So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenski Visionect pomaga skrbeti za prometno varnost Avstralcev

Čas branja: 2 min
21.07.2015  11:05
Ljubljansko podjetje razvija zaslone iz elektronskega papirja. Te že nekaj časa vgrajujejo v bralnike elektronskih knjig, sedaj pa so na podlagi enake tehnologijo v avstralskem Sydneyju postavili tudi prvo serijo 70 prometnih znakov.
Slovenski Visionect pomaga skrbeti za prometno varnost Avstralcev

Obveščaj me o novih člankih:  

»To je bil pilotni projekt. V drugi fazi do konca leta skupaj z avstralskimi partnerji načrtujemo postavitev dodatnih 300 znakov,« pojasnjuje Katja Koren Ošljak, vodja marketinga v podjetju. Vrednosti posla in cene znakov zaradi zahteve naročnika ne razkriva.

Za kaj gre? Avstralska agencija Road and maritime services, ki se ukvarja z gradnjo in vzdrževanjem cest, je iskala rešitev ki bi presegla običajne omejitve elektronskih tabel ob cestah: vidljivost na močni sončni svetlobi, napajanje in povezanost za stalen dostop do aktualnih prometnih informacij.

Pred dvema letoma so prek povezav v industriji našli in k sodelovanju povabili Visionect. Slovensko podjetje je razvilo strojno in programsko oprema za poganjanje znakov iz elektronskega papirja.

George-St.1437469287.jpg.w.960px.jpg

Visionectove znake napaja ena preprosta solarna celica

»Posel z avstralskim naročnikom smo dobili, ker naša tehnologija trenutno edina omogoča odlično vidljivost na direktni sončni svetlobi skupaj ob izjemno nizki porabi energije. Naročnik se je namreč srečeval z izzivom, kako postaviti digitalne prometne znake na območju, kjer ni možnosti priklopa na električno omrežje; naše znake pa lahko napaja že preprosta solarna celica,« razlaga Koren Ošljak.

Interaktivni znaki

Običajnim prometnim znakom, ki označujejo parkirne cone in območja posebne prometne ureditve, je namreč dodan tudi interaktivni del. Sestavljen je iz zaslona iz elektronskega papirja, ki ga poganja in krmili Visoncetova tehnologija.

»Na tem delu zaslona se prikazujejo dodatne časovno relevantne informacije: kdaj je cesta zaprta ali odprta za promet ali kdaj je ob cesti dovoljeno parkiranje in kdaj ne.

Zasloni so prek mobilnega omrežja povezani z Visionectovim centralnim nadzornim sistemom, prek katerega jih je mogoče upravljati na daljavo s pomočjo običajnega računalnika in mobilnih naprav,« pojasnjuje Koren Ošljak.

Pravi sicer, da je začetna investicija zagotovo višja od nakupa klasičnih znakov, a se na dolgi rok splača. »Ker so znaki interaktivni, se lahko na njih spreminja vsebina. Tako kupcem ni potrebno postavljati novih znakov,« razlaga.

close-mar.1437469221.jpg.n.960px.jpg

Težava: časovna razlika

Pa so Avstralci zahtevni kupci? Sogovornica meni, da je z Avstralci podobno kot z Američani ali Britanci. Je pa večja težava oddaljenost in časovna razlika. »To pomeni, da ne moremo na mestu preveriti, ko gre kaj narobe, poleg tega pa smo pogostokrat delali tudi ponoči,« še dodaja.

Širitev v Veliko Britanijo

Poleg prometnih znakov v Avstraliji Visionect postavlja tudi pilotni projekt označevanja avtobusnih postajališč in avtobusov v Veliki Britaniji. Ekipa napoveduje, da bodo njihovi znaki kmalu postavljeni tudi na novih avtobusnih postajališčih prenovljene Slovenske ceste v Ljubljani. Te znake razvijajo skupaj z LPP in podjetjem Swarco Lea.

Visoka izguba: »To je normalno«

Visionect je lani pridelal 245 tisoč prihodkov, kar je občutno več kot predlani, ko jih je bilo 161 tisoč. So bili pa v preteklih letih daleč od dobičkonosnosti. Lani je bilo 367 tisoč evrov izgube, leta 2013 pa 478 tisoč.

Koren Ošljak pojasnjuje, da podjetje v tej fazi veliko vlaga v raziskave in razvoj, ki ga financirajo z lastniškim kapitalom. »Seveda je to vidno v računovodskih izkazih kot izguba iz tekočega poslovanja. V visokotehnološki industriji, kjer so vlaganja v raziskave in razvoj ključnega pomena za doseganje preboja, se vrednost podjetja ne ocenjuje nujno glede na dobiček iz tekočega poslovanja, temveč je ključna vrednost v razviti tehnologiji, znanju in ljudeh,« dodaja sogovornica.

Pravi pa, da nameravajo v kratkem zaposlovati; iščejo nekoga, ki bo skrbel za ključne stranke, in pa prodajnike.

sunday-market.1437469372.jpg.n.960px.jpgNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...