So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenska Trobla na Kickstarterju po dveh dneh dosegla cilj

Čas branja: 2 min
09.04.2015  13:12
Mladi Primorci za lesen ojačevalec zvoka za pametne telefone zbirajo 10.700 dolarjev. Kampanjo so na Kickstarterju odprli v torek, zastavljeni cilj pa so po dveh dneh že dosegli.
Slovenska Trobla na Kickstarterju po dveh dneh dosegla cilj

Obveščaj me o novih člankih:  

Inovativni dizajnerski izdelki mladih slovenskih oblikovalcev znova navdušujejo na Kickstarterju. Mlada koprska ekipa TOK TOK je na priljubljeni platformi za množično financiranje tako že po dveh dneh skoraj zbrala zastavljena sredstva za lesen ojačevalec za pametne telefone, poimenovan Trobla.

Tako hiter uspeh je bil nepričakovan

Začetni uspeh in veliko povpraševanje podpornikov je ustvarjalce presenetilo. »Sicer smo upali, da bomo sredstva zbrali v desetih dneh, ne pa tako hitro,« nam je povedal Matej Rodela. Za prve podpornike, tako imenovane early birds, ki so troble lahko kupili za nižjo ceno 55 dolarjev, je bilo na voljo sto izdelkov, a so že vsi prodani. »Ponuditi bomo morali novo nagrado,« pravi Rodela. Večina podpornikov sicer prihaja iz ZDA, veliko je tudi Japoncev, Hongkonžanov in Slovencev.

Trobla sicer ni primerna za vse modele telefonov, je pa poskrbljeno za lastnike iPhonov in vseh ostalih novejših primerkov pametnih telefonov, ki imajo zvočnik na spodnji strani. Aplikacija za delovanje ni potrebna.

Trobla-and-Tok-Tok-by-Dean-Grgurica.1428577562.jpg.s.960px.jpg
Ekipa TOK TOK, od desne: Matej Rodela, Martin Šoštarič in Andrej Koruza

Od darila do Kickstarter projekta

Tričlanska ekipa, poleg Rodele jo sestavljata še Andrej Koruza in Martin Šoštarič, se z lesenimi izdelki, predvsem pohištvom, ukvarja že nekaj let. »Trobla je bil sprva stranski projekt. Za božič leta 2013 smo želeli izdelati originalno darilo za prijatelja. Kmalu smo ugotovili, da bi trobla lahko bila več kot samo darilo. Preizkušali smo zvoke in se posvetovali s tonskim mojstrom,« razlaga sogovornik.

"Proizvodnja bo ostala v Sloveniji"

Troble izdelujejo sami, proizvodnja bo po zagotovilih Rodele tudi v prihodnosti ostala v Sloveniji. »Če se bo le dalo, bo tudi les slovenski,« dodaja. Pri izdelavi uporabljajo CNC rezalni stroj, lepljenje in sestavljanje pa opravljajo ročno. Z zbranimi sredstvi bi radi kupili nova orodja in opremo ter materiale za izdelavo, torej, vzpostavili proizvodni proces.

Trobla-in-use-by-Dean-Grgurica.1428577309.jpg.c.960px.jpg

Poudarek na kakovosti zvoka

Cena v maloprodaji se bo po koncu kampanje gibala med 70 in 80 evri. Prodaja bo potekala tako prek splete strani kot prek dobaviteljev. Rodela pravi, da ciljajo predvsem na dizajnerske trgovine, po možnosti verige, in na ljudi, ki znajo »ceniti premišljeno izdelane produkte«.

Podobni izdelki sicer že obstajajo, a ne dosegajo zadovoljive kakovosti. »V lijaku se zgodi, da pride do resonance, kar naredi zvok slabše poslušljiv. Mi se po drugi strani veliko ukvarjamo prav s kakovostjo zvoka,« trdi Rodela. Skrivnost se skriva v stožčastem delu troble, ki izostri zvok, in posebni komori za krepitev nizkih frekvenc.

Trobla-walnut-and-maple-2-by-Dean-Grgurica.1428577358.jpg.s.960px.jpg

Idej je še veliko

Kampanja se izteče šele čez 38 dni. Kako daleč lahko ekipa poseže? Rodela je skromen. »Želeli smo zbrati dovolj za proizvodnjo. Vse kar bo več, je samo še toliko bolje,« pravi.

V prihodnosti želijo mladi Primorci združiti pametne telefone s pohištvom. »To je naša strast,« dodaja sogovornik. Nekaj idej - mize, nočne omarice - so že v fazi realizacije, še več pa jih je še na papirju in v glavah.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...