So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

(foto) Fitnes, kjer namesto mišic ogrevajo šiviljske stroje

Čas branja: 5 min
30.09.2015  12:54
Anselma je javna delavnica, v kateri se ljudje učijo - šivati
(foto) Fitnes, kjer namesto mišic ogrevajo šiviljske stroje

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Ana Malalan dodaj
Marko Kern dodaj

Ana Malalan, Kraševka iz Tomaja, ki že od srednješolskih let živi v Ljubljani, je ustanoviteljica javne delavnice Anselma. »Do Ansleme je prišlo zelo spontano, organsko,« pravi. Najbolj obiskan Anselmin tečaj je tako imenovani Šfitness, ki je »kot vsak drug fitnes, le da se namesto mišic ogreva šiviljske stroje«.

-DSC2074.1443610246.JPG.s.960px.jpg
"Do Ansleme je prišlo zelo spontano, organsko,« pravi Ana Malalan, ustanoviteljica Anselme. Foto: Marko Kern

Ko vse kar nosiš, narediš sam

Ko je bila Ana še osnovnošolka, je iz dolgočasja našla šivalni stroj, ga začela samoiniciativno raziskovati, prebrala navodila in naredila nekakšno kolekcijo iz rjuh. Kasneje jo je mama vpisala na več delavnic šivanja in odločila se je za nadaljevanje šolanja v tej smeri. Po končani srednji oblikovni šoli, ki je Ano ponesla v prestolnico, se je vpisala na fakulteto za arhitekturo, kasneje delala po različnih birojih in sodelovala pri različnih projektih, čeprav priznava, da od sedmega razreda, ko je pričela s šivanjem, v resnici nikoli ni nehala.

Ogromno je šivala, po naročilu, za prijatelje, za sebe. Do 3. letnika srednje šole si Ana ni kupila praktično ničesar, vse, kar je nosila, si je naredila sama. »Ker enkrat nisem imela časa, sem šla v trgovino po hlače. Nisem imela pojma, koliko je moja konfekcija. Jaz sem praktičen človek, obleka mi ne pomeni veliko in kljub temu, da se z oblačili ukvarjam, me ta aspekt ne zanima. Mene zanima izvedba.«

-DSC2060.1443610285.JPG.w.960px.jpg

Iz šivanja v dnevni sobi do priročnika o krojenju

Ano je veliko prijateljic prigovarjalo, da jih nauči osnov šivanja. Ko je imela nekaj več časa in končala z delom po birojih, je nekaj prijateljicam pisala, če bi se želele tega naučiti, in okoli deset se jih je tako zbralo v domači dnevni sobi, kjer je priredila svoj prvi tečaj. »Prijateljice sem peljala skozi krojenje po lekcijah, bile smo na vikendu na Krasu, v hiši od none Anselme. Mama je kuhala njoke, me smo šivale, super smo se imele. Našla sem se v vlogi mentorja, takrat sem vedela, da vem, kaj bi rada počela.

Za tečaj sem pripravila ogromno materiala, risbic, gradiva, tudi napisala sem, kar sem govorila. V dveh tednih sem natipkala ves material in stiskala. Bilo ga je za celo knjigo. Še isti večer sem za hec šestim slovenskim založbam poslala mail, če bi želeli knjigo objavit. Ena se je odzvala pozitivno in danes imam svojo knjigo oziroma priročnik Superkrojenje.«

Anselma ni 'one man band', je javna delavnica

Ker je bilo za učenje šivanja veliko interesa, je Ana postavila spletno stran in, kot pravi, dobila številne odzive ljudi, ki so se želeli naučiti veščine. Dogodki so se nato začeli odvijati sami od sebe. Začasno je najela prostor na Kodeljevem in sprva tam izvajala tečaje, razpisala termin, priskrbela mize in stole, šivalne stroje so si tečajniki prinesli sami.

»To je bilo tako, en mesec sem imela tečaje, potem sem pospravila in nekaj časa ni bilo nič. Vmes sem pisala knjigo. Prostor je stal, oprema je stala in takrat sem dobila idejo, čisto iz praktičnega vidika, da bi medtem, ko nimam tečajev, opremo lahko kdo uporabljal. Takrat sem začela iskat bolj primeren prostor, ideja se je odprla, počasi se je začela nabavljati oprema, vse je bilo zelo sproti in slučajno. Zadevo smo poimenovali Šfitness. Anselma se je preselila na Židovsko ulico, kjer smo ostali tri leta. Prvo leto smo naredili ogromno tečajev in drugih umetniških dogodkov, ki niso bili vsi vezani na šivanje, nekaj jih je bilo tudi tako, za hec,« pripoveduje sogovornica.

-DSC1965.1443610183.JPG.n.960px.jpg

Anselma deluje na način platforme. Število članov Anselmine ekipa se spreminja, poleg Ane je nekaj tudi stalnih članov, ki coworking delavnico vodijo že štiri leta. (Prav danes praznujejo rojstni dan, čestitamo!). Umetniki, ki se pridružijo ekipi, delavnico uporabljajo kot lastni atelje, kjer ustvarjajo v lastni režiji, na svojih projektih. »Je pa res, da jih večina prej ali slej začne sodelovati med sabo. Tukaj namreč postaneš ekipa, to je neizogibno. Mešajo se mnenja, dobiš nove ideje. Anselma ni 'one man band'.« Prvo leto je Anselma delovala zelo intenzivno, imeli so veliko 'mikro dogodkov', gostovanj, v njihovih prostorih je zaživel tudi pevskih zbor študentov arhitekture, imeli so številne razstave in relikvije, pa tudi sejem rabljenih oblačil in večerjo kar tako, kjer se je prav vsak lahko prijavil za kuharja ali jedca.

»Tako se je ekipa, znotraj in z zunanjimi obiskovalci, spoznavala. Anselma torej ni le šivanje, ampak mnogo več. Zadnja leta je teh dogodkov, ta žmoht, to mreženje med ustvarjalci, malo manj, veliko se planira, organizira, nadgrajuje, preselili smo se v nov, večji, bolj prostoren in delavnici podoben prostor. V igri so neke novitete, z jesenjo vzpostavljamo tudi trgovino,« pravi Ana.

-DSC1952.1443610105.JPG.n.960px.jpg

Vseskozi nekaj novega

V Sloveniji je Anselma po besedah sogovornice prva tovrstna delavnica, ki se v prvi vrsti ukvarja s šivanjem. Ana pravi, da je fantov zgolj en odstotek, sicer pa je pri njih dobrodošel vsak, ki je aktiven.

Zanimanja za delavnice - ustvarjanje iz gline, kovine, sitotisk, krojenje puloverja, pajkic, sploh pa za osnovni tečaj šivanja - je po njenih besedah skozi leto vedno veliko, v poletnih mesecih pa sicer nekoliko manj. »Tečaje vseskozi spreminjamo, jih dodajamo, kaj odvzemamo, prilagajamo se torej trenutni sceni in željam,« dodaja.

Dopoldan mentorica dijakom, popoldan tečajnikom

Ana Malalan se je našla v mentorstvu in poučevanju. Kot laborantka je šivanje poučevala tudi na srednji šoli za oblikovanje. Z dijaki je delala tri leta, pravi pa, da tak služba ni bila zanjo. »Sem še v ambicioznih letih, veliko bi še zgradila in naredila, ob delu na srednji šoli pa mi je za ostale stvari zmanjkovalo časa. Ko sem delala tam, sem bila polno zasedena, dopoldan tam, popoldan v Anselmi. Sámo delo z mladimi je bilo precej naporno, tam se boriš za pozornost in mlade prosiš, da nekaj naredijo. V Anselmi pa tečajniki znanje kar črpajo iz tebe, hodijo za tabo, te prosijo, da poveš še več, saj so na tečaju zaradi lastnega interesa,« je povedala.

-DSC1942.1443610086.JPG.n.960px.jpg

Anselma vzpostavlja trgovino; ustvariti želijo delovna mesta

Cilji Anselme se skozi čas spreminjajo. »Včasih je treba stvari malo spremenit, zdaj sem v obdobju, ko vse skupaj ponovno premišljam. Pripravlja se tudi butična trgovina, nekatere reči se bodo dopolnile. Moja največja želja pa je, da bi ustvarjala delovna mesta. Zgleda, da se to ne bo zgodilo kmalu, trenutno sem samozaposlena, ostali sodelujoči pa so k ekipi priklopljeni na različne načine.«

»Zanimiva je cela naša zgodba, ko iz nule nekaj postavljaš zadevo, ko nimaš začetnega kapitala, ampak nabiraš sproti, vlagaš za naprej. Zgodba Anselme je zato zame zelo osebna, zelo moja in če nekomu zgleda samoumevna, meni to ni. Jaz za vsako reč točno vem, od kod je prišla,« dodaja Ana.

-DSC1919.1443610038.JPG.n.960px.jpg

Financirajo se iz lastnih virov

Anselma se sicer sponzorira in financira zgolj iz lastnih virov. Oglaševanja, poleg socialnih omrežij, nimajo. »Nikoli nisem delala na tem. Najboljšo bazo si gradimo od ust to ust. Zgleda, da delamo dobro, trudimo se, da so tečaji na nivoju, da se ljudje tu dobro počutijo, da odnesejo znanje in izdelek. Zame je to najpomembnejša reklama. Anselmine zgodbe pa vsekakor ne bi bilo, če ne bi bilo prijateljev in soustvarjalcev, ki so v projekt vložili ogromno časa in prostovoljnega dela. Oni so pravzaprav ključni, brez njih Anselme ne bi bilo,« še pravi sogovornica.

Anselma = bog-čelada

Anselma je bila Anina babica. Nona, kot ji pravi sama. Ko je Ana pričela s poučevanjem šivanja, tečajem, ki se ga je prijelo ime supertečaj, je zanj iskala nekakšno krovno ime, želela je, da bi postavila spletno stran, da bi jo ljudje lažje našli. »In nisem želela imet supertecaj.si, to ni v mojem stilu. Moja nona je bila kar carica.

Doživela je 98 let in imela je vse svoje zobe, res je bila frajerka. Zanimivo ime je imela, Anselma je ženska oblika imena Anselm, ki je skovanka pomenov

-DSC1897.1443609975.JPG.n.960px.jpg
Priročnik Superkrojenje


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...