So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kateri so največ vredni start-upi na svetu? Kraljuje Kitajec, Evropejcev je malo.

Čas branja: 3 min
20.02.2015  09:26
Največ vreden start-up na svetu je kitajski, večina je sicer ameriških, evropskih je zgolj šest. Med top deset mladih podjetjih je tudi nekaj takih, za katere boste verjetno slišali prvič.
Kateri so največ vredni start-upi na svetu? Kraljuje Kitajec, Evropejcev je malo.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Wall Street Journal dodaj
Apple dodaj
Samsung dodaj
Lea Jun dodaj
Uber dodaj

Priznani ameriški finančni časopis Wall Street Journal v sodelovanju z raziskovalci pri Dow Jonesu od januarja 2014 spremlja in razvršča start-upe, ki so vredni več kot milijardo dolarjev. Ob tem so pripravili zanimivo interaktivno grafiko, ki si jo lahko ogledate na [graphics.wsj.com] .

Na vrhu kitajski konkurent Appla

Kljub temu, da je velika večina start-upov na lestvici ameriških, pa trenutno največ vreden start-up prihaja iz Azije. Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Xiaomi je namreč vreden kar 46 milijard dolarjev, kar je toliko kot je leta 2013 znašal slovenski BDP. Po številu prodanih naprav je štiri leta staro podjetje največje na Kitajskem in tretje največje na svetu, takoj za Samsungom in Applom; lani so pri Xiaomiju prodali okoli 60 milijonov telefonov in tako pridobili 5,3-odstotni tržni delež. Več pišemo v članku na [www.startaj.si] .

jun-lei-afp.1421920397.jpg.n.960px.jpg
Lei Jun, ustanovitelj Xiaomija, na Kitajskem uživa status nacionalnega tehnološkega junaka. Junovo premoženje je ocenjeno na 9,9 milijarde dolarjev.

Poleg treh azijskih podjetij (na četrto mesto se je uvrstila še indijska spletna trgovina Flipcard, z ocenjeno vrednostjo 11 milijard dolarjev, in na deseto kitajski Meituan, ocenjen na sedem milijard dolarjev, ki se ukvarja s skupinsko prodajo) ostala mesta med top deset pripadajo Američanom.

Uber zbira svež denar in jezi taksiste

Najvišje uvrščeno ameriško podjetje je na drugem mestu Uber. Kontroverzni ponudnik aplikacij, s katerimi uporabniki enostavno prikličejo prevoz, je ocenjen na 41,2 milijardi dolarjev. Prav danes so sporočili, da je podjetje zbralo še dodatno milijardo dolarjev v investicijski seriji E, ki je tako skupno dosegla 2,8 milijarde dolarjev. Vrednosti podjetja nova kapitalska okrepitev ne spreminja.

In zakaj je Uber kontroverzen? Leta 2009 v ZDA ustanovljeno podjetje je izjemno uspešno, kar je pri tradicionalnih taksistih povzročilo upor, saj se bojijo izgube posla. V številnih državah zato potekajo pravosodne akcije proti Uberju. Nazadnje so ga prepovedali v Indiji, ker je v New Delhiju eden od voznikov posilil žensko stranko. Uber tožijo tudi v Franciji, Nemčiji, na Tajskem in drugje. Špansko sodišče mu je decembra prepovedalo poslovati na ozemlju države, Uber pa je sedaj sporočil, da se bo tam ukvarjal z dostavo hrane. Za uvod sicer le v Barceloni, kjer bodo voznike povezovali s strankami in restavracijami.

2013-12-uber-app-xx.1386874467.jpg.o.600px.jpg.n.600px.jpg

Od Gospodarja prstanov do start-up sveta

Xiaomi in Uber po vrednosti izstopata, tretji start-up po vrsti je namreč vreden veliko manj, a za slovenske razmere še vedno astronomskih 15 milijard dolarjev. Gre sicer za svetovni javnosti manj znano podjetje Palantir, ki pa se ukvarja z zelo zanimivim poslom.

Kalifornijsko podjetje namreč prodaja programsko opremo za analizo velikih količin podatkov, iskanje vzorcev in povezav, ki jih nato predstavlja v enostavno razumljivi obliki. Njihove storitve uporabljajo ameriške protiteroristične organizacije, preiskovalci goljufij ter raznovrstne banke in hedge skladi. Celo ameriška vojska je Palantirove rešitve koristila za iskanje eksplozivnih naprav v Afganistanu. In še zanimivost: palantir zagotovo poznate navdušenci nad Gospodarjem prstanov. V Srednjem svetu je bil palantir namreč čarovniška kristalna kroga, ki je služila komunikaciji in opazovanju dogodkov drugje po svetu.

palantir.1424421801.jpg.c.960px.jpg

Na vrhu tudi aplikacije, ki jih uporabljamo Slovenci

Četrti največ vreden start-up na svetu je medtem SpaceX. Podjetje, ki ga je ustanovil vsestranski Elon Musk, je vredno 12 milijard dolarjev. SpaceX se sicer ukvarja z razvojem vesoljskih plovil, ki bi nekega dne lahko omogogočili prevoz na Mars.

Storitve podjetij na šestem, sedmem in osmem mestu z veseljem uporabljamo tudi Slovenci. Airbnb (platforma za najemanje in oddajanje stanovanj), Dropbox (oblačna platforma za shranjevanje podatkov) in Snapchat (aplikacij za pošiljanje slik) so vredni po deset milijard dolarjev.

chesky-brian-bl.1420742362.jpg.n.960px.jpg
Ustanovitelj Airbnbja Brian Chesky

Pred že omenjenim kitajskim Meituanom se je na devetem mestu znašlo še eno ameriško mlado podjetje. Theranos, ocenjen na devet milijard dolarjev, je največ vreden health-tech start-up, ki je razvil nove metode za laboratorijsko testiranje krvi. Preprosto povedano: Theranova tehnologija omogoča, da naredimo enako dobre krvne teste z zgolj nekaj kapljicami krvi s prsta.

Evropejcev je malo

Med 73 podjetji, ki so se uvrstila v skupino start-upovskih milijarderjev - in ki so privatna ter podprta z denarjem skladov tveganega kapitala - je zgolj šest evropskih. Nemško valilnico internetnih start-upov Rocket Internet in spletno trgovino Zelando na lestvici ni več, ker sta se vmes uvrstili na borzo. V nasprotnem primeru bi sicer podjetji veljali za evropska zmagovalca. Tako pa je največ, štiri milijarde dolarjev, vreden švedski Spotify, ki ponuja platformo za sprotno predvajanje glasbe. Na seznamu sta še dva angleška, dva nemška in en nizozemski start-up.

Kaj pa Slovenci? Na lestvici jih ni, je pa glede na lestvico najbogatejših Slovencev revije Manager zagotovo zelo blizu Outfit7. Slovenski analitiki so vrednost podjetja Sama in Ize Login, ki se ukvarja z razvojem zabavnih aplikacij, ocenili na 1,1 milijarde evrov. Je pa res, da se Outfit7 niti ne bi mogel uvrstiti na lestvico, saj ni prejel nobene investicije skladov tveganega kapitala, na podlagi katere se ocenjuje vrednost podjetij.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...