So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenska inovacija iz topolovih kosmičev za čiščenje naftnih madežev

Čas branja: 1 min
31.03.2015  15:11
Ste vedeli, da lahko vlakna topolovih kosmičev uporabljamo za čiščenje naftnih razlitij? Tovrstno uporabo je odkril slovenski inovator Marko Likon, ki na Kickstarterju zbira 25 tisoč funtov (34 tisoč evrov) za vzpostavitev dobaviteljske mreže te surovine.
Slovenska inovacija iz topolovih kosmičev za čiščenje naftnih madežev

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Absorpcijske lastnosti topolovih vlaken naj bi celo presegale absorpcijske lastnosti do zdaj znanih absorbentov in so primerljive s tistimi, ki ji dosegajo sintetični nanomateriali. Raziskovanja njihove sestave se je okoljski inovator in kemijski tehnolog Marko Likon pred tremi leti lotil na pobudo hčerke Ines, takrat še gimnazijke, ko sta nekega dne po vožnji po Padski nižini opazovala kosmiče s topolovimi semeni, ki so se vrtinčili v zraku.

Topolovi kosmiči so doslej veljali bolj ali manj za nadlogo, ki naredi veliko smeti. Likon pa je ugotovil, da so sestavljeni iz popolnih naravnih nanocevk, ki odbijajo vodo, a močno vpijajo olja, imajo pa tudi zelo dobre izolacijske lastnosti. Za to odkritje je skupaj s hčerko leta 2013 prejel zmagovalno nagrado na specializirani konferenci na Portugalskem.

pam.1427806469.png.n.600px.png

Velik izziv: zbiranje surovine

Kilogram teh vlaken stane 35 evrov. Likon pravi, da jih sam v pol ure nabere za poln prtljažnik. Vprašanje pa je, ali poln prtljažnik sploh znese za kilogram kosmov. Eden od izzivov, s katerim se bodo morali soočiti je zagotovo učinkovito nabiranje.

Na Kickstarterju bodo tako poskušali pridobiti 25 tisoč funtov za vzpostavitev mreže zbiranja in trgovanja s topolovimi vlaken. Prav s tem namenom so že povezali z mednarodnimi kmetijskimi in okoljskimi organizacijami. Nekaj denarja so tudi že investirali v pilotno proizvodnjo in oglaševanje. Ekipa pričakuje, da bodo prav prek Kickstarterja dobili potrebne povezave in sredstva za masovno proizvodnjo naravnih absorbentov naftnih madežev. Kampanjo lahko podprete na [www.kickstarter.com] .

Lastnosti topolovih vlaken so pred kratkim predstavili na dveh konferencah, nazadnje na Tajvanu. "Tam smo našli partnerja, ki bo organiziral proizvodnjo na Kitajskem, kjer imajo devet milijonov hektarjev površin s topoli," dodaja Likon.

Takole kosmič topolovih vlaken posrka odpadno olje iz vode. Na koncu vodo lahko celo spijete:

ciscenje-vode-03-xx.1424334859.jpg.w.600px.jpg

ciscenje-vode-02-xx.1424334861.jpg.w.600px.jpg

ciscenje-vode-05-xx.1424334860.jpg.w.600px.jpg

Možnosti za uporabo je še veliko

Nekaj denarja bi namenili tudi za nadaljnji razvoj. V arzenalu idej iz topolovih vlaken so med drugim tudi medicinski materiali, organske baterijske celice, sredstva za zmanjševanje holesterola in "super absorbenti".

Možnost uporabe topolovih vlaken je sicer še veliko. Eno od čeških podjetij se tako zanima z možnost, da bi iz njih izdelovali ultralahko transportno embalažo, saj so vlakna prevlečena z voskov in se ob segrevanju strdijo. V sodelovanju z inštitutom Jožef Štefan pa so ugotovili, da topolova vlakna privlačijo patogene bakterije in bi jih bilo mogoče uporabiti tudi za pametne obliže, ki bi ostali na rani, dokler se ta ne zaceli.

marko-likon.1427806422.jpg.n.960px.jpg
Marko Likon je idejo dobil med vožnjo po Padski nižini in opazovanjem belih topolovih kosmičev


Več iz teme:  

Preberite tudi:

02.04.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...