So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

V vinsko klet ne brez pametnega telefona

Čas branja: 3 min
17.06.2015  14:15
V brežiškem start-up podjetju Enolyse so izumili unikatno metodo za merjenje sladkorja v tekočini.
V vinsko klet ne brez pametnega telefona

Obveščaj me o novih člankih:  

Uporabili so jo pri izdelavi pametnega senzorja enometra, ki meri sladkor in temperaturo. Z njim je mogoče spremljati potek (kinetiko) fermentacije mošta. Poleg senzorja so izdelali še mobilno aplikacijo, ki omogoča sprotno graditev kletarske evidence in s tem sledljivost vina od grozdja do steklenice.

Martin-Blazinsek-Jaka-Ogorevc-in-Primoz-Zajec-foto-enolyse-1-.1434476333.jpg.o.600px.jpg
Soustanovitelji podjetja Enolyse Martin Blazinšek, Jaka Ogorevc in Primož Zajec ob prejemu nagrade start:cloud

Kako deluje enometer? Na cisterno namestijo pametni senzor, ki je potopljen v mošt in tako ves čas v stiku z njim. Senzor samodejno meri sladkorno stopnjo in temperaturo ter izmerjene vrednosti shranjuje v lokalni pomnilnik, kjer se podatki o fermentaciji lahko zbirajo in hranijo do približno pet dni, samodejno pa se tudi prenesejo prek povezave bluetooth na pametni telefon vsakič, ko se kletar približa pomnilniku. Če ima telefon spletno povezavo, se podatki samodejno prenesejo s telefona na strežnik, pojasnjuje izvršni direktor podjetja Martin Blazinšek.

Brezplačna aplikacija

Aplikacija je brezplačna in omogoča spremljanje dogajanja in procesov v vinski kleti. Omogoča tudi izdelavo kletarske evidence in sledljivost vina od grozdja do steklenice z ročnim vnosom podatkov, na primer o enoloških sredstvih, času pretokov in druge. S pametnim senzorjem enometrom so se v Enolysu osredotočili na spremljanje najpomembnejšega procesa v vinarstvu, fermentacije mošta, in tako avtomatizirali meritve. S tem vinarjem prihranijo veliko časa, kar je pomembno zlasti med trgatvijo. Enometer omogoča tudi izboljšanje kakovosti vina, saj z boljšim razumevanjem fermentacije mošta zmanjšuje potrebo po vnosu dodatnih enoloških in kemičnih sredstev v vino. Senzorje ponujajo v neposredni prodaji, prek bloga pa gradijo tudi spletno skupnost.

blazinsek-martin-xx.1434476335.jpg.o.600px.jpg
V naslednjem krogu naložb bomo potrebovali okoli pol milijona evrov. Porabili jih bomo za nadaljnji razvoj in predvsem trženje izdelka v tujini. Z nekaj vlagatelji že gradimo poslovni odnos.

Martin Blazinšek, izvršni direktor podjetja Enolyse (na sliki z izdelkom podjetja, senzorjem za spremljanjem fermentacije)

Poskusna montaža senzorjev

Lani so v Enolysu razvili prvi model senzorja in ga testirali pri petih vinarjih, Ščurku, Štekarju, Varlecu, Avosu in Gjerkešu. Letos so senzor izpopolnili in uvedli nov model, ki sicer še ni instaliran, vendar pa aplikacijo uporablja že več kot 50 uporabnikov, med njimi so lanski uporabniki in tudi Lojze Kerin mlajši iz Straže pri Krškem. V teh dneh bodo poskusno namestili deset merilnikov. Projektirali so jih v Enolysu, sestavne dele pa izdelujejo slovenski kooperanti.

Računajo tudi na tuje trge

Pri prodaji so se najbolj usmerili na slovenski in avstrijski trg. V Sloveniji imajo povpraševanje po 90 senzorjih, v Avstriji, kjer imajo zastopnika, pa povprašujejo po 300 kosih. V prihodnje računajo predvsem na trge v Italiji, Španiji in Franciji ter tudi na drugih celinah: v Argentini, Čilu, Južni Afriki in ZDA.

Trije soustanovitelji

V Enolysu dela stalno pet sodelavcev, občasno oziroma po pogodbi z njimi sodelujejo še trije ali štirje. V letu dni se je zamenjalo okoli 20 ljudi, stalni so trije soustanovitelji: poleg Blazinška še tehnični direktor Primož Zajec ter vodja razvoja in raziskav Jaka Ogorevc.

Začelo se je z vinskim multimetrom

Izdelek je nastajal v več fazah. Prvotna zamisel je bila izdelava vinskega multimetra, kamor bi zlili vino in dobili celotno analizo. Zamisel se je rodila še med študijem elektrotehnike. Pozneje so na šolanju v Hekovniku zmagali z izdelkom, ki je bil sestavljen s kupljenimi senzorji, konec leta 2013 pa so se lotili razvoja lastnega senzorja. Pri prvi različici ni bil potopljen v sod, ampak je bil priklopljen na ventil, zato meritve niso bile optimalne. Poleg tega so podatke prenašali prek interneta. Ker pa spletna povezava v vinarskih kleteh večinoma ni dovolj dobra, so se odločili za zdajšnjo različico prenosa prek bluetootha na pametni telefon.

Financiranje iz Bolgarije

Podjetje so lani financirali s 7.500 evri lastnega vložka in nagradami: deset tisoč evrov so prejeli od Simobila za zmago na tekmovanju Start:­Cloud v organizaciji Hekovnika in tri tisoč od rektorjeve nagrade Univerze v Ljubljani. Lani so dobili tudi vložek sto tisoč evrov od bolgarskega sklada tveganega kapitala LAUNCHub. Za pridobitev vložka so morali odpreti podjetje v Bolgariji, kjer je njegov solastnik tudi LAUNCHub, bolgarsko podjetje pa je lastnik slovenskega Enolysa.

Prihodnja naložba bo vredna pol milijona

Kakšni so načrti? »Zdaj je treba pokazati, da je izdelek trž­no zanimiv, potem pa bomo morali opraviti naslednji krog naložb. Potrebovali bomo okoli pol milijona evrov, ki jih bomo porabili za nadaljnji razvoj in predvsem trženje izdelka v tujini. Z nekaj vlagatelji že gradimo poslovni odnos,« dodaja Blazinšek.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...