So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Dijakom je potrebno dati podjetniško izkušnjo!

Čas branja: 2 min
25.11.2015  09:38
Vikend, ki prihaja, bo prava poslastica za mlade podjetne »duše«. Zato pozivamo dijake in njihove profesorje, da ulovijo še »zadnji vlak« za Novo mesto - med 27. in 29. novembrom se bo tam namreč odvil že tretji dijaški Startup vikend, kjer bo imel vsak dijak od petka do nedelje s pomočjo mentorjev možnost razviti svojo podjetniško idejo!
Dijakom je potrebno dati podjetniško izkušnjo!

Obveščaj me o novih člankih:  

Kaj sploh je Startup vikend, kaj se bo na njem dogajalo in o tem, zakaj je podjetnost dobro gojiti že na srednjih šolah, smo se pogovarjali z mentorjem in profesorjem angleščine dijakov na novomeški gimnaziji Janezom Gorencem.

Lanskoletni-startup-vikend-v-Novem-mestu-2.1448347866.jpg.o.480px.jpg

V Novem mestu se ta vikend ponovno obeta dijaški StartUp vikend. A greva po vrsti ... Zakaj sploh StartUp vikend za dijake?

Startup vikend pripravljamo, ker menimo, da je dijakom potrebno dati podjetniško izkušnjo, saj je podjetno razmišljanje veščina, ki jo bodo v življenju še zelo rabili.

Bi potem takem tudi celoten ustroj šolstva moral bolj odpreti vrata podjetnosti?

Absolutno nujno je, da se v šole začne uvajati vzgojo podjetnosti in tudi podjetništvo, kjer so dijaki dovolj ambiciozni. To se mora zgoditi hitro, ker se bodo sicer razmahnile alternativne oblike izobraževanja, ki bodo šole začele izpodrivati. Startup vikendi so seveda dober korak v to smer, vendar povsem premalo, saj pridejo dijaki iz vikenda nazaj v »normalno« šolsko okolje, kjer pa se podjetnost ne razvija, velikokrat se jo celo zavira. Pohvalno je, da je podjetniških vsebin na šolah vedno več, izvajajo jih različne organizacije, mnoge šole tudi same, samoiniciativno. Letos se v to zgodbo prvič vključuje Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - to je pozitivno. Kaj se bo iz tega razvilo pa je odvisno predvsem od učiteljev, ki bodo tovrstne vsebine izvajali.

Z vikend dogodkom ste pred nekaj leti malo da ne orali ledino, kako ste se sploh organizirali, so dijaki bili in so še vedno vpleteni tudi v ta del procesa?

Ko smo se odločili organizirati prvi Startup vikend (2013), sta se v Sloveniji bila odvila šele dva takšna dogodka, vendar je bil eden od teh že dijaški (Velenje). Pobudnik za tak vikend na naši šoli je bil takrat zunanji izvajalec podjetniških krožkov, a smo se z njimi razšli. Tako da so pobudo za organizacijo prevzeli dijaki in mentorji - jaz, Janez Gorenc in Željka Kitić. Mentorja ostajava še vedno ista, med dijaki, ki pa so se najbolj trudili pri organizaciji, pa je vsekakor treba omeniti Maja Jakliča, Lano Klemenčič, Amadejo Lamovšek, Nika Horvata in Gašperja Kastelica.

Kaj bi morali mladi vedeti o Startup vikendu?

S tem problemom smo se soočali prvo leto, ko smo za plakate plačali prek 300 evrov, potem pa ugotovili, da velika večina dijakov sploh ne ve, za kaj gre. Zdaj je že veliko dijakov informiranih o tem, kaj je startup vikend, a vseeno, poskusil bi s tako definicijo - to je vikend, v katerem dijak s pomočjo mentorjev razvije svojo podjetniško idejo. Seveda večina misli, da je dovolj, da ima človek dobro idejo za rešitev, ki jo je potrebno samo narediti in bodo vsi padli naokoli od navdušenja. Ko pride spoznanje, da temu ni čisto tako ter da njihova ideja razen njim ni všeč nikomur drugemu, sledi razočaranje in zato so sobotni dopoldnevi na takih dogodkih običajno precej depresivni. Ampak potem se udeleženci običajno sestavijo, sploh ko jim povemo, da je razočaranje del startup življenja, in potem je bolje.

Lanskoletni-startup-vikend-v-Novem-mestu.1448347933.jpg.c.480px.jpg

Kaj pa malo bolj konkretno, kakšen po letošnji program, kdo bodo mentorji?

Pri programu vikenda skušamo slediti uveljavljenim programom podobnih dogodkov, torej izbira najboljših idej, sestava timov, delo in predstavitev komisiji, ob tem pa imamo še določena predavanja o poslovnem modeliranju ter seveda pitchanju. Poskušamo pripeljati tudi določene motivacijske govornike - letos sta sodelovanja že potrdila Žiga Besal (Smart Ninja) ter Srečko Pisnik, podjetnik in inovator. Udeleženci se na vikend ne rabijo posebej pripravljati, saj je temu namenjen vikend. Dogodka se lahko udeležijo dijaki iz katerekoli šole po Sloveniji. Število prijav je iz leta v leto drugačno. Doslej se je prijavilo 16 udeležencev, pričakujemo jih do trideset, saj se jih še veliko prijavi tik pred zdajci.

Se lahko dijak prijavi samostojno ali ga mora prijaviti denimo profesor?

Dijak se mora prijaviti sam, zaželeno pa je, da z njim pride učitelj/mentor. Seveda nekateri pridejo, nekateri pa ne. Učitelji so tam bolj zaradi moralne podpore dijakom. So pa vedno dobrodošli, četudi pridejo samo za eno uro.

Več o dogodku si oglejte in preberite tukaj.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...