So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

'Start-up je kot MBA v praksi, za katerega bi v tujini odšteli tudi do 50 tisoč evrov'

Čas branja: 3 min
06.11.2015  12:15
Tudi če morda ne sanjate o karieri v start-upu, je lahko delo v njem dobra odskočna deska za kariero v multinacionalki
'Start-up je kot MBA v praksi, za katerega bi v tujini odšteli tudi do 50 tisoč evrov'

Obveščaj me o novih člankih:  

Se odločate med kariero v večjem podjetju in start-upu? Razmisliti morate, kaj je za vas bolje, vsako okolje ima namreč svoje značilnosti. V start-upu lahko pričakujete več prilagodljivega delovnega časa, delo v podjetju pa vas bo naučilo discipline; v start-upu boste prevzeli kar nekaj odgovornosti, delo v podjetju pa vam zagotavlja varnost.

V katerem primeru je bolje izbrati kariero v start-upu in v katerem kariero v podjetju? Oboje je lahko dobra odločitev, odvisna pa je tudi od tega, kateri življenjski slog vam bolj ustreza, pravi Lina Gantar, ki je po dveh letih dela v Googlu to okolje zamenjala za delo v svojem start-upu Nuuk Digital, kjer se s soustanoviteljema Davidom Gojo in Lukom Nachbarjem Cviklom ukvarja predvsem s pripravo strategije in upravljanjem globalnih oglaševalskih akcij. Gantarjeva se je za zamenjavo okolja odločila predvsem zato, ker je iskala nove izzive in večjo odgovornost. »V start-upu ni monotonosti in lahko vidim rezultate svojega dela. Je kot MBA v praksi, za katerega bi v tujini odšteli tudi do 50 tisoč evrov,« doda Gantarjeva.

nuuk-digital.1446401038.jpg.n.960px.jpg
Lina Gantar, Nuuk digital (na fotografiji s soustanoviteljema podjetja Davidom Gojem in Luko Nachbarjem Cviklom): V start-upu ni monotonosti in lahko vidim rezultate svojega dela. Je kot MBA v praksi, za katerega bi v tujini odšteli tudi do 50 tisoč evrov.

Veste, kaj si želite početi v karieri?

Tudi če se v start-upu ukvarjate s financami, boste morali razmišljati še o trženju, komunikacijah, strankah, tehnologiji, kadrovanju, našteva Gantarjeva. Torej, pozabite na to, da boste odgovorni le za eno stvar. Kot piše portal The Muse, je start-up dobra izbira za tiste, ki morda še niste povsem prepričani, kaj si v karieri želite početi.

Za podjetje pa navadno velja, da so vloge ožje določene. Če ste torej finančnik, se boste ukvarjali s financami, tržniki s trženjem, kadrovniki s kadri in tako naprej. Torej, če natančno veste, česa si v karieri želite, vam lahko delo v večjem podjetju pomaga pri razvoju teh veščin, piše The Muse. Gantarjeva pa pravi: opravljali boste delo, za katero ste odgovorni, preostala področja pa prepustili tistim, ki so odgovorni za njih.

Znanje pri roki

In čeprav boste morda v večjem podjetju imeli natančno določeno področje dela, boste hkrati imeli dosegljiva znanja in izkušnje sodelavcev, s katerimi si boste lahko pomagali, seveda če boste sami dovolj proaktivni, da boste ta znanja iskali, pravi Nejc Slovnik iz digitalne agencije POINT OUT. »Strokovnjake z različnih področij imaš pri roki, pri start-upih pa je povsem drugače. Za dodatno znanje se moraš obračati na zunanje deležnike, mentorje, pospeševalnike, hkrati pa ga znati pridobivati z lastnim prizadevanjem,« dodaja Slovnik.

Podjetje vas nauči discipline

Katera izbira, torej start-up ali podjetje, je lahko dolgoročno boljša za vašo kariero, je odvisno tudi od vašega značaja. Podjetje vas denimo nauči veliko discipline, pravi Gantarjeva. »Sama sem na primer zelo rada zamujala v šolo ali na družabna srečanja. Ko sem dobila službo, pa sem, mislim, da v dveh letih, zamudila dvakrat, saj sem vedela, da moram biti tam ob osmih zjutraj,« opisuje svojo izkušnjo. Če pa (samo)discipline nimate, ne pričakujte, da se je boste naučili v start-upu, še pravi sogovornica in dodaja, da morate v start-upu sami poskrbeti, da si dodelite delo, naloge in odgovornost, ki jih imate v podjetju že dodeljene.

Ste radi prožni?

Hkrati je po besedah Gantarjeve teže doseči ravnotežje med delom in prostim časom, ko delate v start-upu. »Zato je prilagodljiv delovni čas hkrati prednost in slabost, saj te hitro potegne in delaš tudi vso noč. Izziv je ustvariti ravnotežje med delom in prostim časom, da si res vzameš popoldne ali kak konec tedna prosto,« dodaja sogovornica. Slovnik pa prav v prilagodljivem delovnem času vidi največ prednosti dela v start-upih, saj kot pravi, sam lahko razpolaga s svojim časom. »Večina podjetij ima natančno določen urnik, čeprav se je tudi to v veliko podjetjih začelo sproščati in na koncu je odgovornost vsakega posameznika, kako bo opravil začrtane naloge in dosegel rezultate. Seveda pa je za nekoga natančno določen in stalen urnik tudi prednost,« še pravi sogovornik.

Prednost, ki jo pri delu v večjem podjetju vidi Gantarjeva, je tudi varnost - redna plača, dopusti, bolniška. »Pa tudi veš, kje boš čez tri mesece ali pol leta,« dodaja.

Sanjate o lastnem podjetju? Izberite start-up

Z delom v start-upu boste hitreje spoznavali poslovno okolje, pravi Slovnik. Če torej ne pričakujete, da si boste kariero ustvarili v kakšnem večjem podjetju, in sanjate o lastnem podjetju, potem si izberite start-up, mladim sporoča Slovnik. »Tako boste najlaže začutili okolje, v katerem podjetja delujejo ob ustanovitvi, in s kakšnimi izzivi se spopadajo na začetku,« dodaja sogovornik.

Start-up kot vstopnica za multinacionalko

A tudi če morda sanjate o karieri v kateri izmed multinacionalk, še ne pomeni, da so izkušnje iz start-upa odveč. Velika podjetja znajo ceniti izkušnje, ki jih dobite v start-upu, pravi Gantarjeva. Če imate izkušnje v start-upu, je to lahko za vas odlična referenca za delo v kateri izmed multinacionalk. Pa to ne velja le za tehnološke multinacionalke, recimo Google, Facebook in podobne, saj vam te izkušnje lahko koristijo tudi v katerem izmed svetovalnih podjetij, kot je McKinsey.

Službe bodo vedno

»Tveganje je veliko, ampak rezultati so lahko večji,« tistim, ki se želite pridružiti start-upu, sporoča Gantarjeva. Kot še pravi, je priložnosti v start-upih po Evropi veliko in mladi jih morate (znati) izkoristiti. »Službe bodo vedno obstajale, priložnost, da ustvariš nekaj svojega, pa se ne pojavi kar povsod,« dodaja sogovornica.

A kot je pokazala nedavna raziskava družbe Deloitte (več o tej na povezavi Mladi Slovenci bi najraje delali za tujce ), mladi kariere v start-upih ravno ne postavljajo na prvo mesto, v njih bi namreč delali manj kot trije odstotki mladih. Večina mladih, tudi Slovencev, pa sanja o delu v multinacionalkah.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...