So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

'Redko katero podjetje je lahko uspešno, če je samo na domačem trgu'

Čas branja: 3 min
14.05.2015  12:56
"A prodor na globalni trg je izredno težko doseči, če nimaš prave podpore tako v obliki finančnih virov, kot tudi v obliki različnih povezav," meni direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič
'Redko katero podjetje je lahko uspešno, če je samo na domačem trgu'

Obveščaj me o novih člankih:  

V sredo in četrtek v Mariboru poteka največja slovenska konferenca PODIM, na kateri je bila včeraj podeljena nagrada za najboljši start-up. Več v članku na [www.startaj.si] .

Konferenca se danes nadaljuje z delavnicami in drugimi dogodki na temo sodelovanja start-upov z velikimi, uveljavljenimi podjetji.

Direktorico Slovenskega podjetniškega sklada Majo Tomanič Vidovič, ki je tudi ena izmed govornikov na konferenci, smo povprašali, kakšno je njegovo mnenje o slovenskem start-up ekosistemu.

tomanic-vidovic-maja7-ih.1373826368.jpg.n.960px.jpg
Vsekakor menimo, da je še v Sloveniji ogromno prostora za povezovanje med start-upi in tradicionalnimi podjetji, vendar pa je potrebno poudariti, da se je Slovenija na tem področju že zelo okrepila.

Ali je v Sloveniji potencial povezovanja med start-upi in »tradicionalnim« gospodarstvom po vašem mnenju dovolj izkoriščen?

Za uspešno slovensko gospodarstvo so pomembna tako velika kot tudi mala oz. nastajajoča (start up) podjetja. Zavedati se moramo, da velika podjetja veliko lažje premagujejo konkurenco na trgu napram start upom, saj gre za že uveljavljena podjetja, ki lažje obvladujejo celoten gospodarski mehanizem. Je pa res, da ta podjetja ravno zaradi svoje pozicije na trgu, niso tako dovzetna za inovacije in tehnološke spremembe v primerjavi s start up podjetji, ki so še toliko bolj prisiljena prisluhniti trgu, željam kupcev in hitro reagirati na tržne in tehnološke spremembe.

Vsekakor menimo, da je še v Sloveniji ogromno prostora za povezovanje med start-upi in tradicionalnimi podjetji, vendar pa je potrebno poudariti, da se je Slovenija na tem področju že zelo okrepila.

Slovenski podjetniški sklad se skupaj z Iniciativo start up še posebej trudi povezovati mlade podjetniki z že izkušenimi mentorji, ki imajo ogromno podjetniških izkušenj. Da bi podjetjem zagotovili čim več dejavnikov za preživetje oziroma uspešen tržni preboj in rast, smo se pri izvajanju finančne linije za semenski kapital povezali s pospeševalniki, ki nastajajo v skupni organizaciji javnih subjektov inovativnega okolja.

V njih se lahko prejemniki kapitala urijo v metodologijah vitkega in agilnega podjetništva, se učijo ob delu z vrhunskimi start up mentorji ter v skupnosti posameznikov z enakimi vrednotami aktivno navezujejo nove poslovne stike.

Kako sklad pomaga start-upom?

Mlado inovativno podjetje, lahko tako v obliki različnih ugodnih produktov s strani Sklada pridobi do 1,8 mio EUR ugodnih finančnih spodbud. Seveda pa je mlado podjetje lahko v poznejših fazah razvoja deležno še mikrokreditov in garancij za tekoče poslovanje podjetja.

Slika: Produkti Sklada prilagojeni razvojni fazi podjetja

tabela-sps.1431599016.jpg.n.600px.jpg

Kako pomemben pa je omenjen semenski kapital pri razvoju ekosistema?

Prepričani smo, da so ključni deležniki start up ekosistema zaznali pozitivno vlogo, ki jo prinašata oba razpisa semenskega kapitala. Ker gre pri deležnikih v največji meri za uspešne posameznike, ki so že uspeli, imajo znanje, izkušnje in povezave, je njihova prisotnost več kot dobrodošla.

Ti posamezniki so »dali skozi« ravno to, kar mlade podjetnike šele čaka. Svoje mlajše kolege lahko popeljejo mimo marsikatere čeri, ki jih čaka na njihovi poti. S svojimi nasveti so zares neprecenljiva pomoč ob številnih dilemah. Učijo, svetujejo, povezujejo. Resnično nastaja dodana vrednost. Prepričani smo, da bo sodelovanje deležnikov slovenskega ekosistema pripomoglo k uspešni globalni rasti prejemnikov sredstev na razpisu. Se pa zavedamo, da pospeševanje rasti pri vseh ne bo enako uspešno, saj nimajo vse »zgodbe« enakega potenciala, pa tudi podjetniki enakih izhodišč. Za to je pomoč »mentorjev« še toliko bolj važna.

Ravno zaradi tega, ker je preživetje podjetja ob pomoči izkušenih mentorjev, še toliko večja, se je Sklad odločil mladim podjetnikom, v začetnih razvojnih fazah poleg finančne podpore ponuditi še vsebinsko podporo ali t.i. »SPS DVOJČEK«. Vsebinske podpore so mladi podjetniki deležni prek intenzivnih mentorsko-izobraževalnih programov in prav na ta način, se zagotavlja več dejavnikov za preživetje in hkrati uspešen tržni preboj ter globalna rast podprtih mladih podjetij s strani Sklada.

Ali je pomembno, da se slovenska start-up podjetja odpirajo za vlaganja tveganega kapitala tudi iz tujine? Zakaj?

Redko katero podjetje je lahko uspešno in rastoče, če se osredotoča le na domače kupce in domači trg. Večina podjetij je prisiljenih prodreti na globalni trg, ne le skušati uspeti samo na slovenskem trgu in trgih sosednjih držav. A prodor na globalni trg je izredno težko doseči, če nimaš prave podpore tako v obliki finančnih virov, kot tudi v obliki različnih povezav.

Ravno tukaj »v igro« vstopijo tuji investitorji, ki imajo tako finančne vire kot povezave s kupci in drugimi deležniki na trgu, pa tudi izkušnje in poznavanje zakonitosti posameznih trgov, kar predstavlja veliko prednost pri sklepanju poslov. Res je, da imamo tudi v Sloveniji kompetentne investitorje, a tuji investitorji prinašajo nove poglede, pa tudi zahteve, ob čemer pa lahko slovenski start upi le pridobijo. Za preboj je lahko včasih dovolj le en nasvet, a ne gre se slepiti. Potrebni so tako dobra ideja, ekipa, trdo delo in kapital. Le to lahko popelje podjetje do uspešnega tržnega preboja.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...