So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ameriški podjetnik, ki je prepoznal talent slovenskih inženirjev

Čas branja: 2 min
04.05.2015  09:01
Ken Lynch je podjetnik, avanturist, vizionar in, pomembno za Slovence, eden izmed tistih, ki je prepoznal potencial v naših inženirjih.
Ameriški podjetnik, ki je prepoznal talent slovenskih inženirjev

Več iz teme:  
MIT >
Obveščaj me o novih člankih:  
MIT dodaj

Lynch je pred časom v Ljubljani odprl pisarno, kjer zaposluje šest slovenskih inženirjev. Ti delajo za Lynchevo podjetje Reciprocity, ki je razvilo programsko opremo, s katero lahko podjetja lažje upravljajo z raznovrstnimi pravili, predpisi in standardi.

ken-lynch.1430722841.JPG.e.960px.jpg
V Sloveniji ga je navdušil wi-fi na ljubljanskem gradu

Zanima ga, kaj motivira delavce

"Naša misija je, da upoštevanje pravil iz stroška spremenimo v pomembno strateško sredstvo. Rastočim podjetjem pomagamo, da ne postanejo dinozavri, ki se ne znajo več prilagajati," nam je ob robu srečanja s slovenskimi podjetniki, ki sta ga organizirala Internet Week in sklad Silicijevi vrtički, povedal Lynch. Med njegovimi strankami so tudi velika ameriška tehnološka podjetja, kot je denimo največji svetovni iskalnik.

»Vedno me je zanimalo, kaj je tisto, kar motivira zaposlene. Zato sem tudi ustanovil Reciprocity. Zaposlene poskušamo spodbuditi, da se vključijo v zasledovanje ciljev podjetja na področju upravljanja s predpisi in tveganji in tako postanejo družbeno bolj zavedni 'prebivalci podjetniškega sveta',« še pravi.

"Slovenci razmišljate podobno kot v Silicijevi dolini"

Sogovornik je v Slovenijo prišel zaradi inženirskega talenta. Pravi, da je razmišljanje ljudi v Ljubljani podobno tistemu iz Silicijeve doline. "Delal sem z Indijci. Pri njih obstaja kultura osramotitve. Nadrejeni svoje zaposlene radi oštevajo. V Sloveniji, podobno kot v Silicijevi dolini, pa obstaja kultura krivde, ki je notranja. Ljudje namreč delajo s ponosom," pojasnjuje.

Kot še eno izmed konkurenčnih prednosti, je izpostavil pomembnost univerze. "Ta privlači veliko inteligentnih ljudi," dodaja. Po njegovih besedah je tudi večino njegovih inženirjev v Sloveniji že prej delalo v start-upih in točno vedo, kaj delajo in kako se hitro obrniti. Je pa tudi res, da je tovrstna delovna sila v Sloveniji cenejša kot v Silicijevi dolini - po besedah Lyncha je v svetovnem merilu nekje v sredini.

Slovensko ekipo namerava v prihodnosti še razširiti, išče pa samo "najboljše inženirje". Z Lychem lahko stopite v stik prek elektronske pošte oziroma spletne strani [reciprocitylabs.com] .

Navdušil ga je wi-fi na gradu

S Slovenijo se je Lynch spoznal prek srbskih članov ekipe, tokratni obisk naše države pa je bil njegov prvi. In kaj ga je najbolj navdušilo? "Imeli smo sestanek na gradu, z wi-fijem. Ko sem to povedal domačim, so bili navdušeni."

Svetovni popotnik

Sogovornik, ki je študiral na prestižni bostonski univerzi MIT, je že videl precejšen del sveta - od Mongolije do afriških držav, ki jih je prepotoval z motorjem. Očitno je največji vtis nanj napravila Indija oziroma Himalaja. Videl jo je iz zraka z jadralnim padalom. »Podobno kot podjetništvo je tudi ta šport tvegan, a hkrati vznemirljiv. Tako kot v poslu, tudi tukaj ne želim pasti, ampak iti vse višje in višje,« zaključuje.


Več iz teme:  
MIT >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...