So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenija bo dobila »največji pospeševalnik v regiji«

Čas branja: 2 min
06.03.2015  12:29
ABC pospeševalnik nastaja s podporo BTC, Xlaba in IBM. Namenjen bo ekipam, ki imajo že delujoč izdelek in iščejo pomoč za vstop na trg. Na prvi program na temo pametnih mest se lahko start-upi prijavite do konca meseca.
Slovenija bo dobila »največji pospeševalnik v regiji«

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BTC City dodaj
ABC dodaj
BTC dodaj
Xlab dodaj
AmCham dodaj

Naslednji mesec bo v ljubljanskem središču BTC City vrata odprl podjetniški pospeševalnik ABC. Med ustanovitelji so BTC, Xlab, ameriška gospodarska zbornica AmCham Slovenija in novoustanovljeno podjetje ABC TIM, katerega največja lastnika sta Dejan Roljič, Slovencem poznan kot pobudnik akcije Kruh za prjatla, in pa Žiga Vavpotič, ustanovitelj Zavoda Ypsilon. Strateška partnerja v projektu sta še IBM Slovenija in Univerza v Ljubljani.

razglednica-slika.1425649660.jpg.c.960px.jpg

Dva trimesečna programa na leto; najprej pametna mesta

Pospeševalnik bo ponujal trimesečne programe z mednarodno mentorsko podporo, razvojnim kapitalom, dostopom do globalne mreže investitorjev in tehnološke infrastrukture. Podjetja bodo ob vstopu v zameno za osemodstotni delež prejela 15 tisoč evrov gotovine, dostop do celotne infrastrukture, ki jo omogoča BTC City za testiranje konkretnih rešitev in 250 tisoč evrov v storitvah IBM ter ostalih partnerjev, ki jih bodo lahko koristila v obdobju treh let, je za nas pojasnil osrednji člen ekipe pospeševalnika Dejan Roljič.

Na leto bosta razpisana dva programa, prvi se začne že 30. marca, in sicer na temo pametnih mest. Ta po besedah Roljiča zajema vse od logistike, upravljanja s smetmi do interneta stvari in vsesplošne avtomatizacije v življenju posameznikov. Prijavite se lahko na [www.abc-accelerator.com] .

Drugi letošnji program pa se bo začel predvidoma jeseni in bo najbolj primeren za start-upe, ki delujejo na področju zdravja. V prvem krogu bodo sprejeli osem ekip, kasneje bo prostora za deset.

Konkurenčna prednost: lokacija

Osnovni del programa, kot omenjeno, traja tri mesece. »V tem času se dela 16 ur na dan. Veliko je sodelovanja z mentorji in testiranja izdelkov,« pojasnjuje sogovornik. Po koncu osnovnega usposabljanja lahko mlada podjetja nadaljnje tri mesece s pomočjo pospeševalnika navezuje stike z distributerji, investitorji in ostalimi morebitnimi partnerji. Prav to je po mnenju Roljiča ena glavnih konkurenčnih prednosti ABC. »V BTC so na enem mestu zbrana številna podjetja, kar pomeni, da je možnosti za navezovanje stikov in pa takojšnje testiranje izdelka veliko. Ne poznam pospeševalnika, ki bi ponujal kaj podobnega,« razlaga.

dejan-1.1425649618.JPG.o.240px.jpg
»Glavna naloga ABC je, da povežemo inovatorje oziroma njihove start-upe z večjimi podjetji," pravi osrednji člen pospeševalnika Dejan Roljič.

Za ABC morate imeti razvit produkt

Zgolj ideja vas v ABC ne bo pripeljala. »Zanimata nas močna ekipa in v osemdesetih odstotkih dokončan izdelek. To je pogoj. Brez osnovnega izdelka bomo podjetjem v treh mesecih težko pomagali, da pridejo na trg. Dobro je tudi, da ima rešitev že kakšne uporabnike.« Pospeševalnik je sicer odprt tako za slovenske kot tuje ekipe, predvsem tiste z Balkana.

Roljič, ki je tudi sam izkusil delovanje pospeševalniških programov - s slovensko-irsko ekipo Formtaste innovations je v amsterdamskem Startbootcampu razvijal idejo o kioskih za tiskanje - je namreč prepričan, da imamo v regiji veliko odličnih inovatorjev, »a nihče ne zna prodajati«. »Glavna naloga ABC je, da povežemo tovrstne inovatorje oziroma njihove start-upe z večjimi podjetji. Tako lahko rastejo vsi. Model se sicer že izvaja v ZDA, mi pa ga bomo dvignili na višjo raven. Želimo postati največji pospeševalnik v jugovzhodni Evropi,« ambicije razkriva Roljič.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...