So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

To je deset kandidatov za start-up leta

Čas branja: 3 min
11.05.2015  14:44
Med 102 start-upoma se jih je deset najbolje ocenjenih uvrstilo v polfinale tekmovanja za Start:up Slovenije. Zmagovalec bo znan to sredo na konferenci PODIM.
To je deset kandidatov za start-up leta

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

V sredo, 13. maja, na prvi dan podjetniške konference PODIM, bo posebna enajstčlanska ekipa najprej razkrila pet finalistov, zvečer pa bo na gala dogodku razglašen zmagovalec. Lani je to postalo podjetje OOG, ki je razvilo merilnik tekočine v steklenici H2O-Pal. Več o lanskem zmagovalcu na [www.startaj.si] .

Startup-leta-2014-OOG-zmagovalec.1431348168.jpg.w.600px.jpg
Odlomek s podelitve lanskega start:up leta. To je postal OOG, ki ga vodi Igor Marjanovič

Predstavljamo deset ekip, ki so se uvrstile v finale:

1. Ekipa BITNOT: prostoročno odklepanje vrat

BITNOT je razvil način prostoročnega odklepanja, kjer se namesto ključa uporablja pametni telefon. Njihova rešitev naj bi preprečila neprijetne in stresne situacije ob pozabljenih ključih in postopanju pred vrati, ko se slednji izgubijo v velikih torbah ali vrečkah. Dodatek se namesti na obstoječo ključavnico in ko se posameznik približa vratom, se preko zaznave mobilnega telefona, ključavnica odklene. Možna je tudi kontrola dostopa in odklep preko spleta.

2. Ekipa BIZSTART 86: fluoro detektor, ki preprečuje kontaminacijo v laboratorijih

Kontaminirana laboratorijska oprema lahko povzroči nepravilne rezultate in posledično povzroča dodatne stroške ob potrebnih ponovitvah analiz. Ekipa vidi rešitev v fluoro detektorju, ki bi omogočil pregled opreme in zaznavo nepravilnosti oz. nečistoče pred samo izvedbo laboratorijske analize. Tako bi lahko prihranili na stroških in tudi na času. Fluoro detektor je torej nišni izdelek v obliki laboratorijske svetilke, njihova rešitev pa je primerna za vsak laboratorij za potrebe raziskav na osnovi fluoroscence.

3. Ekipa INOVINE: rešitev za ekspresno proizvodnjo penin MagYeast

Podjetje InoVine je prepoznalo potencial in priložnost predvsem v skrajšanju izredno zamudnega postopka čiščenja penine, ki je predpogoj za prodajo penine na trg. Zasnovali so inovativno rešitev za hitro magnetno separacijo kvasne usedline iz steklenice penine, ki ta postopek skrajša iz sedanjih nekaj tednov na zgolj 30 minut.

4. Ekipa KOINHAB: platforma za skupinsko gradnjo Coinhab

EkipaCoinhab je platforma za kolektivno gradnjo, kjer se graditelji povežejo in tako prihranijo od 30% pri gradnji. Ekipa želi rešiti perečo problematiko predragih stanovanj, posebej v urbanih središčih in okolici, ki so postala popolnoma nedostopna za srednji sloj.

5. Ekipa KRAKEN: tihe plavutke za podvodni ribolov "Silence in fishworld"

Konstruktor, inovator ter uspešen podjetnik Maks Robinik z ekipo KRAKEN predstavlja prve neslišne karbonske plavuti na svetu, ki se uporabljajo tako za vrhunski podvodni ribolov, kot tudi za potapljanje na vdih, ki so popolnoma neslišne in plavalcu obenem omogočijo 40% večji izkoristek moči, še vedno pa ohranja karakteristike predhodnih plavuti.

6. Ekipa PLASMADIS: plazemska diagnostika LOKS

Problem, ki ga predstavlja plazemska obdelava, lahko razdelimo na neenakomerno obdelavo materiala ter lezenje plazemskih parametrov med procesom obdelave. Oboje je povezano z merjenjem plazemskih parametrov v realnem času (gostota atomov). Lezenje parametrov predstavlja poseben problem pri izdelavi mikroprocesorjev, kar vpliva na njihovo kvaliteto.

Rešitev predstavlja naprava imenovana Laserski Optični Katalitični Senzor (LOKS). Ključna lastnost senzorja je merjenje procesnega parametra plazme (gostota atomov) v realnem času. Pomembno je tudi dejstvo, da senzor deluje med tem ko je proces obdelave aktiven. Z optimizacijo plazemskega procesa v proizvodni liniji se izboljša kvaliteta končnih proizvodov ter zniža strošek povezan z izmetom produktov (ocenjena izboljšava do 40 % manj izmeta).

7. Ekipa RGA: pšenica »De novo« ali kako popraviti izrojenost vrste

Unikatno križanje pred 10.000 leti je vodilo v pšenico, ki jo poznamo danes - nizka genetska variabilnost, izkoriščenost genetskega potenciala, visoka občutljivost na biotski in abiotski stres. Posledično stagnira proizvodnja in prihaja do razhajanj med ponudbo in povpraševanjem. Rešitev ki jo ekipa ponuja, je ponovitev »de novo« dogodka, vendar iz lastne genske kolekcije z načrtno izbranimi di- in tetraploidnimi vrstami. De novo postopek omogoča shranjevanje genetskega efekta heterozisa, ki je nasprotje »inbreedinga«.

V klasu »de novo« sorte pšenice je 120-150 zrn, v klasu klasične sorte pa 30-80 zrn. »De novo« pšenica torej omogoča 30% boljši pridelek ob hratni boljši izkoriščenosti mineralnih hranil in nižji občutljivosti na bolezni. Ekipa poudarja, da ne gre za uporabo genetskega inženiringa oziroma gensko spremenjene organizme.

8. Ekipa SBT: orodje za upravljanje tveganj in odločanje SBR oz. Silver Bullet Risk

Ekipa Silver Bullet Risk je razvila orodje za upravljanje tveganj in odločanje, ki rešuje problem celovitega upravljanja tveganj v podjetju in pomaga vodstvu voditi podjetje s sprejemanjem boljših odločitev. Poda jim informacije o težavah in priložnostih, ki lahko bistveno vplivajo na poslovanje podjetja. Lahko prepreči propad podjetja, ali pa jim 2-3 x poveča EBITDA.

9. Ekipa SNIT: učenje uporabnih IT veščin SmartNinja

Ekipa Ekipa s svojo rešitvijo zmanjšuje prepad med ponudbo in povpraševanjem na IT trgu dela z izvedbo tečajev, kjer ljudi učijo uporabnih IT veščin (programiranje, grafično oblikovanje, IoT, ...), IT podjetjem pa pomagajo najti nove kadre. Tipični udeleženci tečajev so mladi, ki niso študirali računalništva, vendar

želijo imeti kariero programerja in grafični oblikovalci, ki želijo razširiti svoje znanje ter podjetniki, ki želijo bolje razumeti programerje. Stranke pa so tudi IT podjetja, ki iščejo nove sodelavce.

10. Ekipa TIBOPO: sistem za nadzor dvoročnega upravljanja z vozili mDrive

mDrive je napreden tehnološki sistem za nadzor dvoročnega upravljanja z vozili. Pomaga reševati pomemben dejavnik v prometni varnosti, to je motnja pozornosti-distrakcija (telefoniranje, pisanje smsov, prehranjevanje, kontrola radia, urejanje videza kot je ličenje ,...). Sistem drastično zmanjša možnosti distrakcij in pomaga reševati življenja in zmanjšuje gospodarsko škodo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...