So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenske inovacije: od pancerja z notranjim ogrevanjem do zlatih nanodelcev

Čas branja: 5 min
04.11.2015  15:42
Sedem inovacij, ki se bodo predstavile na letošnjem Forumu inovacij
Slovenske inovacije: od pancerja z notranjim ogrevanjem do zlatih nanodelcev

Obveščaj me o novih člankih:  

Od smučarskih čevljev s prvim integriranim gretjem do pametnih zalivalnikov in pripomočka za izvajanje podvodnih akrobacij - vse to bodo inovatorji predstavili na letošnjem desetem Forumu inovacij, ki bo 17. in 18. novembra potekal v Šempetru pri Gorici.

Nacionalna ocenjevalna komisija je prijave sicer ocenjevala na podlagi izvirnosti ideje, stopnje novosti, praktične in uporabne izvedljivost, stopnje izvedbe in pa tudi možnosti komercializacije.

Prav tržna zanimivost je po mnenju izolskega inovatorja Davida Kocjnačiča najpomembnejša. "Trg bo povedal, kako dober je izdelek, nihče drug. Slovenci nismo dovolj prodorni, ne znamo se prodajat, težko je imeti le dobro inovacijo in z njo služit. Eni mislijo, da je fino delat nekaj, česar še ni na trgu, četudi se ne bo prodajalo. Napaka. Treba je delat tisto, da se bo prodajalo," meni.

Predstavljamo sedem inovacij, ki so nam padle v oči.

Prvi smučarski čevelj z integriranim gretjem

Podjetje: Alpina

alpina.1446646130.jpg.o.480px.jpg

Alpina predstavlja inovativni sistem ogrevanega smučarskega čevlja. Sistem je sestavljen iz dveh inovacij. Prva je material 4Dry, ki dopušča čevlju, da diha (da toplotna para, ki se ustvarja v čevlju pri znojenju, zapušča čevelj in gre stran od stopala), obenem pa vodi ne dopušča, da bi od zunaj vdrla v čevelj.

Druga inovacija pa je ogrevanje InTemp, ki je po trditvah podjetja prvo popolnoma integrirano gretje v smučarskem čevlju na svetu.« Nobene komponente grelnih elementov ni potrebno dodatno nameščati, nič ni obešeno na čevelj , tudi polnjenje se izvede tako, da polnilec samo priklopimo na konektor,« dodajao. Grelci v notranjem čevlju so nameščeni tako, da so v zgornjem predelu prstov in s tem ne povečujejo potenja stopala, ne motijo senzorjev v konicah prstov pri smučanju in dodatno termoizolirajo stopalo pred zunanjim mrazom. Regulacija je polavtomatska, gretje aktiviramo s stikalom, nakar se po petih minutah višja stopnja gretja samodejno preklopi na nižjo.

Iz Alpine so nam sporočili, da je pancer že na trgu, tako v Sloveniji, kot na glavnih tujih trgih - v ZDA in Evropi. Najdražji model stane 449 evrov, čevelj pa se dobim tudi že za 300 evrov. Razvoj je trajal več kot dve leti, podobno rešitev pa Alpina razvija tudi za pohodni čevelj.

Pametni zalivalnik

Podjetja: Daisy.si

daisy.1446646166.JPG.w.960px.jpg

Inovator Andrej Nastran predstavlja Daisy.si - pametni zalivalnik. »Zalivanje je popolnoma samodejno in se prilagaja potrebam rastline, kar rastlini nudi optimalne pogoje za rast. Naprava je odporna na sonce in vlago ter popolnoma neodvisna od električnega in vodnega omrežja,« dodaja Nastran. Energije baterije zadostujejo za dve leti delovanja. Vodo lahko dovajamo iz poljubno velike posode, ki jo izberemo glede na potrebo rastline in našo odsotnost.

Zadeva sicer deluje tako, da sondo za merjenje vlage zapičimo v zemljo in zalivalnik se samodejno vključi. »Med delovanjem naprava preko vgrajene večbarvne diode LED sporoča stanje vlažnosti zemlje in zalivanja. Prav tako nas zvočno in svetlobno opozori na prazen rezervoar z vodo ali prazno baterijo,« opisuje sogovornik.

Daisy.si je sicer že na trgu, doslej so prodali 800 izdelkov, največ v ZDA in evropske države. Prek spletne strni podjetja se prodaja za 24 evrov. Nastran sicer priznava, da za zdaj še niso prišli v trgovine, so pa po njegovih besedah podpisali dve pogodbi - z japonskimi in južnoameriškimi dobavitelji. Za napravo je Nastran lani poleti zbral 30 tisoč dolarjev na platformi za množično financiranje Indiegogo.

Kmetovanje z droni

Podjetje: Airlabs

airlabs-xx.1445883481.jpg.o.480px.jpg

Ena od najbolj vročih tehnologij, ki jih ta hip razvija ekipa Airlabsa s Koroškega, je pametno kmetovanje ob pomoči brezpilotnih letal. Ta letala skenirajo kmetijske površine, iz zraka pa zaznajo območja, kjer so rastline podvržene različnim stresom. Ker Airlabsova tehnologija določi točno lokacijo rastlin v stresu, lahko kmetje takoj in na pravem mestu ukrepajo. S tem optimizirajo pridelavo, kar omogoči večji pridelek ob nižjih stroških.

Inovativni so po besedah direktorja podjetja Aleša Pavlina v tem, da so z razvojem posebne metode in algoritmov izdelali popolnoma avtonomen sistem, ki kmetom pokaže, kako zdrava so polja ali gozd, hkrati pa jim omogoča takojšnje ukrepanje. S tem preprečijo nadaljnjo škodo, znižajo stroške in ob bolj sonaravni pridelavi povečajo donos na hektar.

V sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Celje so svojo tehnologijo preciznega kmetovanja z brezpilotnimi letali testirali na poljih s hmeljem, pšenico in ječmenom. Storitve za poljedelce, s katerimi bi pozneje radi prodrli tudi v EU in po svetu, doma že tržijo, ceno pa določijo za vsak projekt posebej.

Električno kolo

Podjetje: Domel

domel.1446646195.jpg.e.720px.jpg

V Domelu so razvili motor za E-kolo, vgrajen v zadnje pesto. »Motor je kompaktnih dimenzij ter se pri kolesu z zobniško piramido in disk zavorami skrije med njiju. Gre za direkten pogon brez notranjih zobnikov, kar nas pri tej velikosti motorja ločuje od konkurence,« pravijo v podjetju.

Kljub temu ima motor po njihovih besedah »odličen izkoristek«, kar je pri motorjih z baterijskim virom ena od ključnih zahtev. Kompaktnost motorja so dosegli s posebno obliko lamele in inovativnim načinom sestave motorja. »Na tak način smo dobili izjemen polnilni faktor, ki omogoča majhne dimenzije motorja,« dodajajo.

Smuči nove generacije

Podjetje: Meltum

meltum.1446646239.jpg.n.960px.jpg

Inovacija Izocentrične smuči Meltum po besedah avtorja inovacije Andreja Grabarja predstavlja revolucionaren koncept smuči, razvit za novo izkušnjo smučanja. »Gre za smuči s povsem novo obliko in konstrukcijo, ki so lažje vodljive, okretnejše in hitrejše od trenutnih na trgu dostopnih rešitev,« pravi.

Zaradi inovativne geometrije smuči je razporeditev sil na smučarjevo telo ugodnejša, hkrati pa na smučarja delujejo manjše sile. Grabar pravi, da smuči zmanjšujejo možnost nastanka poškodb ter omogočajo zdravo in unikatnih občutkov polno izkušnjo smučanja. Jedro inovacije je vzpostavitev izocentra - spreminjajočega se centra zavoja, odvisnega od položaja smučarjevega težišča, obremenitve smuči in geometrije terena - ki smučarju omogoča naravno in sproščeno gibanje telesa.

»Smuči imajo visoko lastno frekvenco nihanja, kar jim daje odlično odzivnost in omogoča visoko natančnost vožnje,« še pravi, da Grabar in dodaja, da so smuči razvijali več kot pet let.

Smuči so sicer že na trgu. »Če bi jih kdo želel naročiti, jih bo dobil. Smo pa sicer šele v prvi fazi, zato cena še ni fiksna, se pa giblje med 1500 in 2000 evrov, odvisno kje se bo prodajala,« pa pravi Lea Šifrer, vodja projekta iz podjetja Meltum. Bolj kot na slovenski trg ciljajo na avstrijskega, švicarskega in nemškega.

Zlati nanodelci - orodje prihodnosti

Podjetje: Zlatarna Celje, Rebeka Rudolf in soavtorji

zlatarna-celje.1446646224.jpg.s.960px.jpg

Zlati nanodelci so biološko nereaktivni ter imajo zelo dobre optične in kemijske lastnosti za biomedicinske aplikacije. Osnovna surovina zlato ima korozijsko odpornost in odlično biokompatibilnost, zaradi česar je še posebej primerna za izdelavo nanodelcev, pravijo avtorji inovacije.

Zlate nanodelce lahko na površini namreč konjugiramo s peptidi, zdravili in drugimi molekulami ter tako dobimo »presenetljive« učinke. Uporabimo jih lahko tudi za diagnozo in zdravljenje raka, pri bakterijskih infekcijah, za zdravljenje alzheimerjeve in ostalih bolezni.

Je pa res, da preden bodo ta orodja na voljo v medicini, bo treba izvesti poglobljene raziskave biokompatibilnosti ter razviti standarde in zdravstveno oz. varnostno zakonodajo za zagotovitev varne uporabe v korist pacientov.

Pripomoček za izvajanje akrobacij pod vodo

Podjetje: Maremico

sunglider.1446647029.jpg.o.480px.jpg

Subglider je pripomoček, ki omogoča plavanje, zavijanje in izvajanje različnih akrobacij pod vodo s pomočjo vlečnega čolna, pojasnjuje inovator in direktor podjetja Emil Marinšek. »Gre za inovativen izdelek, ki je še zlasti atraktiven, ker se vse omenjeno izvaja pod vodo in ne nad vodo, kjer se sicer izvaja večina vodnih športov,« dodaja.

Subglider, v spletni trgovini stane 279 evrov, je sestavljen iz dveh simetričnih plošč v obliki krila, ki sta med seboj povezani z zglobom, kar omogoča vrtenje plošč okoli osi in s tem zavijanje pod vodo. Plošči, ki ju držimo pred sabo z obema rokama, sta z eno ali več vrvicami povezani na vlečni čoln. »S spreminjanjem naklona obeh plošč vplivamo na naše gibanje in smer ter tako poskrbimo, da med vožnjo pridemo na površje po novo zalogo zraka, ki nam bo omogočala nadaljevanje podvodnega gibanja,« še pravi Marinšek.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...