So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Zenodys se bo šest mesecev kalil v nizozemskem Rockstartu

Čas branja: 1 min
28.01.2015  12:52
Slovenski start-up Zenodys je razvil platformo, ki omogoča enostavno priklapljanje naprav ter kontrolo in avtomatizacijo brez potrebe po programiranju. Pod svoje okrilje jih je vzel nizozemski pospeševalnik Rockstart.
Zenodys se bo šest mesecev kalil v nizozemskem Rockstartu

Pred časom smo pisali o ekipi Zenodys, ki je razvila platformo za enostaven razvoj prototipov in izdelkov s področja interneta stvari.

Potencial start-up je prepoznal priznani nizozemski pospeševalnik Rockstart, ki je slovensko ekipo povabil na šestmesečno usposabljanje v Amsterdam v okviru programa "Smart Energy".

Vložek znaša 20 tisoč evrov v gotovini in 55 tisoč evrov v različnih storitvah, kot so mentorstva, pravna svetovanja, pisarna in oprema. Pospeševalnik vzame osem odstotkov podjetja, pojasnjuje vodja ekipa Jernej Adamič.

zenodys1.1422445839.jpg.n.960px.jpg
Člani ekipe Zenodys v Amsterdamu. Od leve: Andrea Scotto Di Minico, Tomaž Vinko, Jernej Adamič. Foto: Michiel van der Meer

Cilj: poiskati "market fit"

S sodelovanjem v pospeševalniku želi Zenodys poiskati primeren tržni prostor in temu prilagoditi izdelek. »Pri tem želimo uporabiti široko mentorsko mrežo pospeševalnika in njihove povezave, ki jih imajo v industriji. Na tem prostoru je kar nekaj pomembnih podjetij, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje, npr. Philips ali Stork,« pravi Adamič.

Program je sicer razdeljen na dva dela. Prvi traja štiri mesece in pol in je osredotočen na finalizacijo ter postavitev izdelka na trg. Drugi del traja mesec in pol in je orientiran predvsem na iskanje investicije za nadaljnjo širjenje na trge.

Razvojni del ostaja v Sloveniji

Po besedah Adamiča v Amsterdam odhaja večji del ožje ekipe. »Član, ki razvija strojno opremo ostaja v Sloveniji, kjer se bo orientiral predvsem na iskanje in produkcije izdelka. Skoraj zagotovo razvojni del ostaja v Sloveniji, ki ponuja lep bazen talentov na področju,« razlaga.

Platforma Zenodys deluje po principu »priklopi in delaj« ter »riši in ustvarjaj«. Sestavljena je iz majhne škatlice, kamor lahko uporabnik enostavno priključi različne senzorje in naprave ter spletne aplikacije. Konkretni primer delovanja: ko odprete vrata, se prižgejo luči. Sprogramirate lahko tudi pralni stroj, da se ta avtomatično prižge, ko je električna energija najcenejša.

Adamič: Internet stvari vstopa v poslovni svet

Ekipa je v zadnjih mesecih razvila nekaj funkcionalnosti, trenutno pa želijo vzpostaviti minimalni tržni izdelek, kar po besedah Adamiča pomeni predvsem konsolidacijo in testiranje funkcionalnosti.

V zadnjem času so dobili tudi nekaj povpraševanj, ki kažejo, da internet stvari dejansko vstopa tudi v poslovni prostor, saj podjetja in podjetniki iščejo načine, kako svoje izdelke in storitve s to tehnologijo izboljšati. »Na povpraševanja smo se seveda z veseljem odzvali in bomo poskušali najti ustrezne rešitve. Se pa želimo čim bolj fokusirati na razvoj delujočega prototipa, s katerim želimo na trg čim prej,« še dodaja sogovornik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...