So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ljubljančan izdeluje pasje pohištvo iz dreves, ki jih je lani uničil žledolom

Čas branja: 3 min
05.08.2015  08:00
Matej Bah pod znamko Goodbed ponuja ročno izdelana stojala za posode za mačke in pse ter pasje postelje iz hlodov
Ljubljančan izdeluje pasje pohištvo iz dreves, ki jih je lani uničil žledolom

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Matej Bah dodaj
Ikea dodaj

Ljubljančan Matej Bah na strani [www.goodbed.si] od pomladi prodaja postelje iz hlodov za pse in stojala s posodami za pse in mačke. Pohištvo za hišne ljubljence dela izključno iz hlodov manjših dreves, ki jih je polomil lanski žled. Inovativne izdelke bo prvič javno predstavil konec avgusta na državni pasji razstavi v Trbovljah. Z njimi bi rad prodrl tudi v trgovine za male živali, pozneje pa še v tujino.

»Odkar je lanski žled v gozdovih povzročil veliko škode, sem razmišljal, kaj uporabnega bi lahko naredil iz tega lesa, ki propada v gozdovih,« pojasnjuje Matej Bah. Da bi ga uporabili samo za ogrevanje, se mu je zdelo škoda, zato je iskal možnosti za predelavo v izdelke z dodano vrednostjo.

goodbed-cina.1438538299.jpg.o.600px.jpg
Pod znamko Goodbed so zdaj na voljo pasje postelje, v prihodnje pa bodo tudi posteljni okvirji za ljudi.

Pasje pohištvo znamke Goodbed nastaja le iz hlodov manjših dreves, ki jih je poškodoval lanski žled.

Od postelje za sestrinega psa do resnega posla

V službi dela kot grafični tehnik, v obdelavi lesa pa se je preizkusil pred časom, ko se mu je zlomila postelja. Zanjo je pred nedavnim kupil nestandardno veliko vzmetnico, v trgovinah pa zanjo ni našel primernega okvira. V gozdu je nabral smrekove hlode in iz njih sam naredil posteljo. Kmalu je imel podoben izziv, sestrin pes Bodo je potreboval posteljo in mu jo je naredil. Všeč je bila tudi drugim, zato je v tem videl poslovno priložnost. Nato je začel iz odpadne hlodovine delati še stojala za posode, iz katerih pijejo in jedo psi in mačke.

Uporablja le slovenski les

Dela izključno iz manjših hlodov iz slovenskih gozdov. Les - okroglico, ki je olupljen surov hlod brez vej - odkupuje od tesarja iz okolice Horjula. Izbira le hlode tako majhnih dreves, ki jih je žled poškodoval in jih večinoma niti ne sekajo. Največ takega lesa zgnije v gozdu, nekaj pa ga uporabijo za pelete za kurjavo ali kole za ograje.

Les kupi po dostopni ceni, a ker je veliko ročnega dela, zlasti brušenja, je izdelava precej zamudna. Pasje pohištvo premaže z lakom na vodni osnovi, ki ne škodi psom in mačkam, ko ga grizejo. A to ni težava, saj lahko pogrizene dele zbrusi in popravi. Stojala za posode za pse in pasje postelje, tem je dodana tudi kakovostna blazina, ponuja v treh velikostih.

goodbed-lunch-05.1438538300.jpg.o.600px.jpg
Matej Bah je doslej prodal več stojal za hrano za pse in mačke Goodbed kot pasjih postelj, ki so dražje.

Jeseni v širitev ponudbe

Ima več idej za nove izdelke. »Jeseni bom začel delati stojala za mačke, ki jih bom tržil po načelu Ikee, da si jih bodo ljudje sami sestavili glede na to, koliko prostora imajo na voljo,« razkriva. Kmalu se bo lotil tudi izdelave lesenih boksov za pse in mačke. Za prvega že ima naročilo. Iz surove hlodovine bi rad izdeloval tudi okvire postelj za ljudi. Delal bi jih po naročilu, najprej pa mora razviti prototip za različne modele.

Prodor v trgovine za male živali

DSCN1582.1438538301.jpg.o.600px.jpg
Matej Bah želi s pasjim pohištvom Goodbed prodreti v trgovine za male živali, sčasoma pa tudi v tujino.

Proizvodnjo in prodajo pasjega pohištva želi Matej Bah tako povečati, da se bo s tem lahko preživljal.

Matej Bah pasje pohištvo znamke Goodbed od pomladi prodaja na svoji spletni strani. Večjemu krogu jih bo predstavil konec avgusta na državni pasji razstavi v Trbovljah. Upa, da bo takrat navezal stike tudi s trgovci, ki prodajajo hrano in opremo za male živali. »Vsaka trgovska veriga pod svojo znamko ponuja blazine za pse, zanje pa bi lahko delal leseno ogrodje,« razmišlja o novih prodajnih možnostih.

Od malega več v gozdu kot doma

»Od nekdaj sem bil v stiku z naravo,« se spominja sogovornik. S starši je živel v Hrušici blizu Golovca in veliko časa preživel v tamkajšnjem gozdu. Pred leti se mu je prebudila ustvarjalna žilica. Naredil je več deset ptičjih valilnic in krmilnic za srnjad, ki jih je postavil po gozdu. A odkar se je zaposlil in si ustvaril družino, mu je primanjkovalo časa za ustvarjanje iz lesa. Zdaj se temu spet več posveča, saj si želi toliko povečati prodajo, da bi se lahko s tem preživljal. »Zame bo uspeh, če bom lahko obseg proizvodnje v letu ali dveh povečal na serijsko izdelavo,« še pravi Matej Bah.

V letu dni je prišel od ideje za pasje pohištvo do prvih kupcev. Za obdelavo majhnih hlodov je iz ZDA uvozil posebno orodje, tako imenovani šilček, s katerim hlode brusi. V ZDA je izdelava iz hlodov dobro razvita, saj iz njih delajo stanovanjske hiše in opremo zanje, dodaja. Drugo orodje, ki ga uporablja pri svojem delu, so mu po njegovih željah izdelali slovenski orodjarji.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...