So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Bolgarski investitor: Slovenci ste pridni, skrbni in imate znanje

Čas branja: 3 min
16.02.2015  14:36
»Dobra ekipa s slabo idejo je boljše kot slaba ekipa z briljantno idejo,« pravi Ivaylo Simov, investitor in soustanovitelj bolgarskega sklada Eleven.
Bolgarski investitor: Slovenci ste pridni, skrbni in imate znanje

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Google dodaj
RSG Capital dodaj
Start dodaj

Kdaj bomo dobili evropski Google? Simov meni, da bo prej na žalost azijski. Imamo preveč pospeševalnikov? Še premalo, odgovarja. Kaj pa razlike med evropskimi in ameriškimi start-upi? »Evropski so vitkejši.«

Za Startaj. si je bolgarski investitor spregovoril tudi o kvalitetah slovenskih podjetnikov ter primerjavi našega in bolgarskega start-up sistema.

Eleven je doslej sicer investiral v 92 start-upov iz 20 držav. Daleč največ jih je seveda iz Bolgarije, veliko tudi iz Srbije, nekaj s Hrvaške, Romunije in trije iz Slovenije. Običajno investirajo 25 tisoč evrov plus 75 tisoč evrov v obliki konvertibilnega posojila ter v zameno vzamejo osemodstotni delež v podjetju.

Pred dnevi so objavili zadnji, deveti, razpis v investicijskem ciklu. Več na [www.startaj.si] . Kot pravi Simov, bodo drugo polovico leta namenili za iskanje investitorjev. »Obeti so optimistični. Pričakujemo, da bomo naslednje leto lahko investirali še več, tudi do milijona evrov,« dodaja.

ivaylo1.1424091910.JPG.n.960px.jpg
Po mojem mnenju so start-upi edino gonilo rasti za prihodnosti. Preoblikovali bodo številne industrije, ki stagnirajo

Eleven je doslej vložil v tri slovenske start-upe, Edgarja, Adoro in Scoutee. Kakšno je vaše mnenje o slovenskih podjetnikih?

Največji kompliment, ki ga lahko dam, je ta, da jih želimo pri nas videti še več. Ste zelo pridni, skrbni in imate odlične tehnične veščine.

Menite, da bi morali slovenski start-upi bolj pogosto pogledovali proti Bolgariji in še naprej proti vzhodnim trgom?

To je odvisno od njihovega izdelka oziroma storitve. Za nekatere je bolj primeren ameriški trg, za druge Zahodna Evropa, tretje Azija. Ciljni trg pa v nobenem primeru ne bi smel biti domači trg v regiji. Domači trgi so sicer primerni za testiranje prvih hipotez in piljenje prototipov.

Kakšen je slovenski podporni sistem v primerjavi z bolgarskim?

Naša prednost v Bolgariji so finančni inštrumenti, denimo sklad Eleven, ki omogočajo investiranje v zgodnjih fazah. To je dalo ogromen pospešek celotnemu podjetniškemu ekosistemu. Ne želim zveneti ciničen, ampak brez denarja je težko zagnati sistem. Večina slovenskih podjetnikov, ki sem jih spoznal, je kot eno največjih ovir izpostavilo prav pomanjkanje angelskih in semenskih investitorjev. Pri skladu RSG Capital sicer delajo dobro, ampak njihov cilj je investiranje v start-upe, ki so nekaj že ustvarili. Ampak brez denarja za zgodnje faze in spremljajoče podporne infrastrukture, vse skupaj izgleda tako, kot da bi hišo začeli graditi pri strehi.

V kakšne start-upe vlagate?

Smo zelo odprti. Investiramo v start-upe iz različnih sektorjev, v različnih fazah razvoja in poslovanja. Boljša kot je ekipa in več hipotez kot je uspešno testirala, večja je verjetnost, da bomo investirali. Imamo veliko ekip, ki se ukvarjajo s strojno opremo in SaaS. Teh je za približno polovico našega portfelja. Okoli 30 odstotkov jih razvija mobilne in spletne rešitve, 10 odstotkov jih je z igralnega področja, ostali pa so ukvarjajo od zdrave prehrane od razvoja potrošnega blaga.

Katere so največje napačne predstave o pospeševalniku?

Pospeševalnik je samo začetek zelo dolgega potovanja. Podjetniki včasih pričakujejo, da jim bo pospeševalnik dal vse odgovore in ponudil rešitve za vse težave, ki jih imajo, predvsem tiste, ki se dotikajo nadaljnjega financiranja. Seveda si želimo, da bi jim uspelo, a ničesar ne moremo delati na silo. Od podjetnikov je odvisno koliko bodo potegnili od programov v pospeševalniku.

In kakšni so vaši trije nasveti za vse tiste, ki se želijo potegovati za vstop v pospeševalnik?

1. Dobro se pripravite. Poznati morate trg, vaše uporabnike, konkurenco. Od vseh prijavljenih jih sprejmemo zgolj okoli tri odstotke, kar je manj kot jih sprejemata Techstarts ali YCombinator.

2. Kot pri vseh drugih investitorjih, morate pridobiti referenco, najbolje pri našem mentorju ali nekdanjih članih pospeševalnika.

3. Pokažite pripravljenosti, da boste z ekipo pridno delali in razvijali projekt ter testirali vaše ključne predpostavke. Dobra ekipa z zgolj z idejo ne pride daleč, ampak je vseeno boljša kot slaba ekipa z briljantnim konceptom.

ivaylo.1424091989.JPG.o.240px.jpg
Predstavljajte si, da bi bili evropski start-upi subvencionirani podobno kot je kmetijski sektor.

Nekateri pravijo, da smo priča inflaciji pospeševalnikov. Se s tem strinjate?

Pospeševalniki bodo pojedli svet (smeh). Verjetno sem pretirano optimistične, a sem prepričan, da obstaja prostor za veliko število pospeševalnikov - verjetno nekaj v vsakem večjem mestu in še nekaj specializiranih zraven. Vse se je začelo z IT, a se bodo pospeševalniki zelo hitro razširili tudi na ostale industrije.

Torej menite, da bodo postali vse bolj specializirani?

Od samega začetka smo prepričani, da se ideje rojevajo na presečišču industrije, znanosti in kulture. Pospeševalniki, prikrojeni posamezni industriji, doslej niso bili pretirano uspešni. Mogoče zaradi pomanjkljivosti v njihovih programih ali pa mogoče zato, ker je današnji svet tako večdimenzionalen. Mogoče je bolj pametno, da pod eno streho združiš več različnih start-upov. V vsakem primeru pa verjamemo, da je lahko enak princip investiranja primeren za velik spekter industrij. Bolj kot industrija, nas zanima talent.

Kakšen bo po vaše svet start-upov leta 2015?

Start-up mehurček je na svojem začetku in bo postajal vse večji. Je pa res, da so evropski start-upi v primerjavi z ameriškimi veliko vitkejši. Pričakujem tudi večjo demokratizacijo na področju investiranja. Pospeševalnikov in platform za množično financiranje bo več, s tem pa se bo nadaljevala tudi tiha revolucija financiranja, ki bo v naslednjih letih postala še bolj izrazita.

Kdaj, če sploh, bomo dobili evropski Google?

Na žalost bo prej azijski.

Kakšna je vloga start-upov v gospodarstvu?

Po mojem mnenju so edino gonilo rasti za prihodnosti. Preoblikovali bodo številne industrije, ki stagnirajo, podobno kot je Google predrugačil informacijsko-telekomunikacijski svet.

Kaj pa lahko država stori za start-up ekosistem?

Morda se bo to slišalo kontroverzno, ampak menim, da bi se morala čim manj vmešavati in po drugi strani poskušali zmanjšati raznovrstne administrativne ovire. Vloga države je tudi pri začetnih investicijah, podobno kot je to desetletje nazaj storil Izrael. Predstavljajte si, da bi bili evropski start-upi subvencionirani podobno kot je kmetijski sektor.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...