So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Bo tatovom smuči odklenkalo s slovensko-avstrijsko inovacijo?

Čas branja: 2 min
18.02.2015  16:20
V primeru, da vaše smuči nekdo »pomotoma« odnese, naprava NeverLose, plod slovensko-avstrijskega sodelovanja, aktivira glasno sireno. Rešitev je primerna tudi za turne smučarje, ki lahko izgubljene smuči hitreje najdejo v snegu.
Bo tatovom smuči odklenkalo s slovensko-avstrijsko inovacijo?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Na avstrijskih smučiščih vsako sezono nepridipravi ukradejo pet tisoč parov smuči oziroma vsak dan po 30 parov. Smučišča sicer omogočajo nadzorovano hrambo smučarske opreme, a je priložnosti za tatove še vedno veliko.

Trije primeri uporabe

Rešitev, kako na preprost in učinkovit način zavarovati svoje smuči, se morda skriva v inovaciji slovensko-avstrijskega start-upa. Mlado podjetje PowUnity, za katerim stoji tudi Slovenec Grega Gostinčar, namreč razvija napravo NeverLose. Gre za rešitev, sestavljeno iz dveh delov. Spodnja plošča se pritrdi na smuči prek posebnega lepilnega traku, zgornji del z vso elektroniko pa se privijači. Sistem deluje tako, da se uporabnik prek aplikacije na telefonu poveže z napravo in vključi enega izmed treh različnih programov - »ski finding«, »anti theft« in »signal«.

pow-unity2.1424272365.png.n.960px.png

V primeru, da se smuči odpnejo med vožnjo, se prekine bluetooth povezava s telefonom, naprava pa sproži glasen zvočni signal (100 decibelov), ki omogoča, da lažje najdete izgubljene smuči. Podobno naprava deluje tudi v primeru kraje. Če bi smuči nekdo »pomotoma« vzel, bi ga alarm lahko »prepričal«, da naj vendarle dvakrat premisli o svojem početju.

Naprava v anti-theft načinu sicer sama zazna gibanje, neodvisno od telefona. Naprava tudi prepreči, da bi se ob morebitnem krajšem gibanju (ob nepričakovanem padcu smuči) sprožil alarm.

Sirena kot pomoč v sili

»Mnogo smučarjev nas je tudi vprašalo, ali si lahko kako pomagajo z našo napravo v primeru poškodbe izven urejenih smučišč oziroma ob progi. Glede na to, da že imamo sireno, ki se lahko sliši precej, smo omogočili ročno aktivacijo sirene v primeru, da pride do kakšne poškodbe in morajo reševalci iskati smučarja. To je zgolj dodatna funkcija, ki bi lahko v nekaterih primerih pomagala marsikateremu ujetemu smučarju,« pojasnjuje Gostinčar.

pow-unity1.1424272356.jpg

Naprava je torej v prvi vrsti namenjena free-ride in turnim smučarjem, ki večinoma časa smučajo izven urejenih prog in tvegajo izgubo smuči v celem snegu. »Na drugi strani pa je primerna tudi za vse ostale smučarje in deskarje, ki želijo zaščiti svojo opremo pred krajo. V prihodnje pa bomo videli, na kateri segment se bomo bolj osredotočili,« napoveduje sogovornik.

Avstrijsko-slovenska naveza na Švedskem

Gostinčar se je s projektom sicer začel ukvarjati med magistrskim študijem na Univerzi Lund na Švedskem. Tam je spoznal Avstrijca Stefana Sinneggerja, ki je soustanovitelj start-upa. »Ker sem sam izreden ljubitelj smučanja, me je sama ideja o razvoju naprave za smučarje še toliko boj privlačila. Šele po uvodnih analizah trga sem ugotovil, s kako velikim izzivom se soočamo - trg prostih smučarjev in turno smučarjev znatno raste, iskanje smuči v celem snegu pa je vseprej kot preprosto,« o ozadju ideje pravi Gostinčar.

pow-unity-ekipa.1424272394.jpg.s.960px.jpg
Slovensko-avstrijska ekipa se je spoznala na Švedskem

Zanimanje izkazali tudi proizvajalci smučarske opreme

Z razvojem prvega prototipa (razvoj sicer poteka na Švedskem) je tričlanska ekipa začela v drugi polovici lanskega oktobra. »Danes imamo v rokah drugi prototip s končnim dizajnom in vsemi delujočimi funkcijami,« dodaja sogovornik. V tretji fazi nameravajo poskrbeti za določene tehnične podrobnosti, nato sledijo ključni testi. Doslej so v razvoj vložili dobrih 20 tisoč evrov lastnih sredstev, imajo že prvega investitorja, so pa že v fazi pogovorov z naslednjimi. Kot pojasnjuje Gostinčar so v igri »razni vlagatelji, poslovni angeli in proizvajalci smučarske opreme iz Avstrije in Švedske«.

Naprava bo stala dobrih 80 evrov

Potrebujejo 250 tisoč evrov za dokončen razvoj in proizvodnjo produkta. »V kolikor nadaljujemo z razvojem v začetku marca, bomo začeli s prodajo naših produktov na začetku nove smučarske sezone v novembru,« zagotavlja. Cena izdelka bo med 80 in 90 evri.

gostincar-pow-unity.1424272686.jpg.n.960px.jpg
"Šele po uvodnih analizah trga sem ugotovil, s kako velikim izzivom se soočamo - trg prostih smučarjev in turno smučarjev znatno raste, iskanje smuči v celem snegu pa je vseprej kot preprosto," pravi Grega Gostinčar, član ekipe PowUnity


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...