Kako zmagati v dobi robotizacije služb Kako zmagati v dobi robotizacije služb Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend »Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Rektorjeve nagrade: prvo mesto za inovativni indikator temperature

Čas branja: 1 min
26.03.2015  09:43
Temperaturni indikator v obliki nalepke spada na področje pametne embalaže, novost pa je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska.

Na Univerzi v Ljubljani so včeraj podelili rektorjeve nagrade za naj inovacijo. Prvo mesto je osvojila ekipa z inovativnim indikatorjem temperature, drugo mesto je pripadlo ekipi Lacenano, na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa Itreeassay.

rektorjeve-nagrade.1427359196.png.s.600px.png
Finalisti Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani v letu 2015 z rektorjem Univerze v Ljubljani Ivanom Svetlikom , direktorico LUI Lidijo Honzak in prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič.

Prvi: temperaturni indikator

Temperaturni indikator v obliki nalepke spada na področje pametne embalaže, novost pa je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska, so v obrazložitvi nagrade zapisali v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju, ki tekmovanje prireja skupaj z univerzo.

Glavni prednosti indikatorja sta sprememba, vidna s prostimi očmi, ki za delovanje ne potrebuje vira energije, in možnost izdelave temperaturnih indikatorjev v tankih in fleksibilnih formah, značilnih za pametne nalepke.

Drugi: naprava za tetoviranje

Drugo mesto mesto je osvojila ekipa Lacenano z novo generacijo naprav za tetoviranje. Tehnološka inovacija naprave je združevanje tehnologij, uporabljenih v drugih panogah, s čimer so optimizirani delovanje, kakovost in proizvodna cena.

rektorjeve-1.1427359080.png.s.600px.png
Predstavitev zmagovalne inovacije Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije

Tretji: način zaznavanja anomalij v deblih

Tretje mesto pa je pripadlo ekipi Itreeassay, ki razvija način zaznavanja notranjih anomalij v deblih stoječih dreves. Rešitev temelji na analizi prehoda ultrazvočnega signala pri prehodu skozi deblo, pri čemer drevesa ne poškoduje. "Metoda omogoča opazno povišanje prihodkov pri gospodarjenju z gozdovi, saj lahko pravočasno ločimo zdrava od nezdravih dreves in s tem povečamo donose," so zapisali v univerzitetnem inkubatorju.

Avtorji treh zmagovalnih inovacij bodo prejeli denarno nagrado iz rektorjevega sklada v skupni vrednosti 6000 evrov ter pomoč pri komercializaciji inovacije.

Na letošnjem tečaju je sicer sodelovalo 31 idej, od katerih se jih je med finaliste uvrstilo devet.

Natečaj za rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani predstavlja spodbudo za trženje vseh tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej, nastalih na Univerzi v Ljubljani.

Namen natečaja je, da spodbudi inovativne posameznike, da svoje inovacije komercializirajo - bodisi v obliki lastnega podjetja bodisi v kakšni drugi obliki na primer v obliki patenta.

Foto: Željko Stevanić

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom

Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Kako zmagati v dobi robotizacije služb

Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu...