So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Primož Kozmus: Če bi prej imel senzorje v kladivu, bi to letelo nekaj metrov dlje

Čas branja: 1 min
08.12.2015  14:48
Bi zaradi rešitev na področju interneta stvari imeli Slovenci še kakšno olimpijsko medaljo več?
Primož Kozmus: Če bi prej imel senzorje v kladivu, bi to letelo nekaj metrov dlje
Primož Kozmus na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Primož Kozmus dodaj
IBM dodaj
Viktor Zaletelj dodaj

»Če bi že prej imel senzorje v kladivu, bi to letelo nekaj metrov dlje,« trdi Primož Kozmus. Zlati olimpijec iz Pekinga in najuspešnejši slovenski atlet je pred tedni končal kariero vrhunskega športnika. Kljub temu, da se je že intenzivno pripravljal na olimpijske igre naslednje leto v Riu, pa je bila poškodba hrbta prevelika ovira.

Podatki pred občutkom

Se je pa Kozmus kot eden prvih slovenskih (pa tudi svetovnih) atletov bolj kot na občutek začel zanašati na statistiko. »Občutki so pogostokrat varljivi,« pravi.

Skupaj s podjetjem L-Tek so namreč v njegova kladiva na treningih vgradili posebne majhne senzorje, ki so merili gibanje športnega rekvizita in posledično Kozmusa.

»Tako smo ugotavljali, kje sem delal napake, predvsem pri malih gibih. Lažje bi jih popravil in v končni fazi izdelal daljši met,« je Kozmus povedal na dogodku Economy of Things, ki ga je v torek v Ljubljani organiziral IBM.

Pri izpustu v rokah 400 kilogramov

Sile, ki delujejo tako na metalca kot na samo kladivo, so izredne. Pri metu dolgem 80 metrov (mimogrede, Kozmusov rekord je 82,58 metrov) se metalcu ob izpustu zdi, kot da ima v rokah 400 kilogramski predmet. Udarec kladiva ob tla povzroči 250 G pospeška; za toliko sila, ki deluje na objekt, preseže običajni Zemljin gravitacijski pospešek.

»To je bil eden od večjih izzivov. Kako torej razviti rešitev, ki bi preživela ogromne sile in hkrati izmerila vse potrebne meritve pri vrtenju in gibanju brez zunanje orientacije,« razlaga Viktor Zaletelj, direktor podjetja L-Tek.

Razvoj ideje je trajal okoli pol leta. »Sedaj smo dosegli točko, pri kateri zaupamo v podatke in elektroniko,« dodaja Zaletelj.

Trg ni omejen samo na atletiko

Tehnologija je sicer primerna za meritve gibanja pri številnih športnih disciplinah, tudi pri tenisu ali golfu. Potencialni kupci so po besedah sogovornika tako proizvajalci rekvizitov kot sami športniki - tako profesionalni kot rekreativni. »Dodana vrednost se bo sicer pokazala šele takrat, ko bodo športniki podatke med sabo lahko primerjali,« dodaja Zaletelj.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...