So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

(foto) Kaj od pospeševalnika ABC pričakujejo njegovi prvi varovanci

Čas branja: 3 min
29.03.2015  14:00
Podjetniški pospeševalnik ABC je v petek odprl svoja vrata in hkrati razkril prve inkubirance, ki od pospeševalnika pričakujejo predvsem nova znanja in kontakte.
(foto) Kaj od pospeševalnika ABC pričakujejo njegovi prvi varovanci

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Dejan Roljič dodaj
BTC dodaj
Jože Mermal dodaj
ABC dodaj
Xlab dodaj

Na prvi razpisni rok na temo pametnih mest se je prijavilo okoli 120 ekip iz 11 držav, organizatorji pa so na koncu izbrali devet najboljših, je dejal direktor pospeševalnika Dejan Roljič.

abc-pospesevalnik-068-jm.1427629539.jpg.n.960px.jpg
Pospeševalnik sta odprla njegov direktor Dejan Roljič in prvi mož BTC Jože Mermal

Kdo so prvi varovanci

V pospeševalnik so se uvrstili spletna platforma za množično financiranje turizma in popotništva Travelstarter, aplikacija za spodbujanje telesne aktivnosti Moveo, spletno orodje za učinkovitejšo prodajo Wellioo.com, rešitev za mobilno oglaševanje Venxly, pametna nakupovalna platforma Shoppii.si in platforma za hotelirstvo Facility.

Omenjenim slovenskim podjetjem so se pridružil še avstrijska platforma za pametna mesta Symvaro ter mobilna aplikacija za virtualno pomerjanje oblačil Styliff, za katero stoji mednarodna podjetniška ekipa.

V pospeševalnik so sprejeli še deveto podjetje, slovenski nizkocenovni prevoznik Goopti, ki se pripravlja na intenzivno širitev na tuje trge. Podjetje je po besedah Roljiča vredno že več kot 20 milijonov evrov, zato si od pospeševalniškega programa obeta predvsem poslovne stike in tuje vlagatelje.

Ljubljana kot mesto invacij

Pospeševalnik ABC po besedah ustanoviteljev predstavlja edinstven center podjetništva v regiji jugovzhodne Evrope, ki v zadnjih letih dobiva vse več pozornosti mednarodnih vlagateljev. »Ljubljana bo tako postala mesto inovacij,« se je slišalo na petkovem slavnostnem odprtju.

Pospeševalnik ABC so ustanovila podjetja BTC, Xlab, AmCham Slovenija, CEED Slovenia in ABC TIM, strateška partnerja pa sta IBM Slovenija in Univerza v Ljubljani. Podpora nudita še podjetji Microsoft in Cisco.

Pospeševalnik bo ponujal trimesečne programe z mednarodno mentorsko podporo, razvojnim kapitalom, dostopom do globalne mreže investitorjev in tehnološke infrastrukture. Podjetja bodo ob vstopu v zameno za osemodstotni delež prejela 15 tisoč evrov gotovine, dostop do celotne infrastrukture, ki jo omogoča BTC City za testiranje konkretnih rešitev in 250 tisoč evrov v storitvah IBM ter ostalih partnerjev, ki jih bodo lahko koristila v obdobju treh let, je za nas pojasnil Roljič.

Foto: Jure Makovec

Takojšnje testiranje izdelka

Po koncu osnovnega usposabljanja lahko mlada podjetja nadaljnje tri mesece s pomočjo pospeševalnika navezuje stike z distributerji, investitorji in ostalimi morebitnimi partnerji. Prav to je po mnenju Roljiča ena glavnih konkurenčnih prednosti ABC. »V BTC so na enem mestu zbrana številna podjetja, kar pomeni, da je možnosti za navezovanje stikov in pa takojšnje testiranje izdelka veliko. Ne poznam pospeševalnika, ki bi ponujal kaj podobnega,« razlaga.

Zgolj ideja vas v ABC ne bo pripeljala. »Zanimata nas močna ekipa in v osemdesetih odstotkih dokončan izdelek. To je pogoj. Brez osnovnega izdelka bomo podjetjem v treh mesecih težko pomagali, da pridejo na trg. Dobro je tudi, da ima rešitev že kakšne uporabnike.«

Nekatere ekipe smo povprašali, kaj pričakujejo od pospeševalnika:

Venxly

venxly-miroslav.1427630099.JPG.n.960px.jpg

Venxly je rešitev za mobilno oglaševanje, ki uporabnikom omogoča prilagojene popuste in akcijske ponudbe. Te prejmejo na svoj pametni telefon, ponudbe pa se razlikujejo glede na njihove interese in njihovo lokacijo. Stranke so podjetja, ki si prek aplikacije lahko natančno izberejo svojo ciljno skupino, prek sistema pa lahko določijo, kje, kdaj in komu se bo oglas predvajal. Vodja marketinga in soustanovitelj start-upa Miroslav Vučković pričakuje, da bodo v pospeševalniku pridobili potrebne veščine, znanja ter kontakte, tudi od morebitnih investitorjev, za potrebe širitve na tuje trge.

Smart futuristic Innovations

smart-futoristic.1427630181.JPG.s.960px.jpg

Smart futuristic Innovations je mlado podjetje, ki je razvilo spletno orodje za prodajo izdelkov na zalogi in z omejenim rokom trajanja. Rešitev so prilagodili tudi tako, da jo lahko uporabljajo fitnes centri za polnjenje nezasedenih storitvenih kapacitet. »Že sedaj sodelujemo z več fitnes centri in odzivi so zelo dobri,« pravi Tanja Janjilović, članica ekipe. Kaj pričakujejo od pospeševalnika? »Že to, da so nam omogočili prostore, je za nas zlata vredno. Smo v okolju, kjer se vsi borimo za isti cilj, si pomagamo, a med seboj nismo konkurenčni. Pomembna je tudi finančna pomoč, a ključno je mreženje. S pomočjo pospeševalnika bomo lahko hitreje prišli do pravih ljudi,« še dodaja Janjilovićeva.

Styliff

id-styliff

»Gre za prvo mobilno aplikacijo za virtualno oblačenje. Uporabnik slika sprednji in zadnji del telesa, algoritem nato odreže ozadje in ustvari avatar. Styliff je tudi socialno omrežje, prek katerega lahko uporabniki delijo slike in komentirajo, ter nakupovalna platforma. Predstavljamo naslednji nivo spletnega nakupovanja,« razlaga Gregor Trobec (desno na sliki), vodja mednarodno obarvane ekipe Styliff. Na vprašanje, kaj jim pomeni sodelovanje v pospeševalniku, Trobec odgovarja: »V tem času želimo lansirati izdelek, ga testirati v Sloveniji, v naslednjih mesecih pa se razširiti po Evropi in Aziji. Veliko pričakujemo od njihovih kontaktov.«

Symvaro

symvaro.1427630332.jpg.n.960px.jpg
Člani ekipe skupaj s častno konzulko Kanade v Sloveniji Alešo Kandus (levo) in nemško veleposlanico v Sloveniji Anno Prinz

Avstrijska ekipa razvija aplikacije za pametna mesta, s katero lahko mestne oblasti komunicirajo s meščani o vsem kar zadeva komunalne storitve. Prek pospeševalnika se ekipa, ki ima sicer že številne kupce v Avstriji, želi razširiti mednarodno.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...