So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Bi radi prenovili kopalnico? MojMojster vam lahko pri tem pomaga

Čas branja: 1 min
29.01.2015  14:25
Ker je organizacija prenove hiše, garaže in podobnih objektov lahko zamudna, so se mladi arhitekti, gradbeniki in računalniški strokovnjaki povezali in razvili spletni sistem, ki olajša naročanje ter izvajanje gradbenih projektov.
Bi radi prenovili kopalnico? MojMojster vam lahko pri tem pomaga

moj-mojster.1422529648.jpg.n.600px.jpg

»Z nekaj kliki na spletni strani Mojmojster.net poiščemo izvajalca in s pomočjo filtrov izberemo najprimernejše gradbenike ali obrtnike za naš projekt. Ko jim pošljemo povpraševanje in podrobnosti, se ustvari stran našega projekta. Na tem mestu lahko spremljamo dogajanje in odzive, primerjamo ponudbe in komuniciramo z izvajalci. Ko se odločimo za podjetje se povpraševanje zaključi, sistem pa investitorja po poteku roka izvedbe prosi za mnenje o izvajalcu,« delovanje opiše Martin Pelcl, direktor podjetja, ki je razvilo platformo.

Pelcl meni, da je organizacija gradnje in prenove pri nas zamudna, predvsem za to, ker je 90 odstotkov informacij o izvajalcih posredovanih ustno. S platformo pa tako bistveno skrajšajo čas iskanja izvajalca, zmanjšujejo tveganje pri izbiri, investitorjem pa nudijo tudi brezplačno svetovanje.

Vseh dokončanih projektov doslej za devet milijonov evrov

Ekipa sodeluje z več kot 1400 podjetji, pri izvedbi pa so doslej pomagali 2.565 projektov v skupni vrednosti okrog devetih milijonov evrov. Trenutna realizacija je po besedah Pelcla 20-odstotona, pri čemer gre za posle srednje vrednosti. »Število povpraševanj, ki jih dnevno prejmemo, se iz tedna v teden povečuje,« pravi.

Verodostojnost izvajalcev preverjajo s štirimi kriteriji: časom na trgu, poslovnem izidu, strokovnimi priporočili in kapacitetami podjetja. »V času krize v gradbenem sektorju pa se kakovost gradbenih in obrtniških podjetij lahko hitro spreminja, zato našo bazo stalno nadgrajujemo in brišemo slaba podjetja,« pojasnjuje sogovornik.

martin-pelcl.1422537891.jpg.n.960px.jpg
Število povpraševanj, ki jih dnevno prejmemo, se iz tedna v teden povečuje,« pravi Martin Pelcl

Do prve realizacije brezplačna uporaba

Vsak izvajalec ima možnost sistem preizkusiti brezplačno do prve realizacije. Po tem si lahko glede na svoje potrebe izbere enega izmed treh paketov letnih naročnin - ta se giblje od 190 evrov naprej. »Z večjimi podjetji za gradbeni material kot so Metrapan, Wienerberger ali Tondach imamo sklenjene tudi letne oglaševalske pogodbe in partnerstva«.

Vizija petčlanske ekipe je postati »prva misel pred gradnjo za vsakega investitorja«. Po besedah Pelcla bi v letu dni radi sodelovali z 2000 partnerji in prejeli 50 povpraševanj dnevno. Glede na veliko število prejetih projektov razmišljajo tudi o možnosti lastnega izvajanja in gradnje znotraj MojMojster.

Širitev na Hrvaško

Delovanje so medtem že razširili na Hrvaško, kjer sestavljajo ekipo za osvojitev trga v enem do dveh letih. Letos načrtujejo za vsaj 60 tisoč evrov prihodkov iz oglaševanja, točnih projekcij za trg gradnje in produktni trg, kamor se širijo, pa še nimajo. »Dejstvo pa je, da se v zadnjih dveh segmentih skriva veliko več potenciala,« še dodaja sogovornik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...