So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Viški gimnazijci z olimpijade v ZDA domov prišli kot drugi najboljši na svetu

Čas branja: 2 min
24.06.2015  16:47
Dijaki Gimnazije Vič so na olimpijadi znanja v ZDA, na kateri je sodelovalo 69 držav, poleg glavne nagrade in številnih priznanj pobrali tudi ponudbe priznanih ameriških univerz.
Viški gimnazijci z olimpijade v ZDA domov prišli kot drugi najboljši na svetu

Obveščaj me o novih člankih:  

Skupaj se je v finalu mednarodne srednješolske projektne olimpijade Genius- ta je prejšnji teden potekalo v ameriški zvezni državi New York - predstavilo več kot 400 različnih projektov, ki jih je komisija izbrala med skupno 1200 prijavljenimi.

Viški dijaki so se resnično izkazali, saj so osvojili glavno nagrado, zlato priznanje, dve srebrni in eno bronasto ter tako postali druga najboljša ekipa na svetu.

Tekmovanja so se pod vodstvom in v organizaciji profesorice in mentorice Alenke Mozer srednješolci sicer udeležili tretjič. Letošnje leto so sodelovali s tremi raziskovalnimi nalogami s področja naravoslovja, nalogo s poslovnega področja in kratkim filmom.

gimnazija-vic.1435157143.JPG.n.960px.jpg
Dijaki so na svojih projektih delali izven šolskih ur. Pravijo, da so motivacijo dobili v veselju do raziskovanja zanimivih tem ter v želji po spremembah, ki bi vodile do boljšega življenja ljudi. Od leve: Anže Lovše, Jure Miklavčič, Luka Derganc, Vid Klopčič, Nejc Hirci, Zala Štefanič in Hana Zupan

"Vi Slovenci, nekaj delate prav"

Vsi dijaki, ki so sodelovali na olimpijadi, so dobili štipendijsko ponudbo s strani zvezne univerze New York oziroma priznane univerze Rochester, je dejala mentorica Alenka Mozer. Pravi sicer, da so mladi Slovenci na raznovrstnih znanstvenih olimpijadah, na katerih Mozerjeva sodeluje kot mentorica in članica komisije, že zelo dobro poznani in cenjeni sotekmovalci. »Vi Slovenci, nekaj očitno delate prav, nam pravijo.«

;">Najvišja nagrada za sistem za varčevanje z vodo

Najvišjo nagrado in zlato priznanje je prejela naloga Sistem za varčevanje z vodo dijaka tretjega letnika Jureta Miklavčiča. Mladenič je namreč razvil inovativni preklopni ventil, ki zmanjšuje dnevno porabo vode v gospodinjstvih za "okoli 23 odstotkov".

Kako zadeva deluje? Pasivni ventil omogoča, da vodo ločimo glede na temperaturo. Dokler ni segreta na primerno temperaturo za tuširanje je shranjena v posebnem zbiralniku, od tam pa jo lahko po potrebi preusmerimo do WC izplakovalnika, pralnega oziroma pomivalnega stroja. Ko pa voda doseže primerno temperaturo - denimo 35 stopinj Celzija - se ventil avtomatsko preklopi in steče po ceveh do tuša. O izumu smo že pisali v članku na [www.startaj.si] .

Bioplin iz alg

Ste vedeli, da lahko enocelične zelene alge uporabimo za proizvodnjo bioplina in posledično električne energije? Nič hudega, tudi Anže Lovše, dijak drugega letnika, je šele med svojim proučevanjem trajnostnih načinov pridobivanja energije ugotovil, da je omenjeno področje odločno premalo raziskano. Pljunil je v roke, se zakopal v delo in s pomočjo mentoric ter na podlagi predhodnih eksperimentov ugotovil, kateri so optimalni pogoji za proizvodnjo bioplina iz zelenih alg.

Lovše pravi, da so zanimanje za njegove izsledke kot tudi nadaljnje eksperimente že izkazali nekateri upravljavci bio plinarn. »A najprej bi rad pokazal, da zadeva deluje v praksi, šele nato bi sledila komercializacija,« dodaja.

Da bomo pili zdravo mleko

Zala Štefanič in Hana Zupan pa sta medtem razvili metodo za sledenje geografskega porekla in merjenja kakovosti mleka, ki je po njunih besedah bolj učinkovit od sedaj poznane metode. Njuna rešitev temelji na meritvah ogljikovega izotopa v izbranih maščobnih kislinah. »Z metodo lahko razločimo mleko, ki izvira iz regij, velikosti štiri tisoč kvadratnih kilometrov,« dodajata.

Aplikacija za merjenje kakovosti zraka

Če sta se dekleti lotili težave nekakovostnega mleka, pa sta Nejc Hirci in Vid Klopčič spopadla z izzivom onesnaženosti zraka. Razvila sta namreč aplikacijo, ki bi uporabnike informirala in opozarjala na kvalitetno zraka v njihovi okolici. Pri tem sodelujeta z Inštitutom Jožefa Stefana oziroma projektom Citi-sense, v okviru katerega so predvidene postavitve specifičnih postaj za merjenje onesnaženosti zraka.

Aplikacija bo po njunih besedah na Googlovi spletni tržnici na voljo jeseni in bo brezplačna. Za zdaj bodo na voljo samo podatki za Ljubljano, kasneje predvidoma tudi za ostala mesta in države - predvsem Indijo in Kitajsko, kjer je onesnaženost zraka največji problem.

Rešitev je sicer zelo priročna za bolnike z astmo oziroma ostalimi pljučnimi boleznimi, ki bi se z aplikacijo lahko izognili najbolj onesnaženim predelom mest.

Priznanje tudi za umetniško-okoljevarstveno žilico

Vse pa se ni vrtelo samo okoli znanosti in tehnologije, dijak Luka Derganc je namreč posnel kratek film, ki opozarja na pomembnost recikliranja in na splošno ekologije.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...