So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

(statistika) Lani toliko start-up dogodkov kot v 2012 in 2013 skupaj

Čas branja: 2 min
03.04.2015  16:33
Pri iniciativi Start:up Slovenija so pripravili pregled dela v 2014. Samo lani so organizirali in izvedli 349 podjetniških dogodkov po vsej Sloveniji. Teh dogodkov se je udeležilo 10.452 udeležencev, kar je toliko kot v letih 2012 in 2013 skupaj.
(statistika) Lani toliko start-up dogodkov kot v 2012 in 2013 skupaj

Obveščaj me o novih člankih:  

Gostili so tudi več kot 24 mednarodnih delegacij, organizirali okoli 500 podjetniških svetovanj, več kot 35 neformalnih dogodkov in podjetniških druženj ter izvedli prek deset evropskih projektov.

»V iniciativi ugotavljamo, da slovenski start-up ekosistem še nikoli ni bil tako živ, s tako veliko podjetniškega potenciala in celovito finančno ter vsebinsko podporo. Ravno zaradi celostne in sistematične podpore start-upom v vseh ključnih fazah njihovega razvoja pa postaja tudi vse bolj mednarodno konkurenčen ter primerljiv z najboljšimi start-up ekosistemi po svetu,« so prepričani.

Iniciativo vodita strateško povezana Tovarna podjemov iz Maribora in Tehnološki park Ljubljana. Iniciativa deluje kot odprta platforma, ki se ji lahko priključijo različne organizacije in posamezniki, ki »želijo uresničevati vizijo dinamične, podjetniškim talentom prijazne države«.

slika-start-upi.1426752408.jpg.w.960px.jpg

Financiranje mladih podjetij

Lani je iniciativa skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom (SPS) prvič predstavila mehanizme semenskega kapitala za financiranje in podporo start-up podjetjem. Šlo je za tekmovanje Start:up Slovenija 2014 z razpisom P2 za pridobitev zagonske subvencije višini 74.000 EUR, produkt SK50 za pridobitev konvertibilnega posojila v višini 50.000 EUR in produkt SK200 za pridobitev javne lastniške investicije v višini 200.000 EUR.

Na razpis za subvencijo P2 (in povezano tekmovanje Start:up Slovenija) se je lani prijavilo 126 ekip, subvencijo pa je dobilo 40 start-upov. Investicijo SK50 je medtem prejelo 18, SK200 pa dve podjetji.

Letos se je na P2, SK75 in SK200 prijavilo 142 ekip

Letos bosta razpisa za SK75, ki je zamenjal produkt SK50, in SK200, objavljena dvakrat. Skupaj z razpisom P2 bo za start-upe na voljo osem milijonov evrov.

Do 20. marca, ko se je iztekel rok za oddajo vlog v pred-selekcijske postopke za vse tri omenjene produkte, so na iniciativi prejeli 107 prijav na tekmovanje Start:up Slovenija 2015 z razpisom P2, 26 prijav za SK75 in 9 prijav za SK200. Prijave na vse tri produkte je torej oddalo skupaj 142 podjetniških ekip, za katere bodo do sredine aprila 2015 izpeljali vse postopke v okviru pred-selekcijskih programov.

Več o finančnih produktih SPS in Iniciative Start:up Slovenije v članku [www.startaj.si] .

Pospeševalniški programi

Podjetja lahko svoje ideje razvijajo v okviru dveh pospeševalnikov - Start:up Geek House in Go:Global. Prvi je namenjen start-upom na samem začetku. Ponuja temeljno znanje o gradnji start-up podjetja po najsodobnejših »vitkih in agilnih« metodologijah. Go:Global pa je namenjen podjetjem s potencialom za globalno rast. V programe pospeševalnika Geek House se je lani prijavilo 41 ekip, v Go:Global pa 15.

PODIM letos z več kot 50 govorniki

Ob tem velja omeniti še mednarodno konferenco PODIM, ki združuje domače in tuje podjetnike, investitorje in raznovrstne strokovnjake. Lani se je konference udeležilo 600 ljudi iz desetih držav, ki so prisluhnili več kot 40 govornikom. Letos bo po napovedih organizatorjev še več - okoli 50 iz skoraj vseh kontinentov. PODIM bo potekal 13. in 14. maja. Več v članku [www.startaj.si] .

Iniciativa bo v kratkem tudi lansirala program Start:up Alpe Adria, ki bo tesno povezuje slovensko podjetniško vozlišče s sosednjimi državami. "Izmenjava znanj, izkušenj, vstop na tuje trge, oblikovanje mednarodnih ekip, vse to so cilji delovanja projekta Start:up Alpe Adria, ki ga poleg Slovenije vodijo italijanske in avstrijske ključne organizacije spodbujanja podjetništva. Temeljne aktivnosti projekta Start:up Alpe Adria so regijski start-up vikend, enotna promocijska platforma, skupne konference in dogodki ter promocija regije kot globalnega podjetniškega vozlišča," sporočajo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...