So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Točka za Amazon v boju za zračni prostor

Čas branja: 2 min
26.03.2015  09:10
Spletni trgovec bo svoje drone odslej lahko testiral na prostem, a s precejšnjimi omejitvami
Točka za Amazon v boju za zračni prostor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Amazon dodaj
FAA dodaj
Paul Misener dodaj

Ameriški komercialni uporabniki dronov, med njimi je tudi Amazon, so prepričani, da jih bo zaradi čakanja na dovoljenja in strogih pravil tujina prej ali slej prehitela, tehnologija pa bo medtem zastarela. Kako je zakonodaja na področju dronov urejena v Sloveniji? Namig: je sploh še ni.

drone-amazon2-xx.1427314675.jpg.o.600px.jpg
Amazonov cilj je, da z droni pakete v ZDA pripelje do kupčevega doma.

Največji ameriški spletni trgovec Amazon bo po novem svoje leteče dostavnike vendarle lahko preizkušal tudi na prostem. Po mesecih prerekanj z ameriško agencijo za letalstvo (FAA) - Amazon je celo zagrozil, da bo svoje aktivnosti na tem področju v celoti prenesel v tujino - je spletni velikan pridobil potreben certifikat, s katerim bo lahko razširil testiranja. Kljub temu omejitve še vedno obstajajo. Droni morajo leteti v vidnem dosegu svojih upravljavcev, Amazon pa bo moral o izsledkih testiranj redno in izčrpno poročati agenciji.

Pri Amazonu so sicer zadovoljni z odločitvijo, a pričakujejo več, in to hitreje. »FAA je prepočasen pri izdajanju dovoljenj za uporabo dronov. Ti bodo zaradi čakanja prej zastareli,« je bil oster Paul Misener, pomočnik direktorja za javno politiko pri Amazonu. Ameriški komercialni uporabniki dronov so celo prepričani, da jih bodo zaradi okorelosti birokracije preostale države prehitele. Amazon drone na prostem tako preizkuša v Veliki Britaniji, kjer pa je uporaba teh malih brezpilotnih letal za dostavo še vedno prepovedana. Podobno velja tudi za preostale evropske države, vsaj za tiste, ki so pravila že oblikovale.

Amazon bi avtomatiko, FAA je (še) ne dovoljuje

Spomnimo, februarja je FAA predlagal nova pravila za drone, ki se uporabljajo v komercialne namene. Ta bi veljala za drone, težke do 25 kilogramov. Pravila med drugim določajo, da lahko droni letijo s hitrostjo do 160,9 kilometra na uro (sto milj na uro) in do 152,4 metra (500 čevljev) visoko. Ne smejo leteti nad nobenim človekom, ki ni vključen v letenje, nikakor pa ne ponoči. FAA sicer še zbira predloge, končna pravila pa naj bi bila izdana najpozneje v 24 mesecih.

Amazon bi rad, da bi za letenje dronov poskrbela avtomatika. Pravijo, da imajo tehnologijo, ki bo omogočila, da se bodo droni sami izogibali letalom in drugim letečim predmetom. Res pa je tudi, da bodo razdalje do kupcev za več deset kilometrov presegle vidno polje upravljavca dronov. Spletni trgovec bi z droni v okviru storitve Prime Air pakete rad dostavljal v 30 minutah po naročilu.

Hitreje do dovoljenja, a samo za nekatere

FAA je ta teden sicer stopil korak bliže komercialnim uporabnikom dronov. Tako so napovedali, da bodo hitreje odobravali vloge za vse tiste, ki z droni podnevi letijo pod 60 metri (200 čevlji), v vidnem dosegu upravljavca in vsaj tri kilometre od letališč. Podjetij, ki so dobila taka dovoljenja, je 50, več sto jih na potrditev še čaka.

V Sloveniji pravil še nimamo

Kako pa je s pravili na področju letenja z droni pri nas? Agencijo za civilno letalstvo smo povprašali za konkretni primer. Lahko podjetje za prevoz izdelkov iz Domžal do Ljubljane uporablja mala brezpilotna letala - drone? Jasnega odgovora nam niso mogli dati. »Glede na to, da navedeno področje ni zadosti urejeno, vam odgovorov na specifična vprašanja ne moremo dati,« so nam odgovorili. Kot pojasnjujejo, ni določenih podrobnejših zahtev in meril za te vrste zrakoplovov, in sicer v delu, ki se nanaša na usposabljanje pilota teh zrakoplovov, operacij in podobnega. Za zrakoplove, ki so lažji od 150 kilogramov, namreč vsaka članica EU določa svoja pravila. Slovenija jih še ni. Bi bilo pa treba pri tej agenciji za dela v zraku pridobiti dovoljenje za posebne namene. »Vendar tudi v tem delu podrobnejših zahtev še ni,« pravijo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...