So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Digitalizacija v vsako podjetje, pametni hladilnik v vsak dom

Čas branja: 2 min
26.02.2015  22:30
Med 3500 razstavljavci na največjem računalniškem sejmu na svetu CeBIT bo tudi pet slovenskih podjetij.
Digitalizacija v vsako podjetje, pametni hladilnik v vsak dom

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Lufthansa dodaj
IBM dodaj
Vodafone dodaj
Huawei dodaj
ZTE dodaj

Digitalna ekonomija bo rdeča nit letošnjega CeBIT, največjega računalniškega sejma na svetu, ki bo od 16. do 20. marca potekal v nemškem Hannovru.

cebit.1424969812.jpg.o.600px.jpg

Med ponudbo razstavljavcev je pričakovati predvsem rešitve s področja interneta stvari, oblačnih in big data storitev, mobilnih platform in informacijske zaščite. Lufthansa bo denimo predstavila sistem za oddaljeno servisiranje letal, IBM analitske programe za napovedovanje onesnaženosti zraka tri dni vnaprej, Vodafone pa napredno mobilno aplikacijo za zaščito občutljivih podatkov.

Pametno povezovanje. Vsega.

Prav internet stvari, povezovanje naprav, senzorjev, omrežji, analitičnih orodij in podatkovnih baz, bo osredja točka CeBIT. Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2020 med seboj povezanih 55 milijard naprav, tržnega potenciala, ki ga prinaša internet stvari pa je za okoli 19 bilijonov dolarjev. Največ priložnosti je v zdravstvu, industriji in v povezavi s konceptom pametnih mest. Pa ne samo pametna mesta, na CeBIT se bo govorilo tudi o pametni infrastrukturi, najnovejših pametnih dvigalih, hladilnikih in avtomobilih.

»A digitalizacija ne pomeni samo razvoj novih strojnih in programskih rešitev, ampak predstavlja strateško odločitev, ki jo bodo morale v prihodnosti sprejeti praktično vsa podjetja,« poudarjajo organizatorji.

Tudi o varnosti podatkov in optimizaciji poslovanja

Številni razvijalci, proizvajalci in distributerji bodo medtem predstavili tudi raznovrstne visokotehnološke varnostne sisteme za zaščito digitalnih aplikacij in podatkov - od antivirusnih programov do zaščitne opreme za oblačne platforme in internetna omrežja.

Vse pa se ne bo vrtelo samo okoli najnovejših tehnoloških rešitev. V petih dneh bodo na ogled postavljene tudi možnosti za digitalizacijo in optimizacijo poslovnih procesov, vse od digitalnega fakturiranja do najnovejših mobilnih aplikacij, ki poenostavljajo poslovanje.

Močna kitajska zasedba

Na 450 tisoč kvadratnih metrih razstavnega prostora bo nastopilo okoli 3500 podjetji - od tega 350 start-upov -, ki se ukvarjajo vse od kmetijstva, bančništva do logistike in zdravstva. Posebna pozornost bo letos namenjena Kitajski, ki se bo kot partnerska država predstavila s 600 podjetji. Med njimi bosta tudi tehnološka velikana Huawei in ZTE ter največje spletno tržišče za mala podjetja na svetu Alibaba. Njen ustanovitelj in eden najbogatejših Kitajcev Jack Ma bo sejem skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel tudi odprl.

Iz Slovenije pet razstavljavcev

Slovenskih podjetij bo letos na CeBIT manj kot lani, ko se jih je sejma udeležilo 15. Razlog je verjetno v tem, da javna agencija SPIRIT zaradi »finančnih razlogov«, kot so nam povedali, letos ni bila sposobna organizirati skupinskega nastopa. Pet slovenskih podjetij se je kljub temu odločilo, da ne bo zamudilo izjemne priložnosti za navezovanje stikov in sklepanja poslovnih partnerstev.

Gama System bo iskal nove partnerje

Eno izmed njih je ljubljansko podjetje Gama System, ki ponuja rešitve za elektronsko upravljanje dokumentov, na CeBIT pa sodeluje že nekaj let. Letos se bodo po besedah direktorja Marka Šobota predstavili z izdelkoma Gama System PerceptionAnalytics in Gama System eDocs 5. »Z zadnjim smo dosegli popolno uskladitev informacij, dokumentov, zaposlenih, dobaviteljev in kupcev v delujoč poslovni proces. Kar lahko počnete na računalniku, lahko nadaljujete tudi na svoji tablici z enako uporabniško izkušnjo, od kjerkoli in kadarkoli,« pojasnjuje Šobota, ki sicer pravi, da na CeBITu ne iščejo končnih naročnikov, ampak jih zanimajo izključno globalni partnerji, katerim odstopijo pravico trženja programske opreme na njihovem globalnem trgu. Sogovornik načrtuje, da bodo podobno kot lani tudi letos vzpostavili vsaj pet novih partnerstev.

sobota-marko.1424969811.jpg.o.600px.jpg
Na CeBIT ne iščemo končnih naročnikov, ampak nas zanimajo izključno globalni partnerji. Načrtujemo, da bomo letos vzpostavili vsaj pet novih partnerstev, pravi Marko Šobota, direktor podjetja Gama System

GOAP za stojnico odštel 5 tisoč evrov

Drugič zapored pa bo CeBIT obiskal novogoriški GOAP. V Hannovru se bo predstavil s sistemom Qubino, s katerim lahko uporabniki prek interneta oziroma mobilne aplikacije upravljajo z žaluzijami, osvetljavo ali ogrevanjem v stanovanjih. Za 15 kvadratnih metrov veliko stojnico so po besedah Marka Perica, vodje prodaje, odšteli pet tisoč evrov. Na sejmu se želijo srečati z obstoječimi kupci, to so distributerji elektrotehnične opreme, in pridobiti morebitne nove. Večina uporabnikov njihovih rešitev, poleg sistemov za povezovanje naprav v stanovanjih so to še krmilniki gretja in hlajenja na potniških ladjah, prihaja iz Evrope, a v prihodnosti ciljajo pretežno na ameriške trge, Kitajsko in Indijo.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...