So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Start-up Mesi razvil mTABLET, ki digitalizira EKG in hrambo izvida

Čas branja: 2 min
22.05.2015  12:45
Zdravnik s tablico in brezžičnimi moduli izmeri tudi krvni tlak, podatke pa shrani v elektronsko kartoteko
Start-up Mesi razvil mTABLET, ki digitalizira EKG in hrambo izvida

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

V ljubljanskem start-up podjetju Mesi so razvili medicinsko napravo, ki prek brezžičnih modulov na bolniku izmeri EKG, krvni tlak ali volumen pljuč (spirometrijo), rezultate meritve pa shrani v elektronsko kartoteko.

Imenuje se mTABLET. Prvič so jo predstavili na konferenci o novih tehnologijah v zdravstvu Health 2.0, ki je v Barceloni potekala ta teden.

Ko zdaj zdravniki izmerijo EKG, krvni tlak ali volumen pljuč s spirometrijo, rezultatov - grafa in vrednosti meritev - ne morejo shraniti v bolnikovo elektronsko kartoteko.

mtablet-02-xx.1431886015.jpg.o.600px.jpg
Z inovacijo mTABLET, ki so jo razvili v Mesiju, dajo na eno mesto rezultate EKG, krvnega tlaka in spirometrije, ki jih izmerijo z brezžičnimi moduli. Rezultate neposredno shranijo v elektronsko kartoteko bolnika v oblaku, da jih lahko kadarkoli pogleda splošni zdravnik, kardiolog ali angiolog.

»To težavo smo jim rešili z razvojem inovacije mTABLET, ki na enem mestu združuje medicinsko napravo za te tri meritve in elektronsko kartoteko bolnikov,« pravi Jakob Šušterič, direktor Mesija.Sistem mTABLET sestavljajo tablični računalnik in brezžični moduli. Deluje tako, da zdravnik brezžične module namesti na bolnika, na tablici pa odpre aplikacijo za module za denimo 12-kanalni EKG. Meritev EKG nato poteka na tablici, rezultati pa se shranijo neposredno v bolnikovo elektronsko kartoteko, pojasnjuje Šušterič.

Rešitev za ameriški trg

Težave, ki jo rešujejo v Mesiju s to inovacijo, pri nas v zdravstvu ne občutijo, ker zdravniki še ne vodijo elektronskih kartotek o bolnikih. V tujini pa je nezmožnost shranjevanja rezultatov raličnih meritev v bolnikovo elektronsko kartoteko ena od večjih težav, trdi Jakob Šušterič.

Dodaja, da imajo v ZDA celo program Meaningful use, iz katerega dajo zdravnikom denar, da papirno kartoteko o bolnikih nadomestijo z elektronsko. Vanjo morajo ročno vnašati rezultate z različnih medicinskih naprav - in to jih moti. »Zato zdravniki še ne uporabljajo elektronskih kartotek v vsej svoji smiselnosti, torej za vse podatke. To pa je za ameriško vlado težava,« poudarja Šušterič. Digitalizacijo podatkov o zdravju ljudi omenja tudi kot eno od nalog EU.

Manj papirjev

Poleg tega z mTABLET zmanjšujejo porabo papirja v zdravstvu. »Odpadel bo papir in tiskanje izvidov v ambulantah, bolniku pa ne bo več treba izvidov nesti od splošnega zdravnika k specialistu. Že meritev bo opravljena digitalno in tudi rezultati bodo shranjeni digitalno,« ponazarja Šušterič.

Elektronska kartoteka v oblaku

Kdor bo kupil mTABLET, za meritve ne bo več uporabljal starih naprav. »Od nas bo dobil module za brezžično EKG-napravo, brezžični merilnik krvnega tlaka ali brezžični spirometer, pa tudi elektronsko kartoteko v oblaku, ki smo jo razvili pod imenom mRECORDS in omogoča izmenjavo podatkov o bolnikovem zdravju in boleznih med ambulantami, bolnišnicami in zdravstvenimi domovi,« pravi sogovornik.

Začetek proizvodnje teh brezžičnih modulov in tablic, kjer potekajo meritve, napoveduje še letos. Delali jih bodo v Sloveniji, za zagon proizvodnje pa iščejo vlagatelje. V razvoj so vložili lastna sredstva.Cene za mTABLET Jakob Šušterič sicer ni povedal, bo pa konkurenčna drugi primerljivi ponudbi, s tem da Mesi kot svojo konkurenčno prednost ponuja, »da bo vse digitalizirano in da pridobijo še elektronsko kartoteko ter da bodo za isto tablico dokupovali brezžične module še za druge meritve«.

Zdravniki so za digitalne meritve in hranjenje izvidov

Do ideje za mTABLET so prišli prek odzivov zdravnikov, ki uporabljajo enega od tisoč avtomatskih merilnikov gleženjskega indeksa ABPI MD, kolikor so jih prodali do zdaj. To napravo, ki poenostavlja in poceni odkrivanje periferne arterijske bolezni, smo predstavili v Najpodjetniški ideji 2012.

Zdravniki, ki uporabljajo merilnik ABPI MD, bi radi rezultate te meritve shranili elektronsko; da so jim to omogočili, so v Mesiju razvili bolnikovo elektronsko kartoteko in tablično napravo z brezžičnimi moduli za digitalne meritve mTABLET.

Novembra bodo inovacijo predstavili na sejmu medicinskih tehnologij Medica v Düsseldorfu, prodajali pa jo bodo prek distributerjev medicinskih pripomočkov, ki v EU že tržijo njihov merilnik gleženjskega indeksa ABPI MD. Prodajo tega širijo v Francijo, Španijo in druge države severne Evrope. Letos Jakob Šušterič pričakuje okoli 600 tisoč evrov prihodkov, kar je pol več, kot so jih imeli zadnji dve leti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...