So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

LinkedAge je vroča tarča 13 skladov tveganega kapitala

Čas branja: 3 min
31.03.2015  10:59
Z njihovim denarjem bodo intenzivno tržili »slovenski AirBnB za luksuzne domove za seniorje« v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Švedskem
LinkedAge je vroča tarča 13 skladov tveganega kapitala

Obveščaj me o novih člankih:  

LinkedAge je spletni rezervacijski sistem za seniorski turizem. Namesto sob v hotelih ponuja proste sobe v luksuznih domovih za starejše, ki so precej cenejše kot v hotelih, a na enakih turističnih des­tinacijah. Trenutno LinkedAge ponuja proste postelje 150 luksuznih domov za seniorje iz 20 držav - od Argentine, prek Urugvaja in Mehike do Indije, Filipinov in Vietnama. Ker nima konkurence in ker cilja na svetovni trg ter rastočo ciljno skupino starejših, je LinkedAge magnet za evropske vlagatelje.

Tomaž Lorenzetti, ki z Markom Gučkom v okviru podjetja Socinet vodi razvoj spletnega orodja LinkedAge, je na 21-dnevni »turneji« po Evropi. »Do 10. aprila se pogajam s 13 skladi tveganega kapitala, ki bi radi postali vodilni vlagatelj v LinkedAgeu,« pravi.

Vodilni vlagatelj v podjetje vloži največ tveganega kapitala in pridobi največji lastniški delež. Nadzira, ali podjetje izpolnjuje dogovor, in lahko nastopa v imenu vseh drugih lastnikov.

gucek-lorenzetti-xx.1427736253.jpg.o.600px.jpg
Upokojenim Nemcem, Britancem in Švedom, ki vsako leto zapravijo okoli 40 milijard evrov za potovanja, bomo predstavili ponudbo na LinkedAgeu kot cenejšo alternativno hotelom. Tomaž Lorenzetti (desno) o tem, kako bosta s partnerjem Markom Gučkom porabila denar od novega vlagatelja. Foto: Axel Springer Plug and Play Accelerator Berlin

Preboj v pospeševalniku v Berlinu

»Iščemo strateške partnerje, ki bi nam čim bolj pomagali pri globalnem trženju,« dodaja Lorenzetti. LinkedAge je na radar evropskih skladov tveganega kapitala prišel v Berlinu. Tja jih je od konca oktobra 2014 do konca februarja povabila ekipa pospeševalnika Axel Springer Plug and Play.

V pospeševalniku so ekipo Linked­Agea čakali komunikacijski trening in delavnice o spletnem trženju, poslovni analitiki, prvi pogodbi s tveganim kapitalom... Izpilili so predstavitev svoje ideje pred vlagatelji in s številnimi navezali stike.

Na demodnevu so svojo idejo skupaj z drugimi start-upovskimi ekipami predstavili naložbenikom in jih edini navdušili. Prepričali so 13 skladov tveganega kapitala, s katerimi se še pogajajo.

Tri vlagatelje že imajo

20-30 %

prostih zmogljivosti imajo domovi za starejše.

150

luksuznih domov za starejše prek LinkedAgea že oddaja proste postelje.

700 tisoč

luksuznih domov za starejše je na svetu.

Tri vlagatelje pa LinkedAge že ima. Prvega so dobili tik pred odhodom v Berlin. Gre za Enriqueja Posnerja, nekdanjega producenta filmov Pedra Almodovarja in solastnika sklada tveganega kapitala Anglo Scientific.

Preostala dva so dobili v berlinskem pospeševalniku. »Podprla sta nas založniška skupina Axel Springer in Ergo, druga največja zavarovalnica v Nemčiji in hčerinska družba največje pozavarovalnice na svetu Munich Re,« pravi Tomaž Lorenzetti.

S pomočjo vlagateljev LinkedAge že tržijo v Nemčiji. V nemščino so prevedli njegovo spletno stran, ponudbo tržijo po spletu ... Axel Springer jim daje publiciteto - revija Bild je pisala o senior­skem turizmu in predstavila LinkedAge. Zavarovalnica Ergo ima 32 tisoč zavarovalniških zastopnikov na terenu, ki hodijo od vrat do vrat in bi lahko prevzeli direktno trženje LinkedAgea, pojasnjuje Lorenzetti.

Med mentorji tudi šef VW in glavni urednik Bilda

V berlinskem pospeševalniku je poleg vlagateljev spoznal tudi direktorje korporacij, kot sta Martin Winterkorn, predsednik uprave VW, in Kai Diekmann, glavni urednik nemške revije Bild iz založniške hiše Axel Springer. »Kot mentorji ti svetujejo o strategiji in iskanju dodane vrednosti. Naučijo te prepoznati prioritete in spodbudijo, da začneš razmišljati o globalnem potencialu svoje ideje,« pravi Lorenzetti.

Drugim start-upom so v pospeševalniku pomagali zlasti pri korakih pred vstopom na trg. Ker pa je LinkedAge na trgu že od lanske pomladi, se je Lorenzetti v pospeševalniku osredotočil na strategijo tržnega komuniciranja, ki bi dosegla čim več potencialnih strank.

LinkedAge že tržijo v Nemčiji

S tržnimi raziskavami so izbrali tri trge v Evropi, kjer vidijo največ potencialnih strank za LinkedAge. To so Nemčija, Velika Britanija in Švedska. »Starejši od 65 let iz teh treh držav zapravijo okoli 40 milijard evrov na leto za potovanja. Med njimi jih je 62 odstotkov že rezerviralo počitnice po spletu,« ponazarja Lorenzetti.

V Nemčiji so prvi gostje prek sistema LinkedAge že rezervirali proste sobe in apartmaje. Izbrali so Ciper, Berlin in Malto. Na poceni luksuzne počitnice pa niso šli le upokojenci, ampak tudi štirje poslovneži med 50. in 55. letom. Po Lorenzettijevih besedah jih je prepričala precej nižja cena od primerljivo opremljenih hotelov na enaki destinaciji.

Obetavna tržna niša

Dodaten zaslužek, ki ga z oddajanjem prostih postelj omogoča LinkedAge, mika vse več domov za starejše. »Nazadnje so se nam priključili domovi v Mehiki in Španiji, na Portugalskem in Filipinih,« pravi sogovornik.

Pri širjenju ponudbe imajo še ogromno možnosti, saj je na svetu 700 tisoč luk­suznih domov za starejše. Ponujajo jim več kot hoteli - od posebnih diet, zdravniške oskrbe za kronične bolnike in bolnike z demenco do fizioterapije, masaž in drugih oblik terapij. »Delež starejšega prebivalstva raste in vse več jih uporablja splet. Že zdaj 137 milijonov starejših počitnice poišče in rezervira na spletu,« pravi Lorenzetti o velikosti trga za LinkedAge.

Spomnimo, da smo LinkedAge na Financah razglasili za najpodjetniško idejo leta 2013. Tandem Marko Guček in Tomaž Lorenzetti pa ima še dva uspešna posla. Prvi je franšiza za poceni poslovna potovanja Uniglobe Travel, kjer pripravljajo inovativne pakete, ki bodo podjetjem še optimizirali cene. Njun drugi posel pa so poceni prevozi na letališča GoOpti, kjer načrtujejo širitev na svetovni trg.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...