So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Poglejte, kdo vse je dobil investicijo Podjetniškega sklada

Čas branja: 5 min
21.08.2015  11:41
Enajst start-upov je dobilo konvertibilno posojilo v višini 75 tisoč evrov
Poglejte, kdo vse je dobil investicijo Podjetniškega sklada

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je v pomladanskem investicijskem krogu investiral v enajst startupov, ki so prejeli konvertibilno posojilo v višini 75.000 evrov v sklopu instrumenta SK75. Skupaj je investicijo SPS tako pridobilo že 31 startupov, so sporočili iz iniciative Startup Slovenija.

posojilo-roke-denar-dt.1432493409.jpg.w.960px.jpg

Sredstva so prejela naslednja podjetja:

Podjetje: 10plus

Produkt: celostne rešitve za "spletno" manj razvite trge

Podjetje 10plus zagotavlja celovito storitev, ki majhnim podjetnikom, kot so gostinci ali lastniki lokalnih trgovin in frizerskih salonov, na "spletno" manj razvitih trgih rešuje problem pomanjkanja časa za vzpostavitev privlačne ter ažurirane spletne strani in njene umestitve na različne portale, na katerih uporabniki iščejo ali ocenjujejo tovrstne ponudnike. Večina podjetnikov se zaveda, da morajo biti prisotni na spletu, vendar običajno nimajo časa ne znanja, da si se s tem ukvarjali. Podjetje 10plus, ki svoje storitve trži z osebno terensko prodajo, največji potencial za prodor svojih rešitev zaznava na Balkanu, v državah Južne Amerike - Kolumbija, Venezuela, Peru, v Turčiji, Rusiji, Armeniji in Gruziji.

Podjetje: Consensio

Produkt: Zone

Podjetje Consensio rešuje težave pri oddajanju in najemanju nepremičnin. Najemniki se namreč pogosto soočajo z zavajajočimi ali neresničnimi podatki najemodajalcev oz. oglaševalcev nepremičnine, najemodajalci pa z neplačevanjem najemnin in stanovanjskih stroškov. Celostna rešitev podjetja Consensio je sicer namenjena predvsem najemodajalcem, vendar varnost in prihranek časa ter denarja zagotavlja za obe strani. V sodelovanju z zavarovalnicami namreč najemodajalcem omogoča garantirano plačilo v primeru izpada najemnin ali stroškov, najemnikom pa personalizirano bazo z enostavnim in hitrim pregledom nepremičnin, ki jih Consensio prej preveri in oceni ter zanje zagotovi realne, a hkrati privlačne profesionalne fotografije ter druge pomembne podatke.

Podjetje: INTECH

Produkt: Omniloop

Podjetje Intech razvija inovativen sistem za brezgotovinsko plačevanje (denimo z nepovratnimi karticami ali zapestnicami), ki na množičnih dogodkih in prireditvah (koncerti, festivali ...) rešuje probleme poslovanja z gotovino. Sistem znotraj zaprtega plačilnega kroga - na dogodku ali denimo znotraj hotelskega kompleksa - uporabnikom omogoča varno, hitro in enostavno polnjenje, plačevanje ter vračanje naloženih sredstev. Polog dobroimetja se izvrši prek spletne strani, mobilne aplikacije, samopostrežnega ali POS terminala. Plačevanje poteka prek mobilne aplikacije, kjer so sredstva shranjena na virtualnem profilu uporabnika, vračilo sredstev pa se izvrši uporabniku direktno na bančni račun.

Podjetje: Lux media

Produkt: interaktivno digitalno ogledalo

Podjetje Lux media razvija interaktivno digitalno ogledalo za predvajanje vsebin, prilagojenih uporabniku. Ogledalo s pomočjo senzorja zazna prisotnost uporabnika in temu prilagodi prikazano vsebino, ki jo je možno spreminjati in administrirati na daljavo. Interaktivno digitalno ogledalo želi oglaševalcem rešiti problem "imunosti" na oglase, ki se uporabnikom prikazujejo na številnih notranjih in zunanjih, klasičnih ter digitalnih prikazovalnikih. Omogoča večjo interaktivnost uporabnika z medijem in prikazovanje ključnih informacij takrat, ko se uporabnik dejansko približa zaslonu. Hkrati imajo oglaševalci enako kot pri spletnem oglaševanju zagotovljeno natančno merljivost dosega oglaševalske kampanje in pa možnost zakupa oglasnega prostora po številu ogledov.

Podjetje: Trenerji4me

Produkt: Trainers4me.com

Trainers4me.com je edinstvena spletna platforma, ki ponuja hiter, enostaven in sodoben način iskanja športnih trenerjev iz različnih panog po vsem svetu. Športnim navdušencem, ki doma, na počitnicah ali na potovanju iščejo svojega idealnega trenerja za fitnes, tenis, golf, smučanje, "windsurfing", "kitesurfing" in druge športe, zagotavlja takojšnjo rešitev z vsemi potrebnimi funkcijami, kot so iskanje, kontaktiranje, plačevanje, ocenjevanje in povezavo s socialnimi omrežji. Športni trenerji pa s prisotnostjo na platformi pridobijo nove stranke in dodatni zaslužek ter možnost doseganja globalne prepoznavnosti. V podjetje je kot solastnica pred kratkim vstopila tudi teniška zvezdnica Ana Ivanović, saj naj bi platforma Trainers4me prinesla revolucijo v potrošniški izkušnji na področju športa, podobno kot je Airbnb.com vplival na področje turizma.

Podjetje: U2G

Produkt: Sportwip

Podjetje U2G razvija spletno in mobilno platformo Sportwip, ki sodi v kategorijo korporativnega wellnessa. Povezana je z nosljivimi napravami, podjetjem pa s pomočjo športnih aktivnosti in dogodkov, h katerim spodbujajo svoje zaposlene, pomaga izboljšati notranjo klimo in kulturo, produktivnost, zdravstveno stanje, aktivnost ter pripadnost podjetju, posledično pa znižuje tudi stroške zdravstvenega zavarovanja. Platformi Sportwip zaupajo predvsem podjetja, ki imajo od sto do 1.500 zaposlenih s povprečno starostjo 35 let. Običajno delujejo v branži prehranskih dopolnil oz. izdelkov in storitev za zdravje in fitnes, kot svojo vrednoto pa izpostavljajo tudi zdrav življenjski slog. Podjetje U2G je bilo junija 2014 sprejeto tudi v ameriški start-up pospeševalnika Seed Sumo, s pomočjo katerega lahko dostopa do strank iz uglednih seznamov, kot sta Fortune 500 in Aggies 100.

Podjetje: Vanderlust

Produkt: Travelstarter

TravelStarter je globalna spletna platforma za množično financiranje oz. "crowdfunding", namenjen izključno projektom s področja turizma in potovanj, ki se že pospešeno uveljavlja doma in po svetu. Lokalni turistični projekti so na njej deležni promocije in pozornosti med popotniki iz vsega sveta, ki iščejo predvsem inovativna in sveža doživetja. Na platformi TravelStarter uporabnik po tem, ko izbere svojo turistično destinacijo, dobi vpogled v večinoma družinske turistične zgodbe, ki imajo velik potencial, a jim primanjkuje sredstev za financiranje idej. Gostje in popotniki, ki podprejo posamezen projekt, postanejo del pristne lokalne zgodbe in pomenljive izkušnje, hkrati pa prejmejo od pet do dvesto evrov vredno nagrado. To je lahko prenočitev v hostlu, ki so ga pomagali odpreti, tradicionalno domačo večerjo v penzionu, katerega obnovo so podprli ali bivanje in potepanje pod okriljem ponudnika, ki bo z njihovimi prispevki lahko obogatil svoj program.

Podjetje: VIAR

Produkt: VIARBOX

Podjetje Viar razvija digitalno storitev za arhitekte, ki uporabniku (denimo bodočemu kupcu nepremičnine) omogoča, da se realistično in doživeto sprehodi po zgradbi v navidezni resničnosti, ko je objekt šele v načrtovanju oz. oblikovanju. Pred kratkim so preusmerili na trg oddajanja in najemanja nepremičnin ter svojo rešitev prilagodili potrebam nepremičninskih agencij, ki svojim strankam tako omogočijo kakovosten virtualen ogled izbrane nepremičnine. Rešitev Viar je zasnovana kot spletna platforma v oblaku, ki arhitektov načrt (ali načrt izbrane nepremičnine) pretvori v virtualno aplikacijo za pametni telefon. Telefon se vstavi v namenska očala za virtualno resničnost, imenovana VIARBOX. Senzorji telefona zaznajo gibanje (pospeškomer in žiroskop), zaslon telefona prikazuje dve sliki (eno za levo in eno za desno oko), leče v telefonu pa povečajo sliko iz zaslona oz. vidni kot virtualnega sprehajalca oz. uporabnika očal in aplikacije.

Podjetje: Vsenet marketing

Produkt: SEOVISOR

Podjetje Vsenet marketing razvija rešitev SEOVISOR. Gre za "software as a service" in "big data" platformo, s katero lahko podjetja učinkovito spremljajo "Search Engine Optimization" (SEO) aktivnosti konkurenčnih podjetij in izboljšajo lasten nastop na spletnih iskalnikih. Platforma SEOVISOR rešuje predvsem težave malih in srednjih podjetij, ki nimajo definiranih ustreznih poslovnih procesov in potrebnega znanja za doseganje boljših pozicije na spletnih iskalnikih. Njene vrednosti pa se najbolj zavedajo uporabniki, ki z izvajanjem preverjenih SEO strategij prihranijo čas in denar ter dosegajo boljši spletni promet oz. spletne konverzije.

Podjetje: Vvindria

Produkt: Windria

Podjetje Vvindira razvija spletno in mobilno aplikacijo za pomorščake z interaktivnim zemljevidom vetrov, s katero rešuje pereče težave s predvidevanjem vremena ter načrtovanjem poti glede na vremenske razmere. Rešitev Windria tako prikazuje najbolj ažurne podatke o hitrosti in smeri vetrov, plimovanju, morskih tokovih in konturi ter smeri valov, s s svojo tehnološko dovršenostjo pa zagotavlja zelo natančno splošno vremensko napoved. Za pomorščake oz. profesionalne in rekreativne jadralce ter navdušence nad vodnimi športi je načrtovanje poti na osnovi statičnih slik in vremenskih kart z nizko resolucijo, ki jih prikazujejo lokalni vremenski servisi, zelo težavno. Povzroča jim veliko negotovosti in samostojnega preučevanja vremena, te težave pa jim zdaj učinkovito pomagala odpraviti Windria.

Podjetje: ZP aplikacije

Produkt: ZeroPass

Podjetje ZP aplikacije s svojo rešitvijo ZeroPass rešuje problem hranjenja, varovanja in obnavljanja računalniških gesel ter ključev vsem, ki jih nočejo nenehno vpisovati, pozabljati in izgubljati ali predati nadzor nad njimi tretji osebi. ZeroPass shranjuje gesla na zelo varen način, saj jih pretvori v matematični postopek. Gesla se razdelijo na več delov, hranjenje pa se distribuira med uporabnikom in strežnikom podjetja. S tem hibridnim načinom podjetje ZP aplikacije kot prvi na trgu odpravlja možnost napada ugibanja, kljub temu da ZeroPass strežniki dejansko nikoli ne vidijo uporabnikovih gesel. Kot prvi na trgu ponujajo tudi obnavljanje gesel in ključev ter dedovanje le-teh, zato že navdušujejo tudi uporabnike v bitcoin oz. kripto svetu.

Vseh enajst prejemnikov investicije SK75 se bo novembra letos vključilo v pospeševalniški program Start:up Geek House.

Konvertibilno posojilo je uveljavljen način zagotavljanja semenskega kapitala za startup podjetja v zgodnjih fazah razvoja, ko je realno vrednotenje podjetja težko zagotoviti. Investicija SK75, ki je letos znašala 75.000 evrov, je namenjena podjetjem v fazi potrjevanja svoje ideje na trgu oziroma ter vključitvi podjetij v trimesečni pospeševalniški program Start:up Geek House. Lani je višina konvertibilnega posojila podjetniškega sklada znašala 50.000 evro, so še sporočili z Iniciative.

Preberite tudi:

25.08.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...