So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Rektorjeve nagrade: prvo mesto za inovativni indikator temperature

Čas branja: 1 min
26.03.2015  09:43
Temperaturni indikator v obliki nalepke spada na področje pametne embalaže, novost pa je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska.
Rektorjeve nagrade: prvo mesto za inovativni indikator temperature

Obveščaj me o novih člankih:  

Na Univerzi v Ljubljani so včeraj podelili rektorjeve nagrade za naj inovacijo. Prvo mesto je osvojila ekipa z inovativnim indikatorjem temperature, drugo mesto je pripadlo ekipi Lacenano, na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa Itreeassay.

rektorjeve-nagrade.1427359196.png.s.600px.png
Finalisti Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani v letu 2015 z rektorjem Univerze v Ljubljani Ivanom Svetlikom , direktorico LUI Lidijo Honzak in prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič.

Prvi: temperaturni indikator

Temperaturni indikator v obliki nalepke spada na področje pametne embalaže, novost pa je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska, so v obrazložitvi nagrade zapisali v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju, ki tekmovanje prireja skupaj z univerzo.

Glavni prednosti indikatorja sta sprememba, vidna s prostimi očmi, ki za delovanje ne potrebuje vira energije, in možnost izdelave temperaturnih indikatorjev v tankih in fleksibilnih formah, značilnih za pametne nalepke.

Drugi: naprava za tetoviranje

Drugo mesto mesto je osvojila ekipa Lacenano z novo generacijo naprav za tetoviranje. Tehnološka inovacija naprave je združevanje tehnologij, uporabljenih v drugih panogah, s čimer so optimizirani delovanje, kakovost in proizvodna cena.

rektorjeve-1.1427359080.png.s.600px.png
Predstavitev zmagovalne inovacije Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije

Tretji: način zaznavanja anomalij v deblih

Tretje mesto pa je pripadlo ekipi Itreeassay, ki razvija način zaznavanja notranjih anomalij v deblih stoječih dreves. Rešitev temelji na analizi prehoda ultrazvočnega signala pri prehodu skozi deblo, pri čemer drevesa ne poškoduje. "Metoda omogoča opazno povišanje prihodkov pri gospodarjenju z gozdovi, saj lahko pravočasno ločimo zdrava od nezdravih dreves in s tem povečamo donose," so zapisali v univerzitetnem inkubatorju.

Avtorji treh zmagovalnih inovacij bodo prejeli denarno nagrado iz rektorjevega sklada v skupni vrednosti 6000 evrov ter pomoč pri komercializaciji inovacije.

Na letošnjem tečaju je sicer sodelovalo 31 idej, od katerih se jih je med finaliste uvrstilo devet.

Natečaj za rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani predstavlja spodbudo za trženje vseh tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej, nastalih na Univerzi v Ljubljani.

Namen natečaja je, da spodbudi inovativne posameznike, da svoje inovacije komercializirajo - bodisi v obliki lastnega podjetja bodisi v kakšni drugi obliki na primer v obliki patenta.

Foto: Željko StevanićNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...