So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Razvili pametno embalažo za varno in preprosto uporabo zdravil

Čas branja: 3 min
19.01.2015  10:02
Tribarjev vsebniški zamašek, kjer hranimo suho snov, ki se po odprtju pomeša s tekočino, je praktična rešitev za pijače, hranila in zdravila
Razvili pametno embalažo za varno in preprosto uporabo zdravil

V mladem mariborskem podjetju Tribar so razvili mešalno embalažo, ki omogoča, da suho snov hranimo ločeno od tekočine. Inovacija je tako imenovani vsebniški zamašek, kamor spravimo suho snov, ki je lahko zdravilo v prahu, prehransko dopolnilo, začimba ali kaj drugega. Suha snov v notranjosti zamaška je od preostale embalaže ločena z aluminijasto folijo. Ko zamašek odpremo, se folija pretrga, suha snov pa pomeša s tekočino v embalaži. Patentiran zamašek je generični izdelek, ki ga lahko uporabimo v farmacevtski, živilskopredelovalni industriji in v industriji pijač.

Z našo rešitvijo lahko dobimo sveže pripravljeno mleko za dojenčke, oralne antibiotike, hitro pripravljena hranila ob naravnih nesrečah, pravo mešanico gnojil in hranil za rastline in še kaj, pojasnjuje Vojko Pogačar, direktor Tribarja.

pogacar-tribar01-xx.1421613745.jpg.o.600px.jpg
»Letos bi se rada prebila na trg, razvijava pa že nove preprostejše rešitve za varnejšo uporabo zdravil, ki bi jih lahko neposredno prodajali končnim uporabnikom,« pravita Dušan in Vojko Pogačar iz podjetja Tribar. Foto: osebni arhiv

Za preprosto pripravo odmerkov tekočih antibiotikov

S sinom Dušanom Pogačarjem sta patent pametne embalaže predstavila tudi na posvetu Združenja za intenzivno medicino Slovenije. Zdravniki iz UKC Ljubljana so ga pohvalili kot dobro rešitev za preprostejšo pripravo odmerkov antibiotikov za bolnišnično zdravljenje. »S takšno standardizirano predpripravo zdravil si lahko bolnišnice znižajo stroške in optimizirajo procese, saj lahko z našo rešitvijo takoj pripravijo potreben odmerek zdravila,« pravi Vojko Pogačar.

Z inovativno embalažo želijo pripomoči k sodobni, preprosti in varni uporabi zdravil, hkrati pa rešujejo eno od večjih težav farmacevtske industrije - zelo kratke roke trajanja nekaterih zdravil, kot so oralni antibiotiki. Takšna embalaža omogoča samostojno pripravo zdravila, kar odpira nove možnosti distribucije zdravila in razvoj novih zdravil, prehranskih dodatkov, vitaminskih napitkov ...

Prednosti pametne embalaže

H glavnim prednostim pametne embalaže Pogačarja štejeta manjšo uporabo konzervansov, boljšo absorpcijo zdravila v tekoči obliki od zdravil v suhi obliki, kot so tablete, nove možnosti distribucije zdravil, poenostavljeno prodajo brez dodelave v lekarni, možnost razvoja novih izdelkov, vedno sveže pripravljene napitke, ki imajo boljšo aromo in okus.

Idejo so dobili pred nekaj leti, ko so za Atlantic grupo razvili tri tipe vsebniških zamaškov za vitaminske napitke. Atlantic grupa je rešitev iskala že štiri leta, Tribarjevo ekipo pa so povabili k sodelovanju in zahtevali, naj vse predloge tudi patentira. »Predstavili smo jim več patentiranih predlogov, ki jih je potrdila njihova 18-članska tehnična ekipa, nato pa so sami prišli do odrešujoče rešitve, ki je v naslednjem letu zaživela na trgu napitkov,« se spominja Vojko Pogačar.

S sinom verjameta, da ima njuna rešitev, iz katere lahko razvijejo funkcionalne prototipe za različne vrste embalaže, veliko možnosti zlasti v tujini, ker je domač trg premajhen za serijsko proizvodnjo.

Za farmacevtsko in živilsko industrijo ter proizvajalce pijač

Za prvo naročilo iščejo partnerje, saj generična rešitev omogoča vrsto povsem različnih različic in uporab. Največ možnosti vidijo v prehranski, medicinski in farmacevtski industriji, vsaka pa ima stroge zahteve in standarde.

S podporo podjetniškega sklada SPS in v okviru Tovarne podjemov Maribor deluje podjetje Tribar od konca leta 2011. Z novim letom so se izselili iz Tovarne podjemov, nove prostore pa še iščejo. »Slovenija je primeren poligon za razvoj inovacije, več možnosti za uveljavitev vsebniškega zamaška pa vidimo zlasti v velikih podjetjih iz tujine,« pravita Vojko in Dušan Pogačar.

Zanimanje za njihov vsebniški zamašek in naročilo poizkusne serije pet tisoč kosov je pred časom že pokazalo madžarsko podjetje Felfoldi. Žal mu niso mogli dobaviti prve serije prototipov, ki bi jih uporabili za embalažo vitaminskih napitkov, ker orodjar ni pravočasno izdelal orodij, s katerimi bi iz plastike brizgali zamaške. Glavni nosilec posla je bil orodjar, ki ni izpeljal dogovora s Felfoldijem, dodaja sogovornik.

Na trgu resnih prihodkov še ne ustvarjajo, trenutno še vlagajo v razvoj in trženje izdelka. Del prihodkov ustvarjajo z razvojem drugih izdelkov za naročnike, ki so bolj vezani na licenčnino.

Specifično rešitev razvijajo za pijačarja iz Indonezije

Naročnike iščejo z neposrednim trženjem, ciljajo pa zlasti na srednja farmacevtska podjetja iz zahodne Evrope. Udeležujejo se tudi različnih farmacevtskih srečanj in sejmov, pri iskanju naročnikov med proizvajalci pijač pa jim pomaga zunanji partner. Resen interes sta izkazala proizvajalca pijač iz Tajske in Indonezije. »Za zadnjega razvijamo vsebniški zamašek, ki bi ga pritrdili na standardni vrat steklenice,« pojasnjuje Vojko Pogačar. Indonezijski proizvajalec pijač si na zamašku želi še znak, da je narejen v Evropi, ki je jamstvo za kakovost, dodaja kot zanimivost.

Poleg zahodne Evrope in Azije iščejo naročnike tudi v ZDA, kjer ima sedež veliko farmacevtskih družb. Letos si Vojko in Dušan Pogačar želita preboja na trg in zanesljivega partnerja, s katerim bi skupaj gradili zgodbo o uspehu. Razvijata pa že nove preprostejše rešitve za varnejšo uporabo zdravil, ki bi jih lahko neposredno prodajali končnim uporabnikom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...