, se je po nekaj mesečnem gostovanju v prostorih Dewesofta preselil v Hrastnik, kjer je kasneje vzpostavil proizvodnjo. V svojem tretjem letu poslovanja pa medtem že ustvarja več kot dva milijona in pol evrov prihodkov, je pisal Dnevnik.

pangersic.1446489865.jpg.n.600px.jpg
Katapult bo vodil domačin Jernej Pangeršič, ki je podjetniško znanje pridobival tudi na ameriški univerzi Watson

Denarja ne bodo investirali

Delo s podjetji bo po besedah Pangeršiča potekalo individualno, glede na njihove potrebe. V lastniško strukturo inkubirancev »načeloma« ne bodo vstopali. »Start-upom, ki bodo izkazali globalni potencial, bomo ponudili možnost plačila za naše storitve po določenem obdobju. Z ostalimi pa bi se radi dogovoril po principu podjetniške borze, kar pomeni, da bi v inkubator vstopili s tretjim investitorjem.«

Sogovornik še dodaja, da se z nekaterimi mladimi podjetji že dogovarjajo za sodelovanje. Ena je tudi trboveljska ekipa Hillstrike, ki je razvila trismučnik, športni rekvizit za vožnjo po smučiščih v zarezni tehniki (karving). Ekipa se v naslednjih tednih odpravlja na Kickstarter.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...