Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam
Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je Slovenija po merilu načrtovanih vlaganj v digitalizacijo uvrščena najvišje.
Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih računov
Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve najboljše za kakovost življenja v mestih

Ko račun za elektriko plačate z bitcoini

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
Jani Valjavec dodaj
Tim Mitja Žagar dodaj
BTC dodaj
 
Čas branja: 4 min
02.04.2015  06:30
Slovenski start-up Cashila je razvil platformo, ki deluje kot spletna banka, prek katere lahko lastniki bitcoinov hitro in preprosto poravnajo svoje račune. Medtem ko plačnik plača v bitcoinih, prejemnik dobi denar v evrih.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
Jani Valjavec dodaj
Tim Mitja Žagar dodaj
BTC dodaj

Nekateri bitcoine naravnost obožujejo, drugi pravijo, da gre za špekulativno naložbo, in opozarjajo na velika nihanja v ceni. O bitcoinu, njegovih prednostnih in slabostih je bilo že veliko napisano, mlada slovenska ekipa v Cashilu pa bi uporabnost virtualne valute medtem rada dvignila stopnico više.

Razvili so spletno platformo - v nastajanju je tudi mobilna aplikacija -, ki omogoča, da račune za elektriko, vodo ali internet plačate z bitnimi kovanci. Ustanovitelja podjetja, Jani Valjavec in Tim Mitja Žagar, sta namreč prepričana, da bodo bitni kovanci resnično delovali in dosegli množice zgolj pod pogojem, da bodo omogočali vsakodnevno plačevanje storitev in izdelkov.

tim-mitja-zagar-jani-valjavec.1427899578.jpg.o.600px.jpg
Tim Mitja Žagar (levo) in Jani Valjavec želita s Cashilo lastnikom bitcoinov olajšati plačevanje izdelkov in storitev.

Deluje kot spletna banka

Kako torej zadeva deluje? »Podobno kot spletna banka. V našo aplikacijo vpišete podatke o prejemniku plačila in znesek v evrih. Točno vsoto bitcoinov, torej znesek, ki ga potrebujete za plačilo računa, prek QR-kode prenesete iz bitcoinske denarnice na Cashilo. In potrdite plačilo,« razlagata Valjavec in Žagar.

Cashila še isti hip plača račun v evrih, vzame en odstotek provizije od celotne transakcije, prejete bitcoine pa v eni od spletnih menjalnic zamenja v evre. Storitev je možna v 19 državah evrskega območja, saj lahko po besedah Valjavca na tem območju zagotavljajo hitro in zanesljivo storitev.

Bančni račun ni več potreben

Po besedah Valjavca Cashila uporabnikom omogoča, da skrajšajo korake pri menjavi bitcoinov v evre. »Doslej si moral na borzo, tam si bitcoine prodal in evre prenesel na svoj bančni račun. To je trajalo tudi do tri dni,« razlaga. »Pa ne samo to,« pravi sogovornik, »na borzi si običajno prodal za petsto ali tisoč evrov bitcoinov, s Cashilo pa jih zamenjaš samo toliko, kot jih v resnici potrebuješ.«

Valjavec še dodaja, da tujcem na delu ali šolanju v Evropi (seveda pod pogojem, da so lastniki bitcoinov) sploh ni več treba odpirati bančnega računa. »S Cashilo lahko financiraš predplačilno kartico in jo uporabljaš za plačilo v trgovinah, na bencinskih servisih in povsod drugod.«

Je volatilnost težava?

Za bitcoin je sicer značilno nihanje vrednosti. Najvišjo ceno je dosegel novembra 2013, ko je bil vreden okoli tisoč dolarjev. Letošnjega januarja je cena upadla na vsega 172 dolarjev, zadnjih nekaj tednov pa se giblje pri 250 dolarjih.

Ali so tovrstne hitre spremembe v vrednosti težava za Cashilo? »Za nas ne. Delamo v realnem času in smo izpostavljeni zelo kratek čas, nekaj minut, od trenutka, ko stranka potrdi plačilo, do takrat, ko bitcoine zamenjamo v evre. Enkrat nekaj malega izgubimo, drugič pridobimo,« poudarja Žagar.

Cashili podobnih rešitev po besedah njenih ustvarjalcev še ni, obstajajo pa start-upi, ki so se ideje lotili na drugem koncu - pri trgovcih. Ameriški BitPay podjetja denimo prepričuje, naj omogočijo plačevanje z bitcoini, in jim v ta namen ponuja programsko opremo. »Podjetjem je pomembno, da so plačana, in to v valuti, ki jo poznajo. Lastniki bitcoina so na drugi strani tisti, ki morajo imeti možnost, da lahko uporabljajo bitcoine in v njih tudi plačujejo,« sta prepričana.

Poskušala v Sloveniji, a licenco dobila na Češkem

A medtem ko BitPay in podobne storitve za svoje delovanje ne potrebujejo licenc državnih regulatorjev, so jo pri Cashili morali pridobiti. Valjavec in Žagar sta najprej poskušala v Sloveniji, a zaradi zakonodajnih ovir ni šlo. »Uporabnike, ki opravijo več transakcij ali nad določenim zneskom, moramo verificirati. Po slovenski zakonodaji bi verifikacijo morali opraviti ob fizični navzočnosti uporabnika. Ti pa so iz vse Evrope. Dvomim, da bi kdo prišel v Ljubljano zgolj zato, da pokaže svoj dokument,« pojasnjuje Valjavec.

Pravi, da večina držav v EU omogoča verifikacijo prek spleta. Licenco sta poskušala dobiti v Londonu, kjer bitcoinu niso najbolj naklonjeni, v Luksemburgu pa je bilo po njegovih besedah predrago. Licenco za opravljanje finančne storitve so po pol leta prepričevanja in izmenjave pravnih mnenj vendarle dobili pri češki centralni banki. Zato sta morala na Češkem odpreti podjetje in obenem zagotoviti zajeten znesek ustanovnega kapitala, tri milijone čeških kron ali dobrih sto tisoč evrov.

V boj za uporabnike

Spletna stran je postavljena in deluje, ekipa je zdaj osredotočena na pridobivanju uporabnikov. »Ciljamo na tiste, ki so že v svetu bitcoinov. Najboljši kanali za promocijo so raznovrstne konference in srečanja lokalnih združenj. Močna bitcoinovska skupnost je v Amsterdamu, Pragi, tudi po Nemčiji,« razlaga Valjavec. Doslej je bilo prek Cashile v nekaj tednih, ki so bili namenjeni testiranju, opravljenih za okoli 75 tisoč evrov transakcij.

Pogovori za naslednjo naložbo

V Cashilo je lani sto tisoč evrov vložil bolgarski sklad tveganega kapitala Launchub, ustanovitelja pa sta že v pogovorih za naslednjo rundo. Podrobnosti za zdaj še ne razkrivata. Oba sicer bitcoinu napovedujeta svetlo prihodnost. »Za Cashilo bo najbolje, ko bo cena bitcoinov zrasla. Veliko ljudi jih je namreč kupilo ob nepravem času - ko je bila cena najvišja. Ti ljudje bitcoine zadržujejo in jih še ne želijo prodati,« napovedujeta in upata Jani Valjavec in Tim Mitja Žagar.

Kaj je bitcoin

Bitcoin (BTC) je virtualna valuta, ki jo je leta 2008 prvi predstavil nekdo pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Medtem ko centralne banke denar tiskajo v tiskarnah, BTC ustvarjajo sami uporabniki oziroma rudarji (angl. miners) z računalniškimi procesi. Do zdaj so izkopali dobrih 13 milijonov BTC od skupnih 21 - BTC se deli na manjše enote, in sicer na kar osem decimalnih mest; najmanjša enota se imenuje satoshi.

Vsak pošiljatelj in prejemnik se lahko skrije pod psevdonimno kodo in vsa plačila uredi anonimno, čeprav so vsi prenosi v omrežju javno dostopni na spletu. Tako stoodstotna anonimnost ni zagotovljena.

Kje so prednosti

Ob pravilni rabi plačilni sistem z bitcoini ne bi smel biti nič bolj zahteven kot plačilne kartice, za podjetje pa pomeni prednost zaradi nižjih stroškov provizij, večje likvidnosti, izključitve morebitne kraje identitete in brezplačne mednarodne promocije na bitcoinovskih spletnih straneh.

Kje so slabosti

Bitcoin nima nobene uporabne vrednosti (kot denimo zlato) in nobene zaščite, kot bi lahko bila denimo vezava na vrednost neke valute ali plemenite kovine, ki bi zagotavljala konvertibilnost.

Mehanizem bitcoina je naravnan tako, da bolj ko je instrument priljubljen, večje je tveganje. Ker je količina v obtoku omejena in ni stabilizacijskega mehanizma, njegova vrednost raste s širitvijo uporabe, in obrnjeno.

Menjalnice omogočajo osnovno tehnično zaščito, vendar pa ne odgovarjajo za poneverbe in pogosto tudi ne za napake. Bitcoin nima nobenega nadzora transakcij, trgovanje ni regulirano in nad tveganji goljufij ne bedi nobena ustanova, kot je to urejeno na organiziranih finančnih trgih, kjer so za goljufije predpisane visoke kazni. Če vas kdo pri poslih z bitcoini opehari, ste si krivi sami in pogosto nimate nobenih pravnih možnosti za to, da bi dosegli povračilo škode.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.