So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Leskovec: Pinterest bomo lahko naredili še boljšega

Čas branja: 2 min
23.01.2015  11:22
Slovenski znanstvenik Jure Leskovec je kot soustanovitelj startup podjetja Kosei zadovoljen z dogovorom o prevzemu s strani upravljalca ameriškega spletnega družbenega omrežja Pinterest. Meni, da bodo lahko s svojimi tehnologijami naredili Pinterest še boljšega.
Leskovec: Pinterest bomo lahko naredili še boljšega

"Navdušeni smo nad možnostmi, ki jih prinaša tehnologija, ki smo jo razvili v podjetju Kosei. Mislim, da bomo lahko preko Pinteresta udejanjili našo vizijo in naredili Pinterest še boljšega in uspešnejšega," je povedal v prvem odzivu po objavi novice, da bo Pinterest kupil podjetje Kosei. Več o nakupu v članku [

leskovec-jure8-ih.1421957673.jpg.n.960px.jpg
href="http://www.startaj.si/8816266/Pinterest-v-prevzem-start-upa-Jureta-Leskovca<p><p>inspic(621706"

"To je tisto, nad čemer smo v resnici najbolj navdušeni - da se bomo pridružili mlademu podjetju, kot je Pinterest, in pomagali ter realizirali potencial, ki ga ima," je še dodal profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA.

Intenzivna pogajanja

Pogajanja so bila po njegovih besedah "intenzivna in naporna, a tudi zelo zanimiva in razburljiva". Prvi pogovori so se začeli konec oktobra, a so se stvari pomikale dokaj počasi. "Potem pa sem se za božič vrnil v Slovenijo in dobesedno, ko je letalo pristalo na Brniku, prižgal telefon in dobil SMS, da moram nazaj v ZDA, da dokončamo posel," pravi.

Sledila so intenzivni nekajdnevni pogovori, zadnji dan so trajali kar devet ur. "A to še ni bil konec, saj potem pridejo na vrsto odvetniki, ki vse pregledajo, pripravijo pogodbe in dokončajo posel. Ta proces je trajal tri tedne in se je končal v ponedeljek," je povedal Leskovec.

Več interesentov za nakup

Pinterest sicer ni bil edini interesent za nakup podjetja Kosei. Za katero podjetje je šlo, Leskovec ne razkriva, po pisanju nekaterih medijev pa naj bi to bil ameriški spletni velikan Yahoo.

"Pogovarjali smo se tudi z enim največjih podjetjem na področju družbenih omrežij in spleta. Tudi od njih smo dobili zelo mamljivo ponudbo, a na koncu smo se odločili za Pinterest predvsem zato, ker verjamemo, da lahko odločilneje prispevamo pri uspehu podjetja," pojasnjuje Leskovec.

Višine kupnine ne razkriva

Leskovec ob tem višine kupnine in svojega deleža v mladem zagonskem podjetju Kosei ne razkriva, dodaja le, da bodo, če bo Pinterest zrasel v veliko in uspešno podjetje, "vsekakor zelo zadovoljni".

O njegovi funkciji v podjetju se še pogovarjajo, verjetno pa bo prevzel vlogo glavnega znanstvenika. Njegova akademska pot se bo sicer nadaljevala, na Stanfordu ohranja raziskovalno skupino. Vendar pa bo naslednji dve leti namenil predvsem Pinterestu, potem pa se namerava vrniti na Stanford.

"Na Stanfordu me izjemno podpirajo in mi pomagajo pri tranziciji. Po šestih letih raziskovanja v akademskem svetu je povsem naravno, da grem za par let v industrijo. Tako bom naslednji dve leti večino časa preživel v podjetju Pinterest, potem pa se nameravam vrniti nazaj na Stanford."

Kaj bodo počeli na Pinterestu

Kosei deluje na področju strojnega učenja in analize velikih podatkovnih zbirk. Razvili so tehnologijo, ki lahko na podlagi analize velikih zbirk podatkov podaja priporočila uporabnikom.

"Na Pinterestu bomo integrirali te tehnologije ter jih uporabili za povečanje rasti števila uporabnikov ter pri monetizaciji - kako znotraj platforme Pinterest uporabniku pokazati prave oglase ob pravem času," je še dejal Leskovec.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...