So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Nejc Slovnik, Matej Golob in Žiga Drev o študiju MBA oziroma IMB

Čas branja: 3 min
29.01.2015  09:47
Študijski programi MBA oziroma IMB so koristni za vse nove podjetnike, ki želijo nadgraditi znanje, a pod pogojem, da si lahko študij finančno in časovno privoščijo
Nejc Slovnik, Matej Golob in Žiga Drev o študiju MBA oziroma IMB

podjetnistvo1-ss.1422474524.jpg.o.600px.jpg
Foto: Shutterstock

Elitni študijski programi menedžmenta MBA in IMB so lahko dobra priložnost za nadgradnjo poslovnega znanja, piljenja novih veščin in navezovanja stikov. Vse to pa pride še kako prav pri vodenju mladega podjetja. »A če je treba izbirati med študijem ali razvojem start-upa, prej priporočam skok v realno podjetništvo - časovno in finančno primerljivo zahtevno, učenja pa je neprimerno več,« svetuje podjetniški mentor Matej Golob.

golob-matej15-ih.1422474521.jpg.o.600px.jpg
»Študij MBA je lahko koristen pri vodenju lastnega podjetja, a je treba med študijem narediti vse, kar je zahtevano, in še več,« meni podjetniški mentor in soustanovitelj start-upa 30Lean Matej Golob. Foto: Irena Herak

V svetu najbolj priznan podiplomski študij menedžmenta MBA (Masters in Business Administration) v Sloveniji izvajata IEDC - Poslovna šola Bled in ljubljanska ekonomska fakulteta. Ta poleg študija MBA omogoča še sorodni študij IMB (International Master in Business Administration), ki je v nasprotju z MBA bolj intenziven in traja leto dni. Nekateri se po podjetniško znanje odpravijo tudi v tujino. Nam najbližja je hrvaška Cotrugli Business School.

Nekaj mladih slovenskih podjetnikov smo spraševali, kakšne so njihove izkušnje s študijem MBA oziroma IMB ter kako so jim pridobljena znanja in veščine pomagali na podjetniški poti.

ziga-drev.1422521184.jpg.o.240px.jpg
»Zaradi veščin, pridobljenih s študijem IMB, je naše mlado in razvojno podjetje gotovo v prednosti pred marsikaterim start-upom,« meni Žiga Drev iz start-upa Prospeh. Foto: Urban Štebljaj

Znanje IMB daje prednost pred drugimi start-upi

Žiga Drev je ustanovitelj start-upa Prospeh, ki se ukvarja z razvojem sistema za sledljivost prehrambnih izdelkov. Pred časom je opravil študij IMB na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer je po lastnih besedah pridobil konkretna uporabna znanja, ki so potrebna za delovanje podjetja. »Prej ali slej so mi prišli vsi nauki s študija vsaj deloma prav pri ustanovitvi in poslovodenju podjetja, saj moramo trije ustanovitelji našega podjetja skrbeti za več področij hkrati. Zaradi veščin, pridobljenih s študijem IMB, je naše mlado in razvojno podjetje gotovo v prednosti pred marsikaterim start-upom, kjer tradicionalno prevladujejo kadri z naravoslovno-tehničnimi kompetencami,« razlaga.

Drev tudi meni, da bi morali biti izobraževalni moduli s poudarkom na vodenju start-upov v kurikulih poslovnih šol. »Ne nazadnje so poleg uspehov naših vrhunskih športnikov uspehi nekaterih slovenskih start-upov v svetovnem merilu tisto, kar nam vliva upanje v boljše čase,« dodaja.

Med študijem je treba narediti več, kot je zahtevano

Po vrhunsko podjetniško znanje se lahko podobno kot podjetniški mentor in soustanovitelj podjetja 30Lean Matej Golob odpravite v tujino. Golob, ki se sicer ukvarja s svetovanjem podjetjem in start-upom o vitkih načelih delovanja, je na zagrebški Cotrugli Business School končal študij MBA. »Zame osebno so bile najzanimivejše finance, sicer pa tudi pripravljanje poslovnega načrta, kjer poleg dobrih stvari (sili te v razmišljanje o vseh podrobnostih) opaziš tudi pomanjkljivosti (preveč predpostavk in neprožnost), ki pa se lahko zelo lepo dopolnijo z vitkimi načeli,« pojasnjuje.

Golob je prepričan, da je MBA lahko koristen pri vodenju lastnega podjetja, a je treba med študijem narediti vse, kar je zahtevano, in še več. »Tako se lahko zelo kompetentno pogovarjaš o vseh področjih poslovanja na katerikoli ravni: od denarnih tokov v financah do strateških odločitev v upravi,« dodaja Golob.

Nejc-Slovnik.1422474522.jpg.o.600px.jpg
Nejc Slovnik iz digitalne agencije POINT OUT je prepričan, da mu je študij IMB z intenzivnostjo pomagal pri nadaljnjih podjetniških izzivih.

Priložnost za kreativno razmišljanje

Nejc Slovnik, soustanovitelj start-upa POINT OUT, ki se ukvarja z oglaševalskimi storitvami, pa je moral študij IMB združevati z delom. Nanj je največji pečat pustila intenzivnost enoletnega študija na ljubljanski ekonomski fakulteti, ko so bili po njegovih besedah obremenjeni z delom pri številnih projektih in kratkimi časovni roki, ki so zahtevali veliko zavzetosti in osredotočenosti. »Ob intenzivnosti dela smo bili hkrati postavljeni pred izzive sodelovanja v ekipi in v iskanje poti reševanja konfliktov. Zaradi te intenzivnosti in proaktivno naravnanega študija je bil proces učenja na realnih primerih veliko obsežnejši in hitrejši,« poudarja.

Pravi, da je vse skupaj prenesel v podjetništvo. »Če podjetje raste, se vse dogaja zelo hitro in intenzivno. Nenehno smo postavljeni pred različne izzive - kako izpeljati projekt, izboljšati poslovanje ali voditi zaposlene. Hkrati menim, da mi je študij veliko dal tudi v kreativnem razmišljanju in nenehnem iskanju novih poslovnih modelov, ki ju zdaj ob delu in prek novih izkušenj vseskozi nadgrajujem,« dodaja Slovnik.

Družite se z ambicioznimi študijskimi kolegi

Sogovorniki poudarjajo tudi priložnosti za navezovanje stikov, ki jih omogoča študij MBA oziroma IMB. »Pri nas je to potekalo v obliki raznih dogodkov, mentorskih programov in tudi skozi Alumni MBA Radovljica, ki skrbi za prenos znanj in navezovanje stikov med generacijami,« razlaga Drev. Tudi Slovnik meni, da je v času študija pomembno navezovati stike z ljudmi, ki so ambiciozni, imajo znanje in izkušnje. Da je študij MBA izgubil nekdanji pomen, ki ga je imel pri širitvi socialne mreže, pa meni Matej Golob. »Danes je temu v večjem obsegu namenjeno omrežje LinkedIn, poleg tega pa imamo tudi množice podjetniških dogodkov,« dodaja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...