So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenka iz Nemčije, ki mladim Evropejcem pomaga do službe

Čas branja: 4 min
28.01.2016  10:04
Lidija Globokar je soustanoviteljica platforme Project 668, ki mladim pripravnikom pomaga do zaposlitve. Njen boj proti brezposelnosti je prepoznal tudi Forbes, ki je Globokarjevo uvrstil na seznam mladih, ki spreminjajo svet. Zase pravi, da je evrofil, a priznava, da smo v času težkih odločitev o naši skupni prihodnosti.
Slovenka iz Nemčije, ki mladim Evropejcem pomaga do službe

Obveščaj me o novih člankih:  

Lidija Globokar je kot Slovenka, rojena v nemškem Bad Urachu (kraju blizu Tübingena, kjer je pokopan Primož Trubar), odrasla v svetu dveh jezikov in številnih kultur. Ni torej presenetljivo, da je svetovljanski sentiment odločilno vplival tudi na njena študijska leta - preučevala je namreč jezike, podjetništvo, komunikacijo in evropsko politiko - v Nemčiji, Franciji, Belgiji in na Irskem , prakso pa kasneje opravljala pri slovenskem evro poslancu Peterletu in na Evropski komisiji.

»Med stažem smo s kolegi spoznali veliko pripravnikov, ki se niso nameravali vrniti v svoje matične države, ker tam enostavno ni bilo nobenih primernih služb,« razlaga Globokarjeva in hkrati namigne, kako se je ideja o evropski zaposlitveni platformi sploh razvila.

Project 668

Sogovornica je leta 2012 namreč pomagala ustanoviti iniciativo Project 668, skupnost (bivših) pripravnikov evropskih institucij, ki skupaj iščejo načine za boj proti brezposelnosti mladih. »To delamo tako, da organiziramo webinarje, spletne seminarje in delavnice, gradimo aktivno Facebook skupnost, imamo mesečne dogodke mreženja in redni »CV Café«, kjer mladim pregledamo njihove življenjepise,« našteva Globokarjeva.

Zakaj 668?

Ko je Globokarjeva s sodelavci leta 2012 ustanavljala organizacijo, so za ime projekta izbrali takratno število pripravnikov pri Evropski komisiji«, torej 668. »Takrat si nismo predstavljali, da bomo prerasli v uradno organizacijo, kar se je sicer zgodilo lani. Vpisani smo kot »asbl«(registrirano društvo) v Belgiji in smo tudi v Transparency Register Evropske komisije.«

"Headhunterji"

Na drugi strani pa so v stiku s podjetji, katera iščejo »partnerja za iskanje talentiranih kadrov«. Po besedah Globokarjeve dobivajo raznovrstne ponudbe za zaposlitve in jih delijo prek družbenih omrežij. V nekaterih primerih pa za delovno mesto poiščejo tudi točno določenega kandidata. »Zagotovo smo že pregledali na stotine življenjepisov. Ko so jih mladi iskalci zaposlitve nato popravili v skladu z našimi nasveti, so nam kmalu sporočili, da so uspeli najti službo.«

FB-IMG-1434369851446.1453917636.jpg.n.960px.jpg
"Delo je več kot samo nekaj, kar počneš osem ur na dan in potem greš domov"

Številne naloge

Globokarjeva je kot vodja iniciative zadolžena za koordinacijo projekta, povezovanje z novimi partnerji, iskanje prostovoljcev za ekipo, ki trenutno šteje osem članov, povezovanje z evropskimi institucijami, organiziranje delavnic, pogostokrat pa tudi preveri ustreznost življenjepisov. Project 668 se sicer financira s članarinami, poleg tega pa imajo po besedah sogovornice dobiček v okviru delavnic, ki jih organizirajo.

Pet nasvetov pri pisanju življenjepisa

1. Predstavljaj si, da si ti vodja kadrovske službe - kaj bi tebi bilo pomembno?

2. Tvoj življenjepis je tvoja vizitka, tvoj prvi vtis - pomembno je, da ni prekratek (in ne predolg) in da vključuje bistvene informacije, pomembne za delovno mesto.

3. Struktura življenjepisa je zelo pomembna, saj ima vodja kadrovske službe le par sekund za pregled vsakega življenjepisa. Najbolje, da začneš z delovno izkušnjo, sledi izobrazba, jeziki, znanje IT (npr. MS PowerPoint, Wordpress,...), priznanja, prostovoljno delo, hobiji - seveda ni potrebno vključiti vse to, odvisno je od delovnih izkušenj.

4. Uporabi ključne besede - v vsakem razpisu za delovno mesto uporabljajo ključne besede, ki jih je priporočljivo vključiti tudi v življenjepis.

5. Dodaj sliko - ampak profesionalna sliko, ne pa slike z dopusta (ja, tudi to sem že videla ...)

Urad 2.0

Sogovornica ima sicer še višje cilje: ustvarila bi rada socialno podjetje, nekakšen »Urad za delo 2.0«. Pravi, da bi se rada osredotočala na mlade in jim nudila informacije, izobraževanja, ki jih potrebujejo za zaposlitev. »Menim, da takšen servis za iskalce prve zaposlitve še ne obstaja v pravi obliki. Je pa nujno potreben, saj imajo mladi, ki iščejo delo, drugačne potrebe kot človek, ki ima že 20 let delovnih izkušenj.«

"Delo ni samo nekaj, kar počneš osem ur na dan"

Dodaja, da bi se rada še več ukvarjala s temo »prihodnost dela«. Verjame namreč, da je potrebno spremeniti miselnost o delu. »Delo je več kot samo nekaj, kar počneš osem ur na dan in potem greš domov. Sem tudi za večjo fleksibilnosti glede delovnih ur in podpiram projekt, ki ga trenutno testirajo na Švedskem, in sicer ljudje delajo le šest ur na dan,« še pravi.

Njeno prizadevanje je pred dnevi prepoznal tudi priznani ameriški medij Forbes, ki je Globokarjevo uvrstil na seznam »30under30« - mladih ljudi, ki spreminjajo svet. »Veliko mi pomeni, ker je to priznanje za večletni trud in mojo predanost za stvar, v katero verjamem in mi je pri zelo srcu.«

lidija.1453970417.jpg.o.480px.jpg
"Če se ne bodo sporazumeli, kam naj gre pot Evropske unije, bo zelo težko najti rešitve za skupne težave in izzive"

Bruselj, ljubezen na prvi pogled

Globokarjeva v Sloveniji nikoli ni živela, pravi pa, da se z našo državo počuti precej povezano. "V Sloveniji imam veliko sorodstvo. Enkrat na leto grem v Slovenijo, v Trebnje, kjer jih obiščem. Imam tudi navado, da grem na koncert Vlada Kreslina med poletnim Festivalom v Ljubljani." Trenutno je sicer odgovorna za komunikacijo "klasičnega evropskega industrijskega združenja", ob enem pa vodi projekt »Goodmoves Europe«. Gre za platformo za službe v nevladnih organizacijah in tretjem sektorju.

Obe službi opravlja v Bruslju, za katerega pravi, da je bilo to "prvo mesto, kjer sem se počutila najbolj domače". Rada namreč govori francosko, ki je v Bruslju eden od uradnih jezikov. Všeč ji je tudi mednarodno vzdušje, simpatični Belgijci in čokolada.

Evrofil, ki rešitev vidi v tesnejšem povezovanju

Globokarjeva zase pravi, da je evrofil. »Res verjamem v slogan Evropske unije, združeni v različnosti. Po stoletju vojn, nestabilnosti in meja, smo zgradili skupnost, ki združuje že 28 članic. Živimo v miru, lahko potujemo iz ene države v drugo brez težav (bridka izjema so zadnji meseci), imamo skupne vrednote, ki so zaščitene z Evropsko zakonodajo. Zato se tukaj v Bruslju tudi počutim kot doma. Tukaj ni pomembno od kod si, ker skoraj vsak prihaja iz druge države. Lahko se pogovarjaš v veliko jezikih, spoznavaš druge kulture in večinoma se ljudje počutijo predvsem kot »Evropejci«,« razlaga.

Pa vendar, zdi se, da izzivi, ki so pred skupno zvezo evropskih držav še nikoli niso bili večji. S tem se strinja tudi Globokarjeva, ki sicer meni, da se bodo članice morale kmalu odločiti. »Ali želimo ostati federalno združenje ali pa ostati zgolj ekonomsko združenje, kot v preteklosti. Če se ne bodo sporazumeli, kam naj ta pot gre, bo zelo težko najti rešitve za skupne težave in izzive,« zaključuje Lidija Globokar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...