So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Halcom 'po start-upovsko' na trg pošilja aplikacijo za plačevanje položnic

Čas branja: 2 min
12.11.2015  14:44
V slovenskem tehnološkem podjetju so prepričani, da bo aplikacija povsem spremenila način, kako plačujemo položnice.
Halcom 'po start-upovsko' na trg pošilja aplikacijo za plačevanje položnic

Obveščaj me o novih člankih:  

Mobilna aplikacija Hal mBills, ki so jo razvili v start-up oddelku podjetja Halcom, omogoča plačevanje položnic prek telefona. Pravijo, da je to prva tovrstna aplikacija v Sloveniji, saj so v ta namen prek novoustanovljenega podjetja Halcom Plačila pridobili tudi licenco Banke Slovenije.

Kako deluje? Uporabniki v aplikacijo, ki je brezplačna, samodejno prejemajo elektronske račune podjetij in ostalih izdajateljev, ki so se že pridružili sistemu. Izdajateljev je trenutno okoli tisoč, velika večina sicer je sicer proračunskih porabnikov iz seznama uprave za javna plačila.

Komercialnih izdajateljev je za zdaj še malo, eden izmed njih je denimo Simobil, a v Halcomu upajo, da se bodo v naslednjih mesecih pridružili tudi tisti večji. V vsakem primeru pa je račune tistih izdajateljev, ki se še niso priključili sistemu, že zdaj mogoče plačati, in sicer s fotografiranjem odrezka položnic.

Nekaj papirjev bo vseeno treba podpisati

Aplikacija uporabnika samodejno obvesti o prejemu in zapadlosti računa; uporabnik plačilo zgolj potrdi. Sistem je povezan s transakcijskim računom, s katerega uporabnik prenese poljuben znesek v mobilno denarnico aplikacije. Denar je po besedah Matjaža Čadeža, predsednika upravnega odbora Halcoma, spravljen na njihovem fiduciarnem računu, ki je »pod nadzorom Banke Slovenije«.

Ob registraciji je potrebno poleg osnovnih podatkov vpisati tudi davčno številko in, seveda, številko transakcijskega računa. Registracija je hitra in preprosta, a papirnati administraciji se kljub vsemu ne boste mogli popolnoma izogniti. Pred samo uporabo vas bo namreč obiskala še kurirska družba, ki vas bo osebno identificirala, podpisati pa bo treba pogodbo o uporabo in soglasje za SEPA direktno obremenitev.

25 centov na 25 centov

Kaj pa cena? Sam prenos aplikacije je brezplačen, do 1. junija prihodnje leto tudi uporaba storitve, plačilo računa iz mobilne denarnice pa stane 25 centov. Po 1. juniju pa bo uporaba aplikacije 25 centov na mesec; a zgolj v primeru če bo uporabnik opravil vsaj eno plačilo (če ne bo nobenega, ne bo niti mesečne naročnine). Vsako prvo nakazilo s transakcijskega računa v mobilno denarnico je medtem brezplačno, vsako naslednje stane 25 centov.

Otrok Halcomovega inkubatorja

Rešitev so v podjetju Halcom, ki se ukvarja z rešitvami za digitalno bančništvo in plačilne sisteme, razvijali dve leti. So pa ubrali nekoliko drugačno, bolj start-upovsko, pot. »Podjetje v pogonu in na lovu za dobički je pod stalnim pritiskom, zato smo pred tremi leti znotraj Halcoma vzpostavili prostor, nekakšen inkubator, kjer lahko posamezniki v miru razvijejo svojo rešitev do prototipa oziroma komercialnega izdelka,« je pojasnil Matjaž Čadež, predsednik upravnega odbora.

halcom.1447335696.JPG.s.960px.jpg
Od leve: Marko Valjavec, izvršni direktor Halcoma, Boštjan Košak iz SiMobila, Tanja Blatnik iz Adriatic Slovenice in Matjaž ČadeZ, predsednik upravnega odbora Halcoma. Foto: Irena Herak

Ciljajo na ljudi brez trajnika

Stroškov razvoja Čadež ne razkriva, pravi pa, da so bili zelo visoki. Se bodo z aplikacijo povrnili, sogovornik težko pove, upa pa, da bo v petih letih aplikacija na pametnih telefonih vseh Slovencev.

V kategoriji Slovencev, startih med 18 in 45 let, jih ima pametne telefone okoli 80 odstotkov, ta številka pa se bo v naslednjih letih zagotovo še povečala. Je pa res, da se direktne obremenitve, trajnika, pri plačevanju položnic poslužuje zgolj tretjina Slovencev. »Ciljamo ravno na tiste, ki še ne uporabljajo direktne obremenitve,« pravi Čadež.

Konkurenca bo huda

Aplikacija je trenutno na voljo zgolj za slovenski trg, z licenco Banke Slovenije bi se lahko razširili tudi na ostale evropske, kjer pa je bo konkurenca veliko večja - podjetij, ki imajo enako licenco kot Halcom je v Evropski uniji okoli 300.

Pa še za vse start-upe, ki se ukvarjajo s tako imenovano fintech (finančno-tehnološko) industrijo: Halcom Plačila 5. in 6. decembra v pospeševalniku ABC v ljubljanskem BTC organizira finančno tehnološki hackaton (tekmovanje v programiranju), na katerem bodo na podlagi aplikacije tako slovenski kot tuji razvijalci lahko razvijali dodatne funkcionalnosti in razširitve.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...