Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam
Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je Slovenija po merilu načrtovanih vlaganj v digitalizacijo uvrščena najvišje.
Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih računov
Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve najboljše za kakovost življenja v mestih

Leskovec: Računalniki nas poznajo bolje od nas samih

Čas branja: 2 min
01.04.2015  10:00
Družbena omrežja obstajajo že tisočletja, a vidna postajajo šele z uporabo informacijskih sistemov, ki jih uporabljamo v zadnjem desetletju, je prepričan profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA Jure Leskovec.

Obveščaj me o novih člankih:  
Institut Jožef Stefan dodaj
Wikipedia dodaj
Twitter dodaj
Jure Leskovec dodaj
Fox dodaj

Po njegovih besedah imajo računalniki vse boljšo sliko naših aktivnosti in nas poznajo "bolje od nas samih". Leskovec je na nedavnem predavanju na Institutu Jožef Stefan (IJS) predstavil nekaj raziskav velikih družbenih omrežij, ki jih pripravlja v sodelovanju z organizacijami, kot so Wikipedia, Facebook in Twitter.

Kot je poudaril, se z razvojem interneta in vse večjo uporabo računalnikov in mobilnih naprav človeška življenja selijo v digitalni prostor, kjer je jih je mogoče podrobno opazovati in meriti. "Ta digitalni prostor kar naenkrat postane laboratorij za preučevanje obnašanja sto milijonov, milijard ljudi, ki uporabljajo naše sistem," je dejal.

Daljši intervju z Juretom Leskovcem si bnste lahko prebrali v petkovi prilogi Finance Weekend

leskovec-jure8-ih.1421957673.jpg.n.960px.jpg

Raziskovanje jezika

V družbi lahko pogosto opažamo določene vzorce vedenja, vendar pa so načela, ki jih vodijo, pogosto skrita in neopažena. Algoritemske analize velikih količin podatkov pa raziskovalcem sedaj omogočajo in jim dajejo jezik, da se tem pojavom približajo in jih začnejo meriti, modelirati in napovedati.

Tako je na primer mogoče spremljati razvoj jezika, ki ga uporablja določena spletna skupnost. V sklopu ene od raziskav so pod drobnogled vzeli vse zapise na spletnih forumih beeradvocate.com in breastcancer.org ter analizirali, kako se skozi leta spreminjata jezik skupnosti in jezik posameznika. Izluščili so jezikovne trende v skupnosti in med drugim ugotovili tudi, da se da na osnovi uporabe besed napovedati, kdaj bo določen uporabnik zapustil skupnost.

V drugi raziskavi pa so analizirali pristranskost ameriških medijev. Z algoritmi so preučili okoli šest milijard člankov v zadnjih šestih letih in ugotovili, da je Fox News kot prototip konzervativnega ameriškega medija zelo blizu liberalnemu New York Timesu; mnogo bližje kot nekemu bolj ekstremnemu konzervativnemu blogu, ki je po njihovih raziskavah bližje ekstremnim liberalnim blogom. "Nekatere ugotovitve morda veljajo tudi za Slovenijo," se je pošalil Leskovec.

Jure Leskovec je tudi soustanovitelj podjetja Kosei, ki se ukvarja z razvojem sistemov za povezovanje oglasov in potencialnih kupcev. Start-up je v začetku leta kupil nosilec družbenega omrežja Pinterest, Leskovec pa se je po poročanju ameriških medijev pridružil ekipi socialnega omrežja. Več na [www.startaj.si] .

O čem pišejo liberalni oziroma konzervativni mediji

V sklopu raziskave so analizirali tudi teme, o katerih pišejo mediji. Ugotovili so, da se zmerni liberalni mediji več ukvarjajo z zdravstvom, zunanja politika je nekje na sredini, konzervativni mediji pa imajo radi vojsko in nizke davke.

"Zelo lepo in enostavno se da zgolj na podlagi podatkov izmeriti, kakšna je variacija v tem svetu," je dejal Leskovec, ki sicer poudarja, da so algoritemske analize lahko zgolj dopolnilo drugim, sociološkim pristopom.

Predavanje je potekalo v okviru dnevov Jožefa Stefana, ki so se zaključili minuli konec tedna.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.