So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ko so mu prijatelji pobegnili v gorah, je dobil idejo za pameten voki-toki

Čas branja: 2 min
13.07.2015  09:46
Voki-toki, ki ga z ekipo razvija Denis Lončar, je povezljiv s pametnim telefonom, omogoča pošiljanje sporočil, GPS-lociranje in klic na pomoč
Ko so mu prijatelji pobegnili v gorah, je dobil idejo za pameten voki-toki

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Gotoky je dodatek k pametnemu telefonu in omogoča komunikacijo na lokacijah, kjer ni pokritosti z GSM-omrežjem ali pa je to v okvari.

gotoky.1436722436.jpg.o.600px.jpg
Gotoky se poveže s pametnim telefonom, ki lahko nato deluje kot čisto pravi voki-toki.

denis-locar.1436722437.jpg.o.600px.jpg
Ideja za gotoky je nastala, ko so mi prijatelji »pobegnili« v gorah. Še sreča, da je bila zima in sem lahko sledil stopinjam v snegu. Takrat se je rodila osnovna ideja, nato smo jo nadgradili. Denis Lončar, vodja ekipe.

Naprava se s pametnim telefonom poveže brezžično, deluje pa podobno kot klasični voki-toki, torej prek radijskih valov. Doseg naprave za uporabnike brez licence je okoli 14 kilometrov v gorah ali puščavi oziroma do kilometra in pol v mestih. »Za poklicne uporabnike imamo razvito tudi močnejšo napravo, vendar pa mora imeti uporabnik licenco za uporabo,« razlaga Lončar, vodja ekipe, sicer pa direktor in lastnik digitalne agencije Numo.

Uporabniki naprav se lahko med seboj pogovarjajo, pošiljajo sporočila in pozicijske podatke ali ob nesreči SOS-klice. Ti se sprožijo ročno ali avtomatsko ob sunkovitem oziroma nenaravnem gibanju in lahko ob nesrečah rešujejo življenja denimo alpinistom ali padalcem.

Stroški razvoja ocenjeni na sto tisoč evrov

Razvoj poteka približno deset mesecev, Lončar stroške ocenjuje na okoli sto tisoč evrov. Pravi, da je ekipa trenutno v sklepni fazi - pripravlja se tako imenovani predprodukcijski prototip. »Uporabljamo znane komponente, ki smo jih na novo sestavili,« razlaga. Za gotoky so vložili tudi prijavo za patent, odgovor še čakajo. Vse sicer ni potekalo brez težav. »Pri razvoju se je pojavilo več težav, ker je sama naprava zaradi antene izpostavljena velikemu radijskemu sevanju - to ni škodljivo za človeka - in je prišlo do električnih izpadov posameznih komponent. To smo rešili tako, da smo nadgradili in izboljšali električno vezje.« Dodajmo, baterija - tako pravi sogovornik - zdrži do tri dni oziroma okoli 11 ur v polnem delovanju. Kaj pa konkurenca? Lončar priznava, da tri podobne rešitve že obstajajo, a »ne ponujajo tako celostnega paketa s številnimi funkcijami«.

Izdelek bodo kalili na Nizozemskem

Trg na njihov izdelek še čaka, predvidoma naj bi na police trgovin prišel v začetku prihodnjega leta. Lončar pravi, da so imeli že vse pripravljeno za kampanjo na Kickstarterju, ki bi se morala začeti ta mesec, a so jo preložili za pol leta. Razlog? Ekipa je bila pred dnevi sprejeta v pospeševalnik Startupbootcamp HighTechXL na Nizozemskem. Gre za omembe vreden uspeh - za vstop v program pospeševalnika se je namreč potegovalo 15 tisoč projektov z vsega sveta, izbranih je bilo zgolj deset, med njimi sta kar dva slovenska. Poleg Gotokyja se bo v Eindhovnu kalil še Pel3o, ki pod taktirko Mihe Pelka razvija inovativen 3D-tiskalnik.

Cena: med sto in 150 evri za gotoky

Lončar verjame, da bo po poteku pospeševalniškega programa marsikaj bolj jasno. »Pripravili bomo poslovni in finančni model, trženjsko strategijo za svetovni trg ter določili tudi končno prodajno ceno. Ta se bo verjetno gibala med sto in 150 evri za kos,« pojasnjuje.

Kot večina start-upov se tudi Gotoky medtem spogleduje z vlagatelji. Morda jih bodo našli na Nizozemskem. V vsakem primeru pa po besedah sogovornika ciljajo na pol milijona evrov ali več, denar pa bi namenili za prodor na svetovni trg in vzpostavitev proizvodnje.

Kdo so možni kupci

Poleg ekstremnih športnikov bi Lončar gotoky rad prodajal tudi popotnikom, ki želijo v tujini brezplačno komunicirati, in ljudem oziroma podjetjem, ki delujejo v oddaljenih krajih in morajo biti stalno na zvezi - to so recimo gozdarji, organizatorji dogodkov, razne gorske odprave.

Počasnost ni nujno slaba

Rešitve, kot je gotoky, pogosto nastanejo iz osebnih, ponavadi neprijetnih izkušenj podjetnikov oziroma inovatorjev. Lončar je imel kot ljubitelj ekstremnih športov in narave - kar pomeni, da se je pogosto znašel v razmerah brez GSM-omrežja - težavo pri komunikaciji s prijatelji, »ki so ušli v gorah«. Pametni telefon je sicer imel pri rokah, toda kaj, ko je bil povsem neuporaben. Signal je v gorah zelo slab ali pa ga sploh ni. »Še sreča, da je bila zima in sem lahko sledil stopinjam v snegu. Takrat se je rodila osnovna ideja, ki pa smo jo skupaj z ekipo nadgradili,« pravi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...