So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Tehnologije, ki bodo spremenile vaš vsakdan

Čas branja: 5 min
11.03.2015  09:53
Novosti s svetovnega mobilnega kongresa v Barceloni
Tehnologije, ki bodo spremenile vaš vsakdan

Obveščaj me o novih člankih:  
Huawei dodaj
Apple dodaj
LG dodaj
Kickstarter dodaj
Dominik Tomaszewski dodaj

Koreniti tehnološki preboji so bili v preteklosti večinoma povezani s panogami in storitvami, ki na vaše vsakdanje življenje nimajo neposrednega učinka. Ob pogledu na novosti in nove smernice, ki so jih predstavili na največjem mobilnem dogodku leta Mobile World Congress v Barceloni, smo v obdobju večjih tehnoloških sprememb z neposrednim učinkom na naš vsakdanjik.

Zanimivo pri tem je, da se spremembe dogajajo na več področjih hkrati in prav zaradi nastalega kumulativnega učinka bodo toliko opaznejše.

huawei-watch.1426007537.jpg.o.600px.jpg
Huawei je predstavil huawei watch, androidno pametno uro. Foto: Huawei

Pametne ure so naslednja velika uspešnica

Applova predstavitev prihajajoče ure apple watch kljub navdušenju in velikih pričakovanjih marsikaterega kritika ni prepričala. Postavljalo se je vprašanje, ali so pametne ure resnično izdelek, s katerim se bo nadaljevala tehnološka revolucija. Glavni igralci v mobilni panogi so o tem prepričani in temu primerno so predstavili veliko novih modelov pametnih ur.

Podjetje LTE je javnosti predstavilo pametno uro LG watch urbane LTE z možnostjo povezave na mobilno omrežje LTE. V nasprotju s sorodnim izdelkom LG watch urbane (brez LTE) pametna ura ne deluje na Googlovem operacijskem sistemu Android Wear, ampak na sistemu WebOS. To je zanimiva odločitev podjetja, ki posledično lahko uporabnikom ponudi določene funkcionalnosti, ki na Androidu v tem hipu še niso mogoče. Med drugim je to, kot najbolj očitno, možnost opravljanja klicev ali pošiljanja zvočnih sporočil uporabnikom.

Pametni pasovi

Svoje orožje za kupce pametnih ur so predstavili tudi pri podjetju Pebble. Glavni prodajni adut pametne ure time steel je, kot je prepoznati iz imena, kovinsko ohišje. Vzdržljivost ure je deset ur in ponuja uporabnikom neprepustnost za vodo do 50 metrov globine.

Največ zanimanja ob predstavitvi so pritegnili tako imenovani pametni pasovi. Ti naj bi vključevali dodatne senzorje, kot je sprejemnik za GPS, in tako uporabnost pametne ure še bolj približali pametnim telefonom. Pebble je projekt pametne ure, tako kot pri prejšnjih modelih, začel s kampanjo na platformi za množično financiranje Kickstarter.

Za presenečenje so poskrbeli pri Huaweiju. Razlog je bila pametna ura huawei watch, namenjena premijskemu razredu, katere glavni poudarek je premijska uporabniška izkušnja ob nošenju ure. Tako kot ura LGE watch urbane je obdana s kovinskim ohišjem, ki pa v nasprotju z uro iz LG ponuja možnost zamenjave pasu. Možnost izbire ure po lastnem okusu je očitno bila prednostna naloga za Huawei, saj bo na voljo v srebrni, temni in zlati različici. K temu je možno dodati še 40 možnosti prikazovanja uporabniškega vmesnika, ki ga v ozadju poganja Android Wear.

lg-g3.1426007536.jpg.o.600px.jpg
Dobitnik nagrade za najboljši pametni telefon - LG G3 Foto: Dominik Tomaszewski

Prihaja 5G?

Slovenski mobilni uporabniki se komaj navajajo na hitrejše mobilno omrežje LTE, že se pozornost usmerja naprej. Mobilna omrežja 5G so bila deležna velike pozornosti na kongresu in zanimivo je bilo opazovati navdušenje mobilnih operaterjev na eni strani in »treznejši« pristop podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem infrastrukture, na drugi.

Predstavnik podjetja Telefonica Europe Mike Short je poudaril veliko priložnost, ki jo prinaša možnost hitrejših povezav za porabo podatkov in s tem prihodnje vedenje mobilnih uporabnikov. Pritrdil mu je direktor razvoja pri podjetju TeleSonera Allan Kock, ki si od uvedbe 5G-tehnologije obeta velike spremembe pri oblikovanju ponudb operaterjev v prihodnosti.

Za zdaj so na drugem bregu predstavniki podjetij Ericsson in Qualcomm. Mat Grobb, tehnični direktor podjetja Qualcomm, je pri tem poudaril, da njihove ekipe vzporedno razvijajo tako LTE- kot 5G-tehnologijo in ta v tem hipu s tehničnega vidika ne ponuja (še) nobenih prednosti pred LTE. Ulf Ewaldsson, tehnični direktor podjetja Ericsson, je povedal, da v tem hipu še ni dovolj dobre predstave, kaj sploh naj bi 5G-tehnologija ponujala oziroma omogočala. Zlasti s stališča panog, ki naj bi zaradi omenjene tehnologije doživele največ sprememb.

Nepomembnost mobilnih operaterjev

Za streznitev je poskrbel izvršni direktor podjetja Cisco John Chambers. Po njegovem mnenju bo v prihodnjih desetih letih polovica mobilnih operaterjev postala povsem nepomembna. Kot glavni razlog navaja nezmožnost prilagajanja novim tržnim razmeram, ki jih poganjajo storitve v oblaku, tako imenovani big data, in vse več storitev, ki se iz realnega sveta selijo v digitalnega. Po njegovem mnenju je največja težava za operaterje nezmožnost prilagajanja celotne organizacije in poslovanja, da bi to ustrezalo novim razmeram. S tega vidika se vsaka razprava o naslednji generaciji 5G-povezljivosti zdi povsem odveč, saj mobilne operaterje pred tem čaka še veliko večji izziv -kako ostati relevanten na mobilnem trgu.

htc-vive.1426007535.jpg.o.600px.jpg
Leto 2015 je leto, ko navidezna resničnost postane vsakdanja. Foto: HTC

Navidezna resničnost postaja vsakdanja

Razvoju tehnologije na področju virtualne resničnosti je v zadnjih dveh letih uspel preboj od nerodnih in povsem nepraktičnih izdelkov do tehnologije, ki se lahko že danes množično uporablja in je primerna za širši krog uporabnikov. Na mobilnem kongresu sta na tem področju blesteli dve podjetji.

Virtualna očala

Samsung je predstavil drugo generacijo virtualnih očal, poimenovanih gear VR innovator edition. Sodeč po imenu, se pri Samsungu v tem trenutku osredotočajo na tako imenovane early adopterje, ki so pripravljeni odpustiti določene napake pri delovanju. Pri projektu sodelujejo s podjetjem Oculus VR, ki ga je pred kratkim spet prevzel Facebook. Virtualna očala so prilagojena za nove modele pametnih telefonov galaxy S6 in S6 edge ter bodo najverjetneje v prosti prodaji aprila letos. Sodeč po predhodniku, je pričakovana cena približno 190 evrov.

Drugo podjetje, novinec na trgu navidezne resničnosti, je HTC. Virtualna očala vive v nasprotju z očali gear VR za delovanje ne uporabljajo pametnega telefona, ampak so povezana z računalnikom. Zmanjšana mobilnost zaradi odvisnosti od računalnika se na prvi pogled zdi slabost, vendar pa nošenje virtualnih očal zaradi zmanjšane vidljivosti ne predvideva sprehajanja po prostoru.

Kako tehnološko zahteven je razvoj virtualne resničnosti, dokazuje dejstvo, da tako Samsung kot tudi HTC pri tem sodelujeta s specializiranimi podjetji. V primeru prvega je to omenjeni Oculus VR, medtem ko so pri HTC sklenili sodelovanje s podjetjem Valve.

Nagrade za najboljše mobilne storitve

Stalnica vsakoletnega dogodka so tudi nagrade global mobile awards, ki jih organizacija GSMA podeljuje podjetjem z novimi mobilnimi storitvami. Tokrat so zmagovalce zbirali v devetih osnovnih kategorijah, ki med drugim zajemajo dosežke na področju zdravja, mobilnega učenja, aplikacij za podjetja in posameznike ter druge panoge, kot sta trženje in avtomobilizem.

Nagrado za najboljšo mobilno storitev na področju zdravja sta prejeli podjetji Trice Imaging in Qualcomm Wireless. Izdelek, na podlagi katerega se je komisija odločila nagraditi podjetji, je poimenovan patrol. Ta omogoča opravljanje pregledov z ultrazvokom pri nosečih ženskah na območjih, kjer ni zdravstvenih ustanov ali kakršnekoli druge medicinske oskrbe. Zdravstveno osebje z napravo ustvari posnetke, ki se nato prek mobilnega omrežja 3G in ustrezne mobilne aplikacije s pametnim telefonom pošljejo medicinskemu osebju v bolnišnicah.

Pri testnem uvajanju storitve v Maroku so opravili 575 pregledov in pri tem posredovali 3.108 slik s pametnim telefonom in prek mobilnega omrežja. Zdravstveno osebje je pri tem sporočilo, da je prejetih fotografij, narejenih na podlagi ultrazvoka, ki so razločne in dovolj kakovostne, 98 odstotkov.

Na področju izobraževanja je zmagalo podjetje Edumobi, ki se lahko pohvali z razvojem storitve za izobraževanje, namenjene prebivalstvu v državah v razvoju. Ena izmed najboljših poti iz revščine je znanje in pri Edumobiju so izkoristili dejstvo, da ima skoraj vsak prebivalec na tem planetu mobilni telefon. Uporabnikom so tako na voljo izobraževalni programi, ki se posredujejo prek SMS-sporočil, zvoka ali mobilnega spleta. Med predmeti so zgodovina, matematika in tuji jeziki. K temu se priključujejo tudi splošne teme, kot so pogajanja, informacijska tehnologija in fotografija.

Nagrade so podelili tudi najboljšim pametnim telefonom. Med prejemniki sta se letos znašli kar dve podjetji. Prvo je LG, ki je prejelo nagrado za model LG G3. Komisija je pri tem poudarila, da je pametni telefon cenovno dostopna alternativa, ki se lahko pohvali z zaslonom od roba do roba naprave z zelo ozkim okvirjem ohišja. Drugo podjetje je Apple. Nagrada je bila podeljena za iphone 6, ki po mnenju komisije ponuja najboljšo uporabniško izkušnjo pri pametnih telefonih v tem hipu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...