So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenci v San Franciscu navdušili veliki Oracle

Čas branja: 2 min
28.10.2015  11:28
Podjetje Sunesis je z inovacijo KumuluzEE, ki podjetjem pomaga pri razvoju in selitvi aplikacij v oblak, prejelo prestižno nagrado za Java inovacije.
 Slovenci v San Franciscu navdušili veliki Oracle

Obveščaj me o novih člankih:  
Tilen Faganel dodaj
Matjaž B. Jurčič dodaj
Oracle dodaj
Luka Novak dodaj
Saab dodaj

Nagrado Java Duke's Choice Award, ki v ekosistemu programskega jezika velja za nekaj podobnega kot so oskarji v filmski industriji, sta včeraj v San Franciscu prejela glavni razvijalec v podjetju Tilen Faganel in njegov mentor Matjaž B. Jurič z ljubljanske fakultete za računalništvo.

Nagrado pod okriljem ameriškega tehnološkega velikana Oracle že trinajsto leto zapored podeljuje skupnost strokovnjakov, ki skrbi za razvoj najbolj razširjenega programskega jezika na svetu. V preteklosti so nagrado med drugim prejele rešitve Hadoop, Apache TomEE in Jenkis. Te danes pozna in uporablja praktično vsak razvijalec, prvič v zgodovini pa gre nagrada v roke slovenskemu podjetju, ki od danes naprej velja za elitnega člana globalnega Java ekosistema.

IMG-4398-Snapseed.1446027732.jpg.n.960px.jpg
Nagrado ste sprejela Tilen Faganel iz podjetja Sunesis (levo) in Matjaz B. Jurič s fakultete za računalništvo. Foto: Luka Novak.

V oblak za polovico hitreje

Nagrajeno ogrodje KumuluzEE je sicer del družine izdelkov Kumuluz, s katerim lahko podjetja hitreje in bolj učinkovito razvijajo rešitve, ki so prilagojene za izvajanje v oblaku.

Kako zadeva deluje? Predstavljajte si, da želi neka zavarovalnica uvesti nov digitalni izdelek, denimo, enodnevno avtomobilsko zavarovanje. V ta namen bi morala izdelati spletno in mobilno aplikacijo ter zaledni sistem, ki bi deloval v oblaku. Poleg tega bi bilo potrebno nov izdelek integrirati z obstoječim informacijskim sistemom v zavarovalnici.

»Z orodji Kumuluz bi se celoten postopek skrajšal za od 30 do 50 odstotkov, s čimer bi podjetje prihranilo in še bolj pomembno, zmanjšalo čas prihoda na trg,« pojasnjuje Faganel.

Prvi na svetu

Razvoj aplikacij za oblak se po besedah sogovornika namreč razlikuje od tradicionalnega razvoja aplikacij in zahteva prilagojeno arhitekturo - tako imenovano arhitekturo mikrostoritev. »Ogrodje KumuluzEE je prvo ogrodje v svetovnem merilu, ki omogoča razvoj mikrostoritev na platformi Java EE - najpogosteje uporabljeni platformi za razvoj poslovnih aplikacij,« dodaja.

Pol milijona evrov za razvoj

V razvoj družine izdelkov je podjetje vložilo več kot dve leti oziroma okoli pol milijona evrov. Kljub temu so se odločili, da del ogrodja ponudijo odprtokodno, torej prosto dostopno in brezplačno. To je tudi v svetu razvojnih okolij danes pogosta praksa. Po besedah Faganela tako služijo s ponujanjem paketov podpore za velike naročnike.

Z rešitvijo KumuluzEE ekipa sicer šele vstopa na trg, tako, da plačljivih strank še nimajo. Ni pa to edini produkt start-up podjetja, z ostalimi izdelki iz družine Kumuluz že ustvarjajo prihodke, "imamo pa nekaj velikih strank v Sloveniji in Avstriji". V naslednjem letu računajo na šestmesečno številko.

IMG-4578.1446027794.jpg.n.960px.jpg
Faganel in Jurič med podpredsednikom Oracla Georgesom Saabom (levo) in direktorjem oddelka za internet stvari Sharatom Chanderjem

Za KumuluzEE se najbolj zanimajo Američani in Indijci

Faganel sicer pravi, da je interesa za uporabo nagrajenega KumuluzaEE »izjemen«. Doslej so beležili po več deset tisoč obiskov spletne strani dnevno in več tisoč prenosov ogrodja dnevno. Največ interesa, tako Faganel, prihaja iz ZDA in Indije, ki sta tudi tradicionalno državi z največjim številom razvijalcev. »Sicer pa je interes iz celega sveta. Pričakujemo, da se bo sedaj, ko smo prejeli to prestižno nagrado, interes še večkratno povečal,« dodaja.

Uspešen obisk ZDA

Tudi na konferenci so prejeli številne ponudbe za sodelovanje. »Prejemamo kontakte tako velikih korporacij, predvsem Oracla, ki se za ogrodje zelo zanima. Prehod v oblak je namreč tudi glavna usmeritev Jave in celotnega podjetja Oracle, pa tudi številnih drugih multinacionalk. Za nas pa se zanimajo tudi poslovni angeli in investitorji ter številna mlajša ameriška podjetja, kot je na primer Couchbase. Stikov je že do sedaj bilo več, kot jih lahko naštejemo.«

Načrtujejo nove zaposlitve

Podjetje, sicer član mariborske Tovarne podjemov, seveda cilja na globalni trg. Glede na prvotne odzive so optimistični, a pravijo, da vseeno pa stojijo z obema nogama trdno na tleh. V ekipi jih je poleg šestih ustanovnih članov, tudi pet novih sodelavcev. V naslednjem letu načrtujejo dodatne zaposlitve.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...